GroenLinks evalueert

GroenLinks is bijzonder tevreden over het verloop van de begrotingsraad, gehouden op 8 november.

Vorig jaar moesten we (door de wet gedwongen) de gemeentelijke belastingen voor de bedrijven in de polder nog fors verlagen. Dat legde veel druk op het huishoudboekje van de gemeente. Door een voorstel van GroenLinks, dat door bijna de hele raad werd ondersteund, is dat nu gerepareerd. Bovendien heeft een meerderheid van de raad, op ons voorstel, uitgesproken ook best nog eens over de hoogte van de belastingen te willen praten als nieuwe bezuinigingen nodig zouden blijken. Daardoor hoeft er hopelijk minder gekort te worden op bijvoorbeeld het onderhoud van de openbare buitenruimte, de openstelling van accommodaties, of de subsidie aan culturele instellingen, zaken die GroenLinks erg belangrijk vindt. Maar er is zo bovendien geld om te investeren in belangrijke sociale voorzieningen. Zo is GroenLinks blij dat de raad geld heeft uitgetrokken voor een jongerencentrum in Floriande. Op ons voorstel is er door de gemeenteraad bovendien besloten om de prestaties van de gemeente op een fors aantal gebieden officieel te gaan vergelijken met andere gemeentes. Dit leidt er in de nabije toekomst hopelijk toe dat de gemeente (nog) beter presteert en zo (nog) beter aan de behoeftes van de inwoners voldoet. Want daar is het uiteindelijk toch allemaal om te doen.


Volledige tekst van de Financiële Beschouwingen van GroenLinks:

Voor ons ligt de Begroting 2008. Een moeilijke begroting. Niet over de vorm: er is duidelijk een stap gemaakt om het stuk inzichtelijker en begrijpelijker te maken. Al zijn we er wat dat betreft nog niet, en is met name het keuzes maken met deze begroting nog steeds heel lastig. Als sturingsinstrument voldoet deze begroting dan ook zeker niet.

Maar moeilijk is vooral de inhoud: hoe staat het er nu echt voor met de financiën van de gemeente? We staan voor een aantal grote investeringen, die de komende jaren voor hoge uitgaven gaan zorgen, dat is zeker. Het Huis van de Sport ligt nog vers in ieders geheugen, maar laten we niet vergeten dat er eerder ook al grote rekeningen wachten. Denk bijvoorbeeld aan het cultuurgebouwencomplex, de A9 en de MFA’s. Maar vergeet ook niet dat we volgend jaar al ruim 25 miljoen aan een provinciale weg moeten betalen, en in 2010 nog eens eenzelfde bedrag. Geld dat deels afgeboekt wordt op het grondbedrijf, waar het overigens zeker nog niet verdiend is, zoals de Raad dacht toen het N201-besluit genomen werd. En dan hebben we nog eens te kampen met een langdurig negatieve saldireserve, die waarschijnlijk ook een nieuwe hap uit de Algemene Middelen zal doen.

Vinden we van dat alles veel terug in deze begroting? Nou nee, behalve een minnetje bij de eindstand van 2011 van drie ton. Maar de provincie heeft het in haar brief ineens over een verwacht tekort van 6,5 miljoen. Hoe zit dat nou precies?

Wat wel zeker is, is dat hier vorig besloten is tot een heroriëntatie van 5 miljoen om dat tekort binnen de perken te houden. Onlangs mochten wij van het college een brief ontvangen met Zoekrichtingen hiertoe.
Wij zijn geschrokken van deze brief. Versobering van de subsidiering van instellingen, besparing op stedenbanden, verminderd onderhoud van de openbare buitenruimte, afbouw van de wijkbudgetten, verminderde openstelling van accommodaties, verminderde bijdrage aan volwasseneneducatie, kortom de totale sociale infrastructuur van de gemeente. Over vrijwel alles gaat gesproken worden om maar die vijf miljoen binnen te halen. Over vrijwel alles, want de hoogte van de OZB wordt door het college bij voorbaat uitgesloten, volgens GroenLinks ten onrechte.

Dankzij een motie van de VVD, die door vrijwel de gehele raad gesteund werd, is vorig jaar de prijscompensatie op de OZB geschrapt, is de OZB dus in reële termen verlaagd, wat voor een structureel tekort van 6 ton zorgde. Daarbij kwam ook nog eens dat de waardedaling van niet-woningen niet volledig kon worden gecompenseerd door een hoger tarief, een nieuw tekort van zo’n vier ton. Dat kan zo niet doorgaan.
Als we willen investeren in deze gemeente (en dat wil gelukkig niet alleen GroenLinks) moet je ook de discussie aandurven om daarvoor indien nodig een hogere bijdrage aan de inwoners te vragen. Ambitie heeft een prijs. Willen we op langere termijn naast alle mooie (en minder mooie) grote voorzieningen ook in basisbehoeftes blijven voorzien, dan moet ook over alle inkomsten gesproken worden.

In 2004 is bij de begroting besloten tot een structurele besparing van 9 miljoen. In 2005 kwam daar nog eens 3,6 miljoen bij, in 2006 nog eens 1,3 miljoen. In totaal een structurele besparing dus van 14 miljoen en daar zit de heroriëntatie nog niet eens bij. Voor GroenLinks is de rek er daarmee echt wel uit, het eind is bereikt, we komen wat ons betreft nu tot op het bot. GroenLinks denkt dat het anders moet, en ook anders kan.

Bezuinigingen op de openbare buitenruimte en met name in de infrastructuur leiden tot verminderde kwaliteit. Afgelopen jaren is meerdere malen gebleken dat dit vervolgens weer tot hogere uitgaven leidt. En dat terwijl onze inwoners nou juist prioriteit geven aan een goede openbare buitenruimte.
Bezuinigingen op de sociale infrastructuur is voor GroenLinks eveneens ongewenst. Iedere partij heeft vorige week gesproken over het belang van de sociale cohesie, de mens centraal! Hoe is dit te rijmen met het feit dat juist op voorzieningen die hiervoor zorgen bezuinigd dreigt te gaan worden?

Integendeel, want er moet nog zoveel gebeuren op dit gebied. In deze begroting zijn opnieuw geen middelen gereserveerd voor wensen vanuit de raad, die al veel eerder naar voren zijn gebracht. Voor een sociaal-culturele kweekvijver in Hoofddorp staat nog geen geld in de begroting, voor intensiever gebruik van de jongerencentra slechts 90 mille. Ons inziens redden we het daar niet mee.
Ook op milieugebied zijn er nog wensen. Zo zijn er geen middelen gereserveerd voor een duurzame manier van onkruidbestrijding en vanaf 2009 al evenmin voor het natuur- en milieucentrum. We verwachten voor deze onderwerpen nog voor de VJN volgend jaar een aanvraag voor extra middelen vanuit het college. Boter bij de vis. We hebben hier nu lang genoeg op gewacht.

Vorige week heeft GroenLinks ook een aantal nieuwe wensen naar voren gebracht: het Speelbos, de Paarse Octopus, het Van Stamplein. Dit hebben wij uitgewerkt in de moties die u nog zult ontvangen.

Bij de Algemene Beschouwingen is ook veelvuldig gesproken over de recente onderwijslunch. Eén van de onderwerpen die daar aan de orde was, was de personeelsschaarste. Voorheen betaalden we als gemeente jaarlijks 45 mille mee aan de campagne om personeel te werven. Drie jaar geleden is dit verlaagd naar 36 mille, maar GroenLinks stelt vandaag voor dit bedrag te repareren. Het tweede waar GroenLinks op terug wil komen is de vakleerkracht voor bewegingsonderwijs. Wij kunnen op dit moment niet overzien hoeveel middelen hiervoor nodig zijn. Om die reden roepen wij het college op om in Q1 2008 te komen met een uitgewerkt voorstel hiertoe. Hetzelfde geldt wat GroenLinks betreft voor de conciërges.

Resumerend: GroenLinks maakt zich net als de provincie behoorlijk zorgen over de gemeentebegroting, met name op de langere termijn. Een flink afnemende algemene reserve, nu al forse bezuinigingen en een heroriëntatie, die wat GroenLinks betreft de verkeerde kant op wijst. GroenLinks wil géén afbraak van de sociale infrastructuur, niet bezuinigen op het onderhoud van de openbare buitenruimte. Om dat vast te houden kan de inkomstenkant niet buiten beschouwing blijven. Daar willen we graag vandaag met iedereen het debat over aan. De provincie zegt als toezichthouder vertrouwen te hebben in de gemeenteraad. Laten we dat vertrouwen niet beschamen.