De inwoners van gemeente Haarlemmermeer hebben te maken met alle aspecten van de luchthaven, de lusten én de lasten. GroenLinks wil ook oog voor de keerzijde van de medaille: de aantasting van woongenot, gezondheid, leefomgeving, klimaat en milieu. Om deze reden hecht GroenLinks Haarlemmermeer aan een stevige inbreng van haar bestuurlijke vertegenwoordigers bij de belangenbehartiging van de omwonenden in alle zaken die rondom de luchthaven spelen. Fractielid Nicole Mulder stelde hierover onlangs kritische vragen aan de portefeuillehouder Luchthavenzaken.
Op 24 maart 2011 werd de Voortgangsrapportage Luchthavenzaken 2010 tijdens een gemeenteraadssessie behandeld. Het doel van de jaarlijkse voortgangsrapportages is de gemeenteraad van Haarlemmermeer te informeren over de inspanningen die het college heeft verricht op het gebied van luchthavenzaken en over de resultaten die daarbij zijn geboekt.
Vragen van GroenLinks aan wethouder van Dijk
Hoewel de voortgangsrapportage een redelijke volledig beeld geeft over alle actuele zaken die rondom luchthaven Schiphol spelen, wees raadslid Nicole Mulder wethouder Arthur Van Dijk er op dat GroenLinks graag ook een standpunt van de Haarlemmermeer zou willen vernemen over de recentelijk Geactualiseerde Luchtvaartnota, die op 7 februari jl in de Tweede Kamer werd behandeld. Vervolgens werd de wethouder gevraagd of hij van mening is dat de belangen van de inwoners van Haarlemmermeer voldoende en daadwerkelijk geborgd worden bij het overleg dat in het kader van de ontwikkelingen rondom Schiphol plaatsvindt, de zogenaamde Alderstafel en met welke specifieke resultaten voor de gemeente hij in 2011 van tafel denkt te kunnen gaan.
Verheugd met stellingname over reservering parallelle Kaagbaan
Mulder benadrukte namens de fractie GroenLinks verheugd te zijn met de stellingname van de gemeente over reservering door het rijk van ruimte voor een Tweede (parallelle) Kaagbaan, namelijk: wat de gemeente betreft komt er geen tweede Kaagbaan. Daarbij stelde zijn wel de vraag aan de wethouder hoe deze de kans inschat dat de Haarlemmermeer hier voet bij stuk kan houden.
Ook micco-klimaataanpak voor andere kernen
In de voortgangsrapportage wordt ook beschreven dat in de micro-klimaataanpak die opgezet was voor de kern Rijsenhout succes is behaald. Blijkbaar heeft de kern Rijsenhout baat bij de aanpak van geluidshinder door een experiment met de vaste bochtstraaltechniek. Mulder onderstreepte nog eens dat ook de kernen Burgerveen en Leimuiden nadrukkelijk hierbij zullen worden blijven bij de voortzetting van het experiment in 2011. Daarbij stelde zij aan de wethouder voor ook aandacht te besteden aan andere kernen, zoals bijvoorbeeld Vijfhuizen, waar de bewoners in toenemende mate steeds meer geluidoverlast ervaren.
Ook vroeg zij de specifieke aandacht van de wethouder voor de zorgen die de bewoners van Zwanenburg in toenemende mate uiten over de ontwikkelingen die in het ‘Hart van Zwanenburg’ worden gepland en als compensatie voor de geluidhinder worden aangeboden. Blijkbaar is die vorm van compensatie niet de vorm die de bewoners graag hadden gezien.
Geluidsmetingssysteem
Specifieke vragen stelde GroenLinks over het experiment dat momenteel door Schiphol wordt uitgevoerd met betrekking tot het potentieel invoeren van het Nieuwe Normen- en Handhavingstelsel om de geluidhinder te beperken. GroenLinks heeft grote vraagtekens bij de wijze waarop dit experiment wordt uitgevoerd en of dit tot voldoende handhaving op geluidhinder leidt. Het is namelijk nog steeds niet goed duidelijk op welke wijze de evaluatie van het experiment uiteindelijk gaat plaatsvinden en wat de uitgangspunten daarvoor zijn. De huidige geluidsmetingen vinden plaats door het Noise Monitoring System (NOMOS). Dit systeem kan echter niet als onafhankelijk worden gezien, aangezien het door Schiphol wordt beheerd. NOMOS meet alleen de piekbelasting en er is naar de ervaring van de inwoners te weinig transparantie over. Er bestaan overigens ook onafhankelijke “luistervinken” en daarnaast geluidsinstallaties van de burgers zelf, maar die worden niet betrokken bij dit experiment. GroenLinks wees er nog eens op dat het een belangrijk probleem bovendien is dat de geluidshinder niet echt wordt gemeten, maar wordt berekend. Daarbij vroeg Mulder de portefeuillehouder of hij het eens was met de stelling dat het experiment op een andere wijze zou moeten plaatsvinden waarbij daadwerkelijke meetgegevens de basis voor het experiment vormen: meten is weten tenslotte.
Vervolgsessie Luchthavenzaken
De wethouder ging niet volledig in op alle vragen van de fractie GroenLinks, maar zei wel een informatieve vervolgsessie over Luchthavenzaken toe. Mulder gaf daar op aan dat GroenLinks vooral graag verder in debat gaat met de portefeuillehouder over de daadwerkelijke inzet van Haarlemmermeer in het verder beperken van de geluidshinder en CO2 uitstoot van Schiphol.