Op de raadsvoorbereidingsvergadering van 30 augustus 2011 stond de voortgang van Fort Benoorden Spaarndam ter kennis op de agenda. Maarten van der Laan, raadslid voor GroenLinks, advisereerde de afgevaardigde van onze gemeente dringend tegen de huidige plannen te stemmen.
De gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft op dit moment geen stemrecht. De afgevaardigde in het bestuur van het recreatieschap, burgemeester Bert Bruijn, heeft dat wel. Maar het recreatieschap vergadert achter gesloten deuren. Dus wie daar uiteindelijk wat besluit is vooralsnog niet openbaar. Een zeer kwalijke en onwenselijke zaak vindt GroenLinks Haarlemmerliede. Om ons standpunt ten aanzien van de ontwikkelingen van Fort Benoorden aan de afgevaardigde duidelijk te maken verzocht raadslid Maarten van der Laan de afgevaardigde van onze gemeente de huidige plannen tegen te houden en niet voor te stemmen. De hele raad onderschreef dit standpunt.
Maarten van der Laan, namens de GroenLinks fractie: "De fractie GL H&S wil haar vertegenwoordiger binnen het bestuur van het Recreatieschap
Spaarnwoude verzoeken niet in te stemmen met de voortgang van de huidige planvorming rond Fort Benoorden Spaarndam. De planvorming zoals deze nu voortgang vindt, behelst dat slechts een klein deel van het oorspronkelijke schootsveld van het fort wordt teruggebracht in haar oorspronkelijke staat en dat een groot deel van het schootsveld zeer intensief bebouwd zal gaan worden.
Het schootsveld gelegen ten westen van het grondgebied rond dit fort is de groene ruimtelijke biotoop van deze waardevolle plaats en belichaamt de cultuurhistorische essentie. Tevens onderscheidt dit fort zich omdat het betonwerk, in tegenstelling tot alle overige opstallen van de forten, zich nog in de meest originele en oorspronkelijke staat bevindt.
Bij het opstarten van de procedure voor herinrichting van dit fort, zijn herstel en handhaving van deze belangrijke waarden niet meegenomen. Omdat het fort Benoorden Spaarndam deel uit maakt van de totale stelling van forten rond Amsterdam, zal een onzorgvuldige herinrichting van dit fort ook een nadelige en negatieve uitstraling genereren op de overige forten van de Stelling en met name op die uit onze regio. En daarmee vervolgens ook een sterk negatieve invloed hebben op de hoge status van de Stelling in haar geheel als zijnde werelderfgoed erkent door Unesco. Hierbij opmerkend dat er in geen enkel ander fort van de Stelling van Amsterdam gebouwd is in het schootsveld en zo dicht bij het fort als nu de huidige planvorming is voor Fort Benoorden Spaarndam. Bij voortzetting van huidige planvorming dreigt Fort Benoorden Spaarndam de rotte kies in de totale Stelling van Amsterdam te worden.
Omdat de status van werelderfgoed verworven is vanuit een brede maatschappelijke erkenning voor dit monument zou ook een 100% sociaal maatschappelijke eindbestemming wenselijk zijn. Er zou een nieuwe functie moeten worden gezocht waarbij kleine, locale initiatieven goed op waarden worden geschat en serieus worden genomen.
Op dit ogenblik heeft het fort veel te lijden door achterstallig onderhoud. Dit verval kan echter met zeer beperkte middelen gestopt worden. Het verval van het fort heeft over een lang durende periode plaats gevonden. Vergelijkbaar hieraan zou het restaureren van het fort een zelfde organisch proces kunnen volgen. Te denken valt aan een leerwerk project voor en met jongeren.
De fractie GL H&S wil er daarom op aandringen de huidige planvorming stop te zetten en terug te gaan naar het beginpunt van de procedure, waarbij de uitgangspunten voor herinrichting door Provincie, gemeenten en Recreatieschap Spaarnwoude opnieuw worden gekozen."