Nelle Kooren Ik wil dat iedereen zich welkom voelt om mee te denken

Nelle Kooren: ‘Ik wil dat iedereen zich welkom voelt om mee te denken’

De kandidatenlijst van GroenLinks voor de gemeenteraadsverkiezingen staat vol politiek talent. In een korte serie stellen we ze voor. Deze keer: Nelle Kooren, nummer 9 op de lijst.

Wie ben je?

“Mijn naam is Nelle Kooren, en ik ben 30 jaar. Ik heb milieueconomie gestudeerd en werk nu als data-analist bij Rabobank. Ik ben een gedreven idealist en heb me altijd met veel plezier op allerlei manieren ingezet om mijn idealen te verwezenlijken. In 2007 startte ik Stichting Onderwijs voor India en in 2016 ben ik begonnen met FairFrog; een verzamelplatform voor eerlijke en duurzame producten om het voor consumenten makkelijker te maken om duurzame keuzes te maken. Deze projecten en ook mijn kandidaatschap voor de gemeenteraad zijn ontstaan vanuit dezelfde idealen; namelijk die van gelijke kansen en medemenselijkheid.

Ik ben opgegroeid in Hoofddorp en ben hier weer teruggekomen, na 10 jaar op allerlei plekken te hebben gewoond. Ik woon samen met mijn man, Kush, en twee katten, in dezelfde straat waar mijn oma vroeger woonde. Haarlemmermeer is voor mij een vertrouwde plek en het is fijn om bij mijn familie in de buurt te wonen.”

Waar sta je voor?

“Ik sta voor een samenleving waarin we naar elkaar omkijken en waarin we ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt om zich te ontplooien en geluk na te streven. Ik sta ook voor een samenleving waarin we in onze beslissingen meenemen wat het effect daarvan is op anderen; of je nu als gemeente, organisatie, als bedrijf of als individu een beslissing neemt. Dat is lang niet altijd eenvoudig, dus is het belangrijk dat we elkaar daarop kunnen aanspreken.”

En waar ga je voor?

“Voor een inclusieve samenleving waarin iedereen meetelt. Ongeacht hoe of wanneer of waarvandaan je hier gekomen bent, in welke wijk je woont, of je wel of niet helemaal gezond bent.

Kort nadat ik na mijn afstuderen aan mijn eerste baan begon werd ik erg ziek. Ik heb de ziekte van Crohn en ik kon op dat moment niet meer dan ongeveer 20 uur per week werken. Ik startte vanuit huis een eigen bedrijf en toen het twee jaar later weer beter ging, ben ik weer op zoek gegaan naar vast werk. Dat bleek ineens veel moeilijker te gaan dan toen ik net was afgestudeerd. Ik werd afgewezen, omdat ik ‘maar’ 32 uur per week wilde werken. Zelf voelde ik mij nog steeds dezelfde persoon en ik was in mijn eigen beleving toch wel de nodige ervaringen en zelfkennis rijker geworden. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, maar ik zal niet zo snel vergeten hoe gefrustreerd ik was dat er zo anders naar mij gekeken werd. Helaas hebben veel mensen met vooroordelen te maken. Voor wie het overkomt is het heel naar en voor de maatschappij is het ontzettend zonde. Het betekent dat talent onbenut blijft. Tegelijkertijd zijn vooroordelen menselijk. Iedereen heeft ze, dus we moeten elkaar helpen om ons daar overheen te zetten, zodat we open staan om elkaar echt te leren kennen. Ik ga voor een samenleving waarin we de moed hebben om elkaar écht te ontmoeten en te leren kennen.”

Waarom heb je jezelf kandidaat gesteld?

“Omdat ik wil bijdragen aan een samenleving waarin medemenselijkheid centraal staat. Ik ben lid geworden van GroenLinks, omdat deze partij goed bij mijn idealen past. Door mijn ervaringen in India, raakte ik ook steeds meer ervan overtuigd dat ik in mijn eigen omgeving misschien meer zou kunnen betekenen. Of dat nu is in mijn werk, als consument die haar best doet om bewuster te kiezen, of door mij in te zetten voor een mooie gemeente.”

Waarom mogen kiezers op jou stemmen, vind je?

“Ik ben een goede luisteraar en vind dat iedereen zich welkom moet voelen om mee te denken over zijn of haar eigen omgeving. Ik hoor graag verschillende meningen en lees me in onderwerpen in voordat ik discussies aanga. Ik houd van nuance en feiten in discussies. Waar de feiten ophouden, beginnen de aannames en in dat grijze gebied vormen we meningen. Als data-analist doe je ook weleens een aanname, die onderbouw je dan en maak je expliciet. Het moet voor iedereen begrijpelijk zijn wat je doet. Diezelfde transparantie zou ik willen nastreven in de politiek, zodat iedereen in de gemeente zich welkom voelt om mee te denken.”