Deels duurzaam, maar op het gebied van mobiliteit niet

Op 24 november jl. heeft de Raad de vaststelling van bovengenoemd plan behandeld.

Het bestaat uit aanpassingen aan het bestaande gebied en stedenbouwkundige plannen voor kantoren tussen tracé Zuidtangent, de Rijnlanderweg en de Geniedijk aan het verbrede Achterkanaal.

Zowel de kantorenbouw als de inrichting van de openbare ruimte krijgen van een extern bureau een positief advies op de duurzaamheidstoets. Naast de uitgangspunten van het klimaatbeleid wordt gestreefd naar CO2 neutrale nieuwbouw en gebruik (cradle to cradle concept). Waar nieuwe kantoren op de duurzaamheidschaal gemiddeld 400-600 scoren, moet het hoofdkantoor van TNT minimaal 800 halen en de streefwaarde is 1000. Hier worden ambities echt omgezet in realiteit.

Niet te spreken is GroenLinks over de verbinding tussen het station via de doortrekking en verbreding naar 2*2 rijstrokken van de Taurusavenue richting de aansluiting van de N201 op de A4 en de Van Heuven Goedhartlaan. Via een ovonde (ovale rotonde met diagonale voetgangersbrug) tegenover het station moeten dagelijks 20.000 voertuigen naar en van het stationsgebied worden “geperst”. Bij een OV-knooppunt als Hoofddorp Station zou de auto te gast moeten zijn en van duurzame mobiliteit is danook absoluut geen sprake. Helaas staat GroenLinks hierin alleen, dus er is nog een politieke wereld te winnen.

In tegenstelling tot de pas aangenomen Visie van de Geniedijk wordt er toch in de 50 meter zone van het AchterKanaal gebouwd. In het stedenbouwkundig plan zijn in het verleden onomkeerbare besluiten genomen; dit wordt nu vertaald als bouwen in een meanderende oever in de geest van de Visie. GroenLinks zal moeten blijven waken, dat cultuur historische waarden voldoende gewicht en gezicht krijgen.

Een uitdaging is danook de ontwikkeling op de boerderij(kavel) Den Burgh (1859) aan de Rijnlanderweg bij de Geniedijk. Renovatie van dit gemeentelijk monument juicht GroenLinks toe. Voor de financiering komen er omheen kleinschalige kantoren, waar ook plaats is voor culturele, creatieve en kunstzinnige activiteiten.