Met het eten dat wij jaarlijks in Nederland weggooien, kunnen we heel Ethiopië voeden.

Als je al dat eten in vrachtwagens zou doen, zou je er zelfs 1,2 miljoen van achter elkaar nodig hebben. Het waren zulke schrikbarende wetenswaardigheden die Yuca Waarts dinsdag 20 oktober deelde met de aanwezigen op de Wereldmaaltijd, die de maaltijd nog net even dat beetje extra gaven. "De Nederlander gooit gemiddeld per jaar ruim 50 kilo voedsel in de vuilnisbak. Als je minder weggooit, zou je tussen de 270 en 400 euro per jaar besparen."

Waarts, onderzoekster 'duurzame productieketens' aan de Universiteit Wageningen, vertelde tussen de gangen van de heerlijke maaltijd door hoe we in het westen omgaan met eten, en hoe dat beter kan. Ze deelde mee dat 40 procent van al het geproduceerde eten niet in onze magen terecht komt, maar wordt verspild door bijvoorbeeld weggooien (thuis, maar bijvoorbeeld ook enorm in de horeca), verkeerd inkopen (ook van onszelf), vreemde eisen (wat is er mis met een kromme komkommer of een centimeter te lang sperzieboontje?) en verspilling tijdens het fabricageproces.

Ook in andere delen van de wereld wordt veel eten verspild, wist ze. Al is het daar ook vaak niet moedwillig: door een gebrek aan goede (gekoelde) opslag of transportmiddelen, door ongedierte, of door een gebrek aan afzetmarkt. Want: geen geld. En dus: geen geld.

Het was een verhaal om nog lang over na te denken voor alle aanwezigen: leden van GroenLinks, maar ook enkele niet-leden en zelfs de lokale pers. Ondertussen konden zij allen in De Nieuwe Silo ook genieten van een vegetarische driegangenmaaltijd, gebaseerd op lokale en waar mogelijk ook  biologische producten, bereid door de fractiemedewerkster en een fractielid, geholpen door enkele leden. Voor Waarts weer naar Wageningen vertrok, wees zij alle aanwezigen ook nog op een site met meer informatie en met tips, over hoe iedereen zelf verspilling kan tegengaan: www.etenisomopteeten.nl.