Het ambitieuze initiatief Nationaal Poldermuseum tijdens het cultuurdebat beloont met twee uur advies van architecten.

Aan het cultuurdebat op 3 februari jl. deed voor Haarlemmermeer Wethouder Cultuur/lijsttrekker GroenLinks Herman Tuning mee, gesteund door diverse GroenLinksers. In het forum verder D66/Huizen, CDA/Aalsmeer en PvdA/Heemskerk. Het debat, geleid door Hedy d’Ancona, ging uit van vijf bundels stellingen over Amateurskunst, Bibliotheken, Cultuureducatie, Erfgoed en Kunsten.

Herman Tuning stelde dat Cultuur in het algemeen dient om participatie in de samenleving in stand te houden uitgaande van de vraag: in welke samenleving willen we wel/niet wonen? Wat is de kwaliteit van leven? Gerelateerd aan maatschappelijk rendement. Was ooit de bibliotheek opgericht om de mensen te verheffen (PvdA), werd nu de vraag gesteld of dat nog wel nodig was (VVD in de zaal). Gesteld werd dat de bibliotheek nu geen boekenuitgever pur sang meer is maar een maatschappelijk taak heeft, op veel terreinen actief en initiatieven ontplooit.

Doel is om, ondanks aanstaande bezuinigingen die echt gaan komen, Cultuur niet te laten lijden onder de kaasschaven. Erfgoed bijvoorbeeld bepaalt je kwaliteit van leven, daar speelt cultuur een belangrijke rol in, is een basiselement zelfs. Wie niet weet waar hij vandaan komt weet ook niet waar hij heen gaat. De dwarsverbanden die door de WMO door alle beleidsvelden lopen, stelt meedoen voorop en dat is ook van het grootste  belang. D66 stelde dat de prijzen van diverse kunstuitingen wel om hoog konden en subsidies omlaag. Zowel D’Ancona als Tuning reageerden fel: kunst en cultuur is niet alleen voor mensen die het kunnen betalen en tweedeling is niet goed voor de samenleving, dus ook niet op dit gebied.

Cultuur loopt door de diverse portefeuilles heen: ruimtelijke ordening, sociale zaken, wonen, openbare ruimte, enz. en het is zaak het hele college achter deze visie te krijgen/houden.

Er werden drie prijzen uitgereikt gebaseerd op de verkiezingsprogramma’s van alle partijen in Noord-Holland/Zuid: die voor het meest ambitieuze verkiezingsprogramma ging naar PvdA/Heemskerk, voor het meest creatieve idee naar CDA/Aalsmeer en de aanmoedigingsprijs was voor GroenLinks Haarlemmermeer waarbij Herman Tuning werd geprezen voor het initiatief tot het starten van het Nationaal Poldermuseum als een goede combinatie van ambitie en initiatief. Zijn prijs bestond uit een aantal uren gratis advies van deskundigen!