Bij de behandeling van de Programmabegroting 2013 -2016 van Haarlemmermeer afgelopen donderdag, pleitte GroenLinks om terreinen waar de ontwikkeling door de economische crisis voorlopig stil ligt, te gebruiken voor duurzaamheidsprojecten. Vooral daar waar nog actualisatie van de bestemmingsplannen moet plaatsvinden, zoals bij de A4 Zone West, ziet GroenLinks kansen om tijdelijke projecten voor duurzaamheid mogelijk te maken.

Kansen voor duurzaamheid

GroenLinks ziet juist in deze tijd van economische recessie extra kansen voor het realiseren van de ambities voor duurzaamheid in Haarlemmermeer. “Door de economische crisis worden momenteel heel veel ontwikkelingsprojecten zoals op het gebied van woningbouw en kantoren- en bedrijventerreinen stilgelegd of uitgesteld. In veel gevallen vindt uitstel zelfs plaats tot na 2040. Deze ruimte zou tijdelijk anders gebruikt kunnen worden, waarbij je juist dan denkt aan duurzaamheidprojecten, zoals bijvoorbeeld het opwekken van duurzame energie door grootschalig plaatsen  van zonnepanelen,” aldus raadslid Nicole Mulder van GroenLinks Haarlemmermeer. “En ook al gaat het dan om een zekere investering, aangezien het over grotere oppervlakten gaat en de ruimte - ook al is het tijdelijk - misschien wel 10 of 20 jaar zo gebruikt kan worden, verdien je die investering snel terug en levert dergelijk tijdelijk ruimtegebruik zelfs op. Zo zorg je niet alleen voor het sneller bereiken van je doelstellingen  op het gebied van het opwekken van schone energie en het terugdringen van de CO2 uitstoot, maar verdien  je mogelijk ook het verlies van de investeringen op deze ontwikkelingen gedeeltelijk terug.” 

 

Mulder licht verder toe dat GroenLinks hiervoor een motie verder uitwerkt: “Het gaat ons vooral om het grijpen van de kansen die zich nu voordoen, ondanks dat er sprake is van een economische crisis. In deze tijden moet je niet blijven afwachten tot de crisis is overgewaaid, maar zo snel mogelijk overgaan tot het nemen van nieuwe, bij voorkeur toekomstgerichte en duurzame initiatieven. Niet voor niets  is ons motto voor deze begrotingsbehandeling: Goed zorgen voor de toekomst begint nu! En de kansen liggen er volop om direct aan te pakken.  Dat de structuurvisie voor Haarlemmermeer 2030 onlangs is vastgesteld betekent namelijk niet dat het invullen van de duurzaamheidambities door tijdelijk gebruik van de ruimte niet mogelijk zou kunnen zijn. De actualisatie van het bestemmingsplan voor de A4 Zone West bijvoorbeeld moet je direct aangrijpen om je gemeentelijke duurzaamheidambities mogelijk te maken. We denken daarbij bijvoorbeeld aan het tijdelijk plaatsen van zonnepanelen over een groter gebied, maar je kunt ook aan ander tijdelijk gebruik van de ruimte denken met een duurzaam karakter en aantrekkelijke opbrengsten, zoals bijvoorbeeld door het tijdelijk inrichten van bouwgrond voor schooltuinen of volkstuinen. Dit sluit ook aan op initiatieven die bewoners en projectontwikkelaars zelf al willen ontplooien. Daarvoor verwijs ik bijvoorbeeld graag naar de uitnodiging van de ontwikkelaar van het Tudorpark aan bewoners om op de nog braakliggende kavels tot aan de start van de bouw een volkstuin te beginnen. ” Mulder vervolgt: “Dus zelfs als de gemeente niet de enige ontwikkelingspartij van een bepaald grondgebied is, dan is het juist de uitdaging om de andere ontwikkelende partijen of grondbezitters hierin mee te krijgen. Het kan zomaar zijn dat ook deze partijen juist geïnteresseerd zijn, omdat ook zij dan de kans zien om een deel van hun investeringen op een duurzame manier terug te vinden.”