Allereerst werd medeleven geuit met de slachtoffers, overlevenden en nabestaanden die voor de rest van hun leven de lidtekens van deze ramp met zich meedragen.

In Het Rapport komt naar voren dat 3 overheden op een dusdanige manier met elkaar omgingen dat deze ramp het gevolg kon zijn.
Het nivo van het gezamenlijk dragen van verantwoordelijkheid voor veiligheid, kontrole en toezicht houden, bleek ongelooflijk knullig en slordig – overgoten met een scheut drammerigheid.
De arrogantie van de hogere overheden naar de lagere, is stuitend en ging nà de brand door om te eindigen in een KB.

De vragen.

1 De Raad heeft na de brand in Volendam in 2001, Dfl. 5 miljoen uitgetrokken om door betere kontroles de veiligheid te vergroten. Twee jaar geleden bleek er nog een flink bedrag niet uitgegeven. De Raad was daarover flink ontstemd en heeft toen de PH een 11e gebod opgelegd: “Gij zult handhaven!”
Wat is er gedaan en wat is er met het restant gebeurd?

2 Niemand heeft onderkend dat er ’s nachts niet-zelfredzame-mensen zonder bescherming en toezicht in persoon, in de gebouwen verbleven. Er is tussen 2002-2005 lang over Post Rijk gesproken, en de Raad heeft zich toen ook niet gerealiseerd dat er niet zelf-redzamen verbleven. We hadden toen een noodmaatregel moeten nemen. We kunnen niets met deze ‘wijsheid achteraf’ maar het is een wel een heel dure les. Met deze cellenbrandervaring stellen wij ons de vraag: “wat geldt er nu voor risikovolle gebouwen waar niet-zelf-redzamen verblijven als scholen, verzorgings- en verpleeghuizen in onze gemeente?” Is er een toetstrajekt. En zo niet wanneer starten we dan wel?

De aanbevelingen.

De 3 aanbevelingen uit het Rapport dienen onverwijld te worden ingevuld. GL voegde er zelf 3 aan toe:
* Post Rijk moet opnieuw besproken worden. GL heeft de noodzaak van een volledig ingerichte brandweerpost op die plek altijd onderstreept, en daar is door de Raad een extra investeringsbesluit voor genomen die later is wegbezuiningd. Daarmee samenhangend wil GL ook de diskussie heropenen of we vrijwilligers wel de verantwoordelikheid moeten geven (ook al is dat o.l.v. de broerpsbrandweer) voor branden en rampen op risikovolle lokaties als Schiphol of het zuiden van de polder.

* Het Convenant Schiphol tussen Brandweer en Schiphol dat vanaf 1 januari 2006 geldt, moet naast Het Rapport gelegd worden om te zien of er licht tussen zit.

* Het samenspel van de drie verantwoordelijke overheden moeten onder de loep genomen worden. Er dient snel te worden gewerkt aan een optimale afstemming tussen de Brandweer Haarlemmermeer en Brandweer Schiphol, ambtenaren en andere personen en organisaties die belast zijn met een taak als het voorkomen van een ramp. Hoe borgen we dat in de organisatie? Hoe bouwen wij goedlopende en sluitende automatismen in?

Het onderwerp: nazorg voor de slachtoffers en nabestaanden is geen zaak van de lokale overheid. Helaas. Want de nazorg was en is onadequaat, onbetrouwbaar en schandalig nalatig.