GroenLinks blikt vooruit!
'Bomen' over Haarlemmermeer
GroenLinks blikt vooruit!
'Bomen' over Haarlemmermeer
(uitgesproken door Els Berk)
Vorig jaar sprak GroenLinks in de Algemene Beschouwingen over een fruitboom met laaghangend fruit. Wij constateren dat veel van de toen genoemde punten zijn gerealiseerd of in ontwikkeling zijn: van polderecoloog tot notadokter. Ook dit jaar kiezen we vier keer voor laaghangend fruit, vier keer klimmen we wat hoger in de boom.
Appeltje 1: Vieze straten
Haarlemmermeer heeft de twijfelachtige eer 11 van de 400 meest vieze straten in Nederland te tellen. Dan gaat het niet over zwerfvuil, maar over luchtkwaliteit. In deze straten worden de landelijke normen voor luchtkwaliteit niet gehaald. Het gaat om wegen rond Schiphol, maar ook om straten, waar onze inwoners gezondheidsschade ondervinden: de Burg. Amersfoordtlaan, de Kruisweg, de Van Heuven Goedhartlaan, de Zeemanlaan, om er een paar te noemen. GroenLinks vindt de gemeente hierin te afwachtend. Met eenvoudige maatregelen zijn snel resultaten te boeken. Daarom roept GroenLinks het college op nog dit begrotingsjaar met concrete voorstellen te komen.
Appeltje 2: Benchmarking
Uit onderzoek blijkt dat de dienstverlening van onze gemeente steeds beter wordt en door de inwoners hoger gewaardeerd. Toch valt nog winst te behalen, zeker als wij tot de top van dienstverlenende gemeenten willen behoren. ‘Kennis is kracht!’ Het VNG kent de “benchmarkfamilie”, een cluster die de meest beeldbepalende producten en diensten van de gemeente meet. Hier willen wij aan deel nemen en dienen daarvoor een motie in tijdens de Begrotingsraad.
Appeltje 3: Het Burgemeester van Stamplein
Wat ooit bedoeld was als een gezellig plein, is nu een tochtig gat, een kale vlakte. Willen we een plein van wind en steen hebben, waar alleen op vrijdag de markt van profiteert? Of willen we een plein voor mensen, zeven dagen in de week gezellig? Wij kiezen voor het laatste. De aaibaarheid van het plein moet en kan hoger. GroenLinks wil grote bomen in mooie bakken op het plein. Daarnaast moet de horeca meer gelegenheid krijgen voor een goed terras. Dat schept een plek waar mensen graag komen.
Appeltje 4: Bestuurlijke samenwerking met de buren
De takken van onze bomen hangen vaak ruim over de grens van onze eigen tuin. GroenLinks vindt dat daar te weinig rekening mee wordt gehouden. We lijken als HMR nog steeds een eiland op zich. Dienstverlening en bestuurlijke samenwerking over de Ringvaart heen kan wat ons betreft steviger en doelmatiger. Voorbeelden te over: politiebureau, consultatiebureau, sportvoorzieningen, bibliotheek, enz. Zeker op momenten dat aan één van beide kanten renovatie, herbouw of nieuwbouw lonkt moeten er afspraken worden gemaakt. Daar waar de inwoners van de randkernen als vanzelf samen met de ‘overkant’ optrekken kan het bestuur nog wel nog wel een duwtje die kant op gebruiken. Je mag als gemeente best van elkaars vruchten plukken als ze voorhanden zijn.
Dan klim ik nu wat hoger in de boom.
Onze vijfde appel: Participatie
Vorig jaar wilde GroenLinks haast maken met gesprekken met dorps- en wijkraden, het bereiken van allochtone vrouwen en het betrekken van jongeren. Er is nog niet veel resultaat geboekt.
Voor het betrekken van jongeren, pleiten wij opnieuw voor de instelling van een jongerenraad, als een serieus adviesorgaan voor het bestuur en als vertegenwoordiger van de belangen van alle jongeren. Bij de behandeling van de integratienota komend jaar zetten wij wederom in op het opleiden en inzetten van contactvrouwen.
Over de dorps- en wijkraden maakt GroenLinks zich ernstig zorgen. De gemeente heeft altijd gezegd deze raden uiterst serieus te nemen. Dit strookt niet met de beleving van de dorps/wijkraden zelf. De afstemming en samenwerking, daar loopt het vaak spaak. We moeten als Raad en College het lef hebben om de inwoners echt te betrekken bij en verantwoordelijkheid daar neer te leggen waar het moet en kán. We zijn blij dat de burgemeester dit onderwerp zelf oppakt. Als een steuntje in de rug heeft GroenLinks wat suggesties uitgewerkt, die ik straks zal overhandigen aan de burgemeester.
Onze zesde appel: Het klimaat
Klimaat is met recht een hot item. GroenLinks vindt dat Haarlemmermeer hierin voorop moet lopen. Tenslotte zitten wij nu wel op NAP, maar het grootste deel van onze gemeente ligt er onder. Wij hebben uit de klimaatworkshop meegenomen dat het niet gaat om óf de ene óf de andere maatregel, maar om én én, en vooral de samenhang tussen die maatregelen. We kunnen het ons niet veroorloven kansen te laten liggen.
Dus willen we niet alleen álle kansen grijpen voor meer wind- en zonne-energie, maar ook alle nieuwbouw – woningen én bedrijven – energieneutraal realiseren, investeren in bestaande bouw, duurzamer verkeersbeleid, echt CO2-neutraal inkoopbeleid in de gemeente, én met Schiphol om de tafel gaan zitten. Haarlemmermeer moet op alle fronten innovatiever worden. Wij hopen, nee, rekenen op grootse daden. Er waren pioniers nodig om onze polder droog te maken. Laten we nu pioniers worden om hem droog te hóuden!
Onze zevende appel: Verkeersveiligheid voor kinderen
GL vraagt aandacht voor een verbeterde verkeerssituatie voor kinderen en niet alleen rondom school. De onveiligheid van het verkeer vormt voor veel kinderen een hindernis om te voet of met de fiets naar vriendjes, school, vereniging of bibliotheek te gaan, de bekende vicieuze cirkel, die ook nog eens leidt tot bewegingsarmoede. Daar helpt geen stippenbeleid tegen.
Binnen Haarlemmermeer wordt al het één en ander gedaan, maar er is behoefte aan een planmatige aanpak waarin alle belangrijke aandachtspunten zijn geïntegreerd. Een goed voorbeeld is de Paarse Octopus, een landelijk initiatief dat ernaar streeft om de directe schoolomgeving verkeersveiliger te maken en zo kinderen en ouders ertoe te bewegen om te voet of te fiets naar school te gaan. Dit initiatief heeft zich al in andere gemeenten bewezen en heeft onlangs zelfs de Europese prijs voor verkeersveiligheid gewonnen. GroenLinks vraagt het College om ook Haarlemmermeer hierbij aan te sluiten.
Onze achtste appel: Kinderen eerst in onze omgeving
Kinderen hebben recht op een veilige en gezonde omgeving waarin zij zich vrij kunnen bewegen en in aanraking komen met de natuur. GroenLinks wil daarom bij de ruimtelijke inrichting hun belangen vooropstellen. Onze gemeente haalt de landelijke norm van inrichten specifiek voor kinderen niet eens! Verkeer, parkeerplekken, de verdichting van woningen en voorzieningen voor volwassenen nemen steeds meer ruimte in.
In de wijk bieden veel speelplekken een troosteloze aanblik, waardoor niemand ze gebruikt. Juist speelplekken zijn een laagdrempelige ontmoetingsplek voor kinderen én ouders. Daar waar de kinderen spelen, komen ouders elkaar tegen. Zo komen contacten tot stand en krijg je het “buurtgevoel”. Dus richt de speelplaatsen in de wijk zo in dat deze schoon, veilig en aantrekkelijk zijn, zodat kinderen er graag spelen.
Buiten de wijk willen wij ruimte voor een speelbos. Al lange tijd wordt er gesproken over een locatie, waar kinderen spelenderwijs kennis maken met de natuur, bijvoorbeeld het Park van de 21e eeuw. Maar het wachten hierop duurt ons te lang. We hebben prachtige locaties voorhanden, die zich uitstekend lenen voor zo’n speelbos, waarin kinderen kunnen klauteren, klimmen en kliederen. En hoe staat het met een tweede Jeugdland? Nu is het moment om hier vaart achter te zetten.
Tot slot
Onze Algemene Beschouwingen richten zich dit jaar op de toekomst voor onze kinderen en onze leefomgeving. Het zit niet altijd in de grote dingen. Je kunt veel te bereiken, als je de mogelijkheden ziet, en niet alleen de moeilijkheden. Maar het vereist wel durf. Onze gemeente groeit nog steeds. Als we haar zorgvuldig onderhouden, plukken we daar vanzelf de vruchten van.