Naar een sociaal, groen en tolerant Haarlemmermeer
Als begin van een nieuw politiek jaar brengen de partijen hun Algemene Beschouwingen in. Waar richt de partij zich o.a. op in het komende jaar.
De algemene beschouwingen van een jaar geleden droegen bij GroenLinks de titel ‘Focus: inwoner’ om aan te geven dat Raad, College en organisatie de inwoners centraal dienen te stellen in alles wat zij doen. GroenLinks gaat er vanuit dat het ingezette traject van Focus:Klant! alle partijen ten goede zal komen. Het College heeft herhaaldelijk aangegeven dat, naast de organisatorische kanteling, ook een kanteling van cultuur en werkethiek moet komen. GroenLinks ziet een aantal quickwins, het zogenoemde laaghangend fruit, dat dit proces kan ondersteunen en versterken.
Naast deze appels maakt GroenLinks zich sterk voor 5 andere speerpunten. Deze punten kenmerken zich door samenhang, haalbaarheid en lage kosten. Samen dragen zij bij aan het streven van GroenLinks naar een sociaal, groen en tolerant Haarlemmermeer.
Appel 1: Het Formulieren team (F-team)
Om in 2008 de beste dienstverlener onder gemeenten te worden, is het van belang dat de inwoner, onze klant, weet waar hij terecht kan. Zeker de groepen die de weg niet zo snel en/of eenvoudig kunnen vinden, mogen niet buiten de boot vallen. Ouderen, degenen die de Nederlandse taal niet goed beheersen of werkzoekenden kunnen vaak niet voldoen aan de eisen die instanties stellen bij het invullen van formulieren. Deze zijn ingewikkeld of onbegrijpelijk en schrikken daardoor af. Een Formulieren team is hiervoor dé oplossing. Rotterdam, Utrecht en Hengelo, maar ook Stichting Humanitas en het Nationaal Fonds Ouderenhulp hebben dergelijke trajecten al lopen naar volle tevredenheid van alle partijen. GroenLinks denkt dat in het kader van Focus:Klant! en de nieuwe servicepunten het relatief snel mogelijk is om een vliegend formulieren team op te zetten. De gemeente zou hierbij de regie moeten voeren.
Appel 2: De Notadokter
GroenLinks is blij met de invoering van de 6 W’s. Hiermee wordt de verantwoording over beleid en uitvoering duidelijker. Maar volgens ons kan dit proces nog scherper. Transparantie zit ook in het helder en puntig neerzetten van teksten. Het hoeft niet op z’n Jip en Janneke’s, maar iedereen moet wel direct kunnen begrijpen wat er staat.
Het Ministerie van VWS, de provincie Groningen en de gemeente Den Haag hebben de kwaliteit van hun beleidsstukken behoorlijk vooruit zien gaan na het instellen van een ‘notadokter’. GroenLinks ziet hier voor onze gemeente een mooie, realiseerbare uitdaging. Een ‘notadokter’ die stukken tegen het licht houdt en opstellers begeleidt in het ‘goed en fatsoenlijk schrijven’ van beleidsnotities heeft absoluut meerwaarde. De besluitvorming wordt er alleen maar beter van.
Appel 3: De Kafka brigade
Aansluitend op het vorige punt ziet GroenLinks de noodzaak om regels, procedures en verordeningen door te lichten. De inwoner die van het kastje naar de muur wordt gestuurd omdat de gemeentelijke organisatie geen raad weet met de vraag, regels die elkaar tegenspreken of juist uitsluiten, er zijn genoeg voorbeelden. In Amsterdam en Den Haag zwermen de ‘Kafka brigades’ uit en helpen de gemeente minder stroperig te zijn. Haarlemmermeer zou zichzelf en haar inwoners een grote dienst bewijzen als zij haar beleid door een onafhankelijke Kafkabrigade tegen het licht laat houden. Eenvoud aan de basis maakt besluitvorming transparant en gemakkelijk. GroenLinks zegt niet dat de gemeente ‘Kafkaesk’ te werk gaat. We willen duidelijk maken dat verbetering gewenst en altijd mogelijk is. Dus pak die uitdaging op!
Appel 4: Benchmarking WMO
De WMO gaat in 2007 in de vierde versnelling. De ambtenaren werken zich daarvoor drie slagen in de rondte. GroenLinks verwacht dat dit belangrijke onderwerp zo wordt uitgevoerd dat de inwoners efficiënt en effectief worden geholpen. Hoe toets je dat? Wat vinden cliënten van de kwaliteit van de individuele voorzieningen? Is er samenhang tussen de beleidsterreinen binnen de WMO? En niet onbelangrijk; hoeveel geld gaat er naar de uitvoeringsorganisatie?
Op VNG-niveau wordt de laatste hand gelegd aan een landelijke benchmark voor de WMO. GroenLinks pleit sterk voor deelname hieraan. Dan slaan we twee vliegen in één klap. Ten eerste krijgen we informatie op hoofdlijnen over onze beleidskeuzes, organisatie en effecten voor alle 9 prestatievelden van de WMO. Door te vergelijken met andere gemeenten krijgen wij goed zicht op onze eigen prestaties. Het geeft de mogelijkheid om ons beleid op tijd én op de juiste factoren bij te sturen. Ten tweede biedt de benchmark een instrument voor horizontale verantwoording. Volgens de WMO wetgeving dienen gemeenten gegevens over de WMO te verstrekken aan het rijk. Deelnemers aan de benchmark voldoen hiermee direct aan deze wettelijke plicht tot horizontale verantwoording.
Dit initiatief past ook uitstekend in de filosofie achter de 6 W’s. Als wij in 2008 echt de meest dienstverlenende gemeente willen zijn, moeten we hier aan meedoen!
Appel 5: Ni Hao Center
Nieuwe inwoners willen we gastvrij ontvangen, ongeacht hun nationaliteit. Haarlemmermeer telt veel internationale bedrijven en daarmee inwoners die tijdelijk of voor langere tijd hier neerstrijken. Steden als Amsterdam en Den Haag, maar ook onze buurgemeente Amstelveen hebben een hospitality center ook wel expatcenter genoemd. HET (internationale) visitekaartje van een stad.
Haarlemmermeer kan een virtueel of fysiek service- en informatiepunt (in meerdere talen) creëren, waar deze groep alle relevante informatie kan vinden. Dus niet alleen gemeentelijke informatie, maar ook: waar kunnen mijn kinderen op school, waar kan ik mijn boodschappen doen of een tandarts vinden? Geen betere ambassadeurs dan tevreden tijdelijke inwoners, die boven verwachting goed worden geholpen om hun weg te vinden. Ook dit hoort bij Citymarketing!
Naast deze makkelijk te plukken appels heeft GroenLinks 5 speerpunten waar zij uw aandacht voor vraagt.
1. Landmarks
Haarlemmermeer groeit sterk en is ondanks, maar ook dankzij deze groei, een mooie gemeente. Wat GroenLinks echter mist, zijn duidelijke ‘landmarks’/ herkenningspunten op onze toegangswegen die meteen duidelijk maken welke gemeente of woonkern men binnenkomt. GroenLinks pleit voor het plaatsen van deze herkenningspunten, variërend van een aansprekend kunstwerk tot een simpel welkomstbord. Bezoekers zien welke gemeente zij inrijden en de inwoners krijgen een gevoel van herkenning en zelfbewustzijn. Bijvoorbeeld, waarom de ‘Druppel’ op een dislocatie, terwijl het beter tot z’n recht komt op een centraler plek?
2. Wandelpaden
Haarlemmermeer is een mooie gemeente om niet alleen op de fiets maar ook te voet te ontdekken. GroenLinks pleit daarom voor meer wandelpaden. Haarlemmermeer moet deel uitmaken van het net van lange afstandswandelpaden. Door samen te werken met agrariërs kan het agrarisch gebruik gecombineerd worden met een recreatieve functie, zoals binnen het Vierde Gewas al gebeurt. Tevens leveren wandelpaden een bijdrage aan de ecologische verbindingen. Maak bij voorbeeld van een voetpad langs de Nieuwkerkertocht ons eigen Dik Trompad. NH wil de oude jaagpaden in de provincie in ere herstellen. Dit sluit goed aan bij de vraag vanuit een aantal kleine kernen om een schelpenpad langs de Ringvaart aan te leggen. We roepen het College op om samen met de Provincie en het HHR van de Ringdijk een mooie toeristische trekpleister te maken.
3. Polderecoloog
GroenLinks zou GroenLinks niet zijn als zij niet minstens één duidelijk milieu punt naar voren brengt. Momenteel is er binnen de gemeente geen samenhangend groen- en ecologisch beleid en beheer. Door het opheffen van de Dienst Groenbeheer en het uitbesteden aan derden van deze werkzaamheden is veel kennis en expertise uit huis verdwenen. Een belangrijke taak van de gemeente ligt juist in het behouden, versterken en uitdragen van die ecologische kennis. We moeten goed gebruik maken van het moois dat we hebben, zoals de Heimanshof, de Geniedijk, de Fruittuinen, de ecologische oevers in de Groene Weelde. Haarlemmermeer is bovendien belangrijk voor de aanleg van de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur. GroenLinks pleit daarom sterk voor de aanstelling van een polderecoloog, liefst binnen het op te richten Natuur- en Milieucentrum. Dit centrum én de polderecoloog kunnen de groenopvoeding ter hand nemen, het groenbeleid ondersteunen en onze erfstukken bewaken.
4. Kleinschalig busvervoer: de Meerbus
In navolging van vele andere steden heeft onze gemeente tot grote vreugde van Groen Links initiatieven ontwikkeld om het openbaar vervoer in onze gemeente schoner te maken. Hier zijn we dus op de goede weg of liever op de goede busbaan!
Maar er blijft nog genoeg te wensen over. Het reguliere OV kunnen we als gemeenteraad maar deels beïnvloeden. Dat wil niet zeggen dat we geen andere mogelijkheden hebben om het OV binnen onze gemeente toch te verbeteren. GroenLinks heeft destijds op één van de autoloze dagen kleine personenbusjes laten rijden in samenwerking met de gemeente. Dit simpele eenmalige initiatief bleek een groot succes. We willen serieus kijken of dit op grotere schaal ingezet kan worden. We kunnen het inzetten om kleine kernen of afgelegen wijken te verbinden met het reguliere OV. Zorgen voor een goede verbinding met de belangrijkste winkel- en werkgebieden. Dit kunnen we buiten de OV-concessies houden en misschien zelfs inzetten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans te geven. GroenLinks nodigt de portefeuillehouder van harte uit om dit punt op te nemen in de te ontwikkelen OV-visie.
5. Maatschappelijke samenhang versterken
Haarlemmermeer groeit snel. De samenhang en gemeenschapszin in deze nieuwe wijken houden niet altijd en overal gelijke tred met deze groei. Ook in bestaande wijken zien we dat de vervreemding van en onder elkaar toeneemt. Er heerst vaker een sfeer van afzijdigheid en onverschilligheid, doordat inwoners minder intensief contact met elkaar hebben. Omgangsvormen willen we echter niet in een wet vastgelegd zien. Omgangsvormen in plaats van omgangsnormen.
Wat we wel willen is
- haast maken met de kernen klaar maken voor de toekomst via zo snel mogelijk realiseren van de multifunctionele sociale centra waar jong en oud en wij en zij elkaar kunnen ontmoeten,
- haast maken met gesprekken met dorps- en wijkraden die tintelen van de ideeën,
- haast maken met een toekomstperspectief bieden aan jongeren. We wachten met smart op een nota Geïntegreerd Jeugdbeleid en kunnen we een start maken met een Jeugdadviesraad om hen dan zelf een stem te geven,
- haast maken met het laten meedoen van vooral van oorsprong niet-Europese vrouwen, het liefst met behulp van de, van oorsprong, wel Europese vrouwen.
Iedereen wil best meedoen en wij als gemeente kunnen helpen en aanzwengelen. Laten we dat dan ook doen.
Alleen met alle krachtinspanning worden we ‘wij’ i.p.v. wij versus zij.