Waarom GroenLinks vóór heeft gestemd - Het Persbericht

Hieronder vindt u het persbericht over het Huis van de Sport zoals GroenLinks deze donderdag 4 oktober naar de pers heeft gestuurd.

Niet zonder slag of stoot, maar wel met eensgezindheid en met overtuiging heeft de fractie van GroenLinks in Haarlemmermeer op donderdag 27 september ingestemd met het collegevoorstel voor het bouwen van een Huis van de Sport.

Enkele fracties en ook de lokale pers waren hierover zeer verbaasd, zo bleek na afloop. Graag zet de fractie daarom nog eens uiteen hoe zij tot dit besluit gekomen is.

1. Wij zijn nooit tegen het Huis van de Sport geweest

GroenLinks heeft altijd gezegd te willen investeren in goede, betaalbare breedtesportvoorzieningen. Aan sport is veel behoefte in de polder wij vinden sport ook een groot maatschappelijk belang. Nu al blijkt dat met name in Hoofddorp een groot tekort is aan goede voorzieningen. Wij vinden het verstandig die tekorten zo snel mogelijk in te lopen. Het Huis van de Sport voldoet goed aan die wens.

Er is een tekort aan zwemwater in de Haarlemmermeer, nu en straks, als er nog mee inwoners zullen zijn. Gewoon zwemwater voor u en voor mij.

2. Het Huis van de Sport is volgens ons géén prestigeproject

Door de oppositiepartijen werd het Huis van de Sport neergezet als 'het zoveelste prestigeproject' van Haarlemmermeer. Eén van die partijen is trouwens rechtstreeks verantwoordelijk voor de realisatie van de Calatravabruggen, een project dat een miljoenen overschrijding kende, waar GroenLinks al in een vroeg stadium voor heeft gewaarschuwd. Maar dit terzijde. Wij achten het Huis van de Sport van geheel ander orde. Het investeringsbedrag is fors, vandaar dat wij daar ook kritisch op waren. Maar het is ook zaak realistisch te blijven. Het gaat om een bedrag dat ongeveer twee keer zo groot is als het investeringsbedrag voor het Nieuw Vennepse sportcomplex De Estafette, Er komen echter veel meer voorzieningen voor terug: het zwembad wordt meér dan twee keer zo groot als De Estafette, en ook voor wat betreft de overige sportvoorzieningen is het complex onvergelijkbaar. Voor een deel komt dat verschil doordat voor het Huis van de Sport een 'sobere en doelmatige' inrichting het uitgangspunt is, wat de fractie van GroenLinks van harte kan onderschrijven. Natuurlijk, de bouwkosten kunnen altijd tegenvallen. Maar GroenLinks zal daarop scherp blijven toezien, daar kunnen anderen ons aan houden. Maar het gaat wat ons betreft niet aan het project daarom meteen als prestigeproject af te serveren.

3. Het Spectrum gaat helemaal niet dicht

'Kiezersbedrog', fulmineren enkele raadsleden in de krant, omdat besloten zou zijn het Spectrum te sluiten. Waar zij dit vandaan halen, is GroenLinks volstrekt onduidelijk. In het verkiezingsprogramma van GroenLinks staat behoud van het Spectrum als belangrijk speerpunt. Zo is dat ook ingebracht in de collegebesprekingen. Daar zijn ook afspraken over gemaakt. Die afspraken zijn vervolgens nog eens vastgelegd in de raadsbehandeling, en in een motie die op 27 september is aangenomen. Het enige dat veranderd is voor en na de coalitiebesprekingen is de afspraak dat de éxtra investering in het Spectrum van 8 miljoen euro niet door zou gaan, maar dat die middelen zouden worden ingezet in het Huis van de Sport. Dat is een beslissing die misschien niet helemaal conform de wens van GroenLinks was, maar waar wij wel mee kunnen leven.

4. Geen onverantwoord besluit

De fractievoorzitter van de HAP noemt het besluit voor het Huis van de Sport in het Nieuwsblad Haarlemmermeer 'onverantwoord', omdat '20 miljoen wordt uitgegeven om uiteindelijk hetzelfde te bereiken'. In de politiek mag je alles roepen, maar dit is bezijden de waarheid. Je kunt het ermee eens zijn of niet, maar het voorstel voor het Huis van de Sport van vorige week is onvergelijkbaar met het voorstel van twee jaar geleden. Ook klopt het bedrag van 20 miljoen niet, omdat 8 miljoen al gereserveerd was voor uitbreiding van het Spectrum en dat geld alleen wordt overgeheveld, dus géén éxtra investering is.

Het is begrijpelijk dat fracties – en met name de oppositiepartijen – zich beklagen over de hoge kosten van het complex. Maar het is ook goedkope kritiek. Aan goede voorzieningen hangt een prijskaartje. Fracties die zich afzetten tegen de hoge kosten moeten ook aangeven welke onderdelen zij dan niet willen. Op één fractie na hebben de raadsfracties dat echter niet gedaan.

In de Hoofddorpse Courant van 4 oktober wordt door voormalig VVD'er Julius Lindenbergh ook nog opgemerkt dat 'allang zou zijn besloten om het Spectrum te sluiten'. Voor eens en hopelijk voor altijd: als dat zo was, zat GroenLinks niet meer in dit college.

Samengevat: ook voor GroenLinks was het besluit van 27 september een lastig besluit. Een besluit met veel haken en ogen. Maar het gaat niet aan om GroenLinks ervan te beschuldigen alleen vóór te hebben gestemd om in het college te kunnen blijven zitten. GroenLinks heeft ingestemd met het collegeprogramma omdat daar behoud van het Spectrum in gewaarborgd stond, naast de bouw van een sportcomplex dat is toegericht op de toekomst. In dat collegeprogramma kan GroenLinks zich nog steeds vinden. En dus ook in het voorstel van het Huis van de Sport. Dat dit alles een hoop geld kost, daar zijn wij ons van bewust. Misschien wel meer dan ons lief is. Maar er moest een besluit vallen in een discussie die al jaren loopt en waar diverse wethouders Sport hun tanden al op hebben stukgebeten. Een noodzaak die al jaren duidelijk is. De Raad heeft nu in meerderheid besloten daar geld in te willen steken. Niets doen of kleiner doen had de discussie over enige jaren weer teruggebracht en de uiteindelijk beslissingen in die toekomst zouden Haarlemmermeer uiteindelijk meer geld kosten.
Deze overwegingen heeft de balans bij GroenLinks doen doorslaan van uiterst kritisch naar positief stemmen.