GroenLinks wil dat bedrijventerreinen rondom Schiphol en Amsterdam veel zuiniger en intensiever worden opgezet dan tot nu toe het geval is. De Haarlemmermeerse GroenLinks-fractie heeft dan ook gevraagd daar met andere gemeentes afspraken over te maken.

Eind januari hebben de gezamenlijke overheden in de Noordvleugel van de Randstad besloten om nauw samen te werken aan het versterken van de economische positie van de regio. Op de zogenaamde Vierde Noordvleugelconferentie is onder meer besloten om op korte termijn een platform bedrijfs- en kantoorlocaties (afgekort Plabeka) op te richten.
GroenLinks juicht dit initiatief toe. Onderling afspraken maken over selectiviteit (waar mag wie zich vestigen?) en fasering (wanneer is welke locatie aan de beurt?) is volgens de fractie de enige manier om te voorkomen dat de wegen nog verder dichtslibben, dat de kantorenleegstand nog verder toeneemt en dat bestaande bedrijventerreinen leegstromen en te snel verouderen.

De fractie is ook blij dat het door GroenLinks ingebrachte idee is overgenomen om afspraken te maken over het omzetten van leegstaande kantoorpanden naar woningen.Wel mist GroenLinks in de afspraken nog de intentie om zo zuinig mogelijk om te gaan met de schaarse vrije ruimte in dit gebied.

De Haarlemmermeerse fractie wil dat hier bindende afspraken over worden gemaakt. Bedrijventerreinen zijn nodig, maar niet overal en met zo min mogelijk ruimtebeslag. Creatieve en innovatieve oplossingen om de ruimte intensief te gebruiken kunnen bovendien het imago van de regio versterken. Daarnaast blijft er dan ook meer ruimte over voor andere belangrijke functies, zoals water, groen en recreatie.