De programmacommissie heeft de opdracht gekregen van de besturen van GroenLinks en PvdA om in Haarlemmermeer de aftrap voor het verkiezingsprogramma te doen. Maar het maken van het programma kunnen we zeker niet alleen: Jullie hulp is hard nodig! Gaat jouw hart sneller kloppen van één (of meerdere!) onderwerpen, of heb jij expertise die je graag met ons wil delen? Geef je dan vooral op!
Voor een aantal onderwerpen willen we graag werkgroepen samenstellen. Per werkgroep zal er een trekker zijn die samen met de werkgroep informatie zal ophalen en teksten zal schrijven voor het betreffende onderwerp. Aan de werkgroep vragen wij teksten aan te leveren die onderdeel van het programma worden.
Het beleid van de gemeente heeft grote invloed op het leven van jongeren en nog te vaak worden jongeren overgeslagen bij participatie. Daarom willen wij graag jongeren een stem geven in ons programma. Ben jij jong en wil je betrokken worden bij het maken van het programma? Heb je een idee of wil je gewoon je verhaal kwijt? Meld je vooral aan door een email te sturen naar links.hlmr@gmail.com met als onderwerp jongeren.
Ben je lid en wil je meedoen aan een werkgroep? Reaageer dan tot en met vrijdag 21 februari door een korte motivatie te sturen naar links.hlmr@gmail.com met als onderwerp aanmelding werkgroep.
Je kunt kiezen uit de volgende werkgroepen:
Wonen en woningbouw
Een passende en betaalbare woning is niet meer vanzelfsprekend. Wat gaan wij doen in Haarlemmermeer om deze broodnodige betaalbare woningen te bouwen? Wat zou jij anders doen als je aan de gemeentelijke knoppen kan draaien? Denk hierbij bijv. aan herinrichting, aanpak van leegstand.
Zorg en Welzijn
Hoe houden we Haarlemmermeer voor alle inwoners toegankelijk? Hoe gaan we om met de vergrijzing, en de verschillen in gezondheid tussen arm en rijk? Welke oplossingen zie jij om zorg voor jong en oud betaalbaar en toegankelijk te houden? Onderwerpen die in deze werkgroep aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld wmo en jeugdzorg.
Sport, Cultuur en de Sociale Samenleving
Hoe maken we Haarlemmermeer voor iedereen een prettige plek om te leven? Welke kansen zie jij voor de gemeente om Sport, Cultuur en vrije tijd meer te stimuleren bij alle inwoners, en ontmoeting tussen verschillende groepen mogelijk te maken? Hoe bouwen we aan een inclusieve samenleving, waarin iedereen zich thuis voelt?
Werken aan bestaanszekerheid
Nog te veel mensen zijn financieel kwetsbaar in deze rijke gemeente. Hoe verdelen we de welvaart eerlijker en geven we iedereen de kans om fatsoenlijk mee te doen in de maatschappij? Denk hierbij aan arbeidsmarktbeleid, de Participatiewet, schuldhulpverlening en armoedebeleid.
Mobiliteit
Mobiliteit speelt een cruciale rol in onze samenleving. Hierbij is het voor ons belangrijk dat het duurzaam, efficiënt en toegankelijk is. Welke manieren zie jij om mensen in onze polder van a naar b te brengen? Wat vraagt dat van onze infrastructuur en de inrichting daarvan? Hoe houden we mobiliteit betaalbaar? Denk bij dit onderwerp ook aan parkeerbeleid.
Klimaat
Het klimaat verandert steeds sneller. Welke keuzes gaan wij in Haarlemmermeer maken om te werken aan de energietransitie die rechtvaardig is en betaalbaar? Hoe kunnen wij onze bijdrage leveren aan duurzaamheid, circulariteit en CO2 reductie(klimaatmitigatie)? Aan de andere kant merken we nu al de gevolgen van klimaatverandering. Hoe gaan we ons voorbereiden op deze gevolgen(klimaatadaptatie)? Ook de onderwerpen hitte, te weinig en te veel water zijn belangrijk bij adaptatie.
Gezonde leefomgeving
Een gezonde leefomgeving is schoon en veilig. Beschermt tegen gezondheidsrisico’s en stimuleert beweging en ontmoeting. Gezondheid als een rode draad door de verschillende opgaven die de gemeente heeft, bijvoorbeeld bij verstedelijking en herinrichting. Denk aan een groene leefomgeving met natuur, water en parken, bewegen en spelen in de buitenruimte van jong tot oud. Maar zeker ook een gezonde luchtkwaliteit. Hoe kunnen we gezondheid meenemen bij de inrichting van de leefomgeving?