Graag met behoud van de allure en internationale status van dit deel van de Stelling van Amsterdam.

Het Geniepark is bij elkaar een 125 hectare grote groenstrook tussen het stationsgebied van Hoofddorp en het Fort bij Aalsmeer. Grote aanliggende projecten zoals Beukenhorst-Zuid, Schiphol Logistics Park aan de noordzijde en A4-Zone-West en glastuinbouwgebied PrimaViera aan de zuidzijde moeten met respect voor de Geniedijk worden ingepast.

 

In de raadssessie van 17 december jl. is het Voorlopig Ontwerp en de Ontwikkelstrategie Geniepark aan de orde geweest. Het is door de raad goed ontvangen en positief beoordeeld.

In de raad zijn al veel voorstellen voor inrichting en gebruik van de Stelling van Amsterdam behandeld. Nu liggen er voorstellen die voldoende inzicht geven om gefaseerd de volgende stappen te zetten en tot uitvoering over te gaan.

De hoofdvraag voor fractie van GroenLinks is: Maken de toekomstige ontwikkelingen rondom de Stelling het mogelijk om de allure en internationale status van het Unesco-monument te handhaven en goed in te passen met een eigen karakter in een stedelijk landschap?

 

GroenLinks kan zich vinden in de ontwerpprincipes en de daaruit afgeleide deelgebieden:

Bomenweide van 50 meter aan de noordzijde, Geniedijk-ensemble met het Voor- en Achterkanaal, een vrij Schootsveld van 150 meter aan de zuidzijde en een ‘Dansende’ parkrand van 50 meter met een passende bebouwing.

Opnieuw heeft de fractie gepleit om de plannen zo aan te passen dat het historisch schootsveld van 200 meter blijft gehandhaafd.

 

Al in 2012 kan worden gestart met fase 1 met het zo goed mogelijk herstellen en beschermen van de Geniedijk met bij behorende forten, kazematten en batterijen. Bij de Rijnlanderweg wordt na herstel gedacht om de stellingonderdelen onder de naam ‘Broeddijk’ te laten gebruiken als werkplaatsen voor kunstenaars en creatieve bedrijven.

Een aantal ‘oude’ wensen van Groenlinks om een ongestoord recreatieve fietsroute op de Geniedijk te realiseren worden nu gehonoreerd.

Aan de fietsbrug over de A4 wordt al gewerkt en de oplevering is begin 2012 gepland.

Het fietspad bij het Fort van Aalsmeer wordt aan de noordzijde weer recht doorgetrokken en de coupure in de dijk weer weggehaald.

 

De ludieke actie van GroenLinks enkele jaren geleden door bij het station met een kruiwagen symbolisch het gat in de Geniedijk te dichten en te pleiten voor herstel van de doorgaande fietsverbinding heeft alsnog succes. De afgesloten fietstunnel wordt toegankelijk gemaakt, zodat er weer een rechtstreekse verbinding is met Hoofddorp-Cenrum. Dit laatste wordt onderdeel van het verbeteren van het stationsgebied en kan nog wel even duren.

GroenLinks kan dan weer acties en themagerichte activiteiten op en rond om dit Unesco-monument organiseren.

 

Voor fase 2, het basispark aanleggen en laten aansluiten met ontwikkelingen in de directe omgeving, wordt 10 jaar uitgetrokken. Als de samenwerking tussen de partners bij de ontwikkelingen van de diverse projecten even constructief blijft, dan mag een goed eindresultaat worden verwacht.

Het spoorboekje met afspraken over ontwerp, planning en beschikbaar stellen van middelen is helder.

Risico’s en problemen bij dit soort projecten liggen altijd op de loer.

 

Voor nu aan de slag, de schop in de grond met respect voor ons cultuurgoed!

 

Meer informatie over het Geniepark op de site van de gemeente Haarlemmermeer