Haarlemmermeer heeft veel kleine kernen en een paar zeer grote. Die structuur krijgen meer gemeenten als ze samengevoegd worden. Hoe doe je dat dan bestuurlijk? Die vraag kregen wij uit Rijnwoude.

Op uitnodiging van GroenLinks Rijnwoude (bestaande uit Hazerswoude, Benthuizen, Koudekerk a/d Rijn) togen Ineke Ebbers (sekretaris GL HMR) en Els Berk (fraktievoorzitter GL) GroenLinks Haarlemmermeer naar Zuid-Holland om te vertellen over hun ervaringen als dorpsraadvoorzitter, raadslid, bestuurder, dorps-/kernbewoner, bij het Participeren, Meedoen en Leefbaarheid in een gemeente met veel kernen, over de moeilijk- en mogelijkheden die dat jarenlang opleverde, de Bende van Vier (vier vertegenwoordigers van de dorps-/wijkraden) die een luis in de pels van Gemeentebestuur en ambtenaren vormde om voor de kernen echte participatie voor elkaar te krijgen.Niet achteraf je licht mogen laten schijnen op een plan of voornemen maar om vanaf dag één mee te kunnen denken en dat plan vorm te geven, op die manier inwoners werkelijk te laten meedoen en laten meedenken over hun leefomgeving, met als bijkomend positief effekt dat protesten tegen het plan achteraf een stuk minder worden.

Gemeente Rijnwoude zit in deze periode in een fusieproces met Alphen a/d Rijn (waarin Aarlanderveen en Zwammerdan al zijn opgenomen). De nieuwe gemeente gaat bestaan uit Alphen, Rijnwoude en Boskoop waardoor er een conglomeraat ontstaat van zes typische plattelandskernen en één stad, verspreid over een groot gebied. Waar in Haarlemmermeer de dorps-/wijkraden organisch zijn ontstaan en meegegroeid vanaf het moment dat de Meer werd drooggelegd, moet de nieuwe gemeente in 2013 een vorm vinden om Participatie, Meedoen en Leefbaarheid met en via de bewoners vorm te geven. Sterk beginpunt is de hechte woongemeenschappen hun kleine kernen.

In de zaal waren niet alleen GroenLinksers aanwezig. Omdat het een open avond was, gericht op de nieuwe toekomst, waren er vertegenwoordigers van D66, VVD, GroenLinks, bewoners uit betrokken kernen en rijks- en gemeenteambtenaren (die op leerbezoek in Graan voor Visch enthousiast geworden waren over meedenkende en meewerkende bewoners). Het werd een avond met veel vragen, goede diskussies, delen van ervaringen, nieuwe gezichtpunten en eindigde in een positieve houding om samen aan het werk te gaan, zich realiserend dat het een stevige klus gaat worden.

Ineke Ebbers