Gisteravond sprak de gemeenteraad over de nota: Vaststellen IT-strategie in het kader van het Huis van de Haarlemmermeer.

Haarlemmermeer wil voor haar inwoners en ondernemers een moderne, open en duurzame overheidsinstelling zijn. Huidige ontwikkelingen vragen ook hierom. Denk bijvoorbeeld aan de verschuiving van de verzorgingsstaat naar een (lokale) participatiesamenleving, met een grotere mate van zelfredzaamheid en ruimte voor maatschappelijk initiatief. Maar ook de wens tot deregulering en verdergaande digitalisering van de dienstverlening (e-Overheid): op maat toegesneden 24/7 dienstverlening.

We zijn een gemeente die continu in contact staat met haar inwoners, ondernemers en samenwerkingspartners. Waarbij we ruimte bieden voor meedenken, meepraten, meedoen en meebeslissen. Medewerkers worden steeds meer zelfsturende professionals en krijgen meer ruimte en verantwoordelijkheid om eigen keuzes en afwegingen te maken.

Er wordt meer gevraagd van eigen expertise en persoonlijke inbreng, om met beschikbare ondersteunende informatie de juiste besluiten op de juiste momenten te kunnen nemen. Dit alles betekent ook een andere manier van aansturen, namelijk meer gericht op coördinatie en zelf-regie (resultaatgericht). Niet als doel op zich, maar om van grotere (meer)waarde te zijn voor de Haarlemmermeerse samenleving.

De Raad is op excursie naar het raadhuis van Zaanstad geweest en naar het kantoor van Microsoft op Schiphol om te zien hoe zij met het "nieuwe werken" omgaan. GroenLinks is niet enthousiast over de werkwijze in het raadhuis van Zaanstad. Ambtenaren zitten nog steeds in kantoren met eigen werkplekken. Microsoft daarentegen heeft het anders georganiseerd. Iedereen heeft een telefoon, een laptop en een locker als basisuitrusting. Grote open ruimtes met allerlei verschillende soorten meubilair, stilte- en relaxruimtes, overal koelkastjes met fruit en water. Veel vergaderruimtes met beeldtelefoons zodat je ook elders mee kunt doen aan dezelfde vergadering. Dat kan ook hier de toekomst zijn.

De nieuwe IT strategie staat op zich los van het nieuwe Huis van de HLMRmeer maar houdt wel opties open, dus in plaats van eigen werkplekken een laptop en  telefoon en een "locker". Gegevens komen beschikbaar in de Cloud. Iedereen kan werken waar hij of zij wil. Dat geeft voordelen, want het maakt dan niet meer uit of je in het Raadhuis of bij onze inwoners aan de keukentafel zit, thuis op de bank of bij Starbucks in San Francisco! Klinkt goed nietwaar?

Maar zo ver zijn we nog lang niet. Ook bij IT is sprake van achterstallig onderhoud. Het huidige systeem draait op lapmiddelen. Er zijn nu al bijna geen mensen meer die onze verouderde systemen kennen, laat staan onderhouden.

De nota geeft goed weer wat te doen om de komende jaren digitaal te overleven als gemeente. Doen we niets, dan gaat het straks echt fout. Niet alleen bij de ambtenaren die hun hun werk moeten doen, maar vooral in relatie tot onze inwoners, die steeds meer digitaal werken. Technisch zijn er wel veel haken en ogen: bereikbaarheid, betrouwbaarheid, privacy, naast de financiële risico’s, want er gaat veel geld in zitten.

Maar de echte uitdaging ligt wat GroenLinks betreft bij de mens. Hoe digitaal kunnen en gaan we echt werken?  Hoe behouden we het persoonlijk contact met onze inwoners? Hoe voorkomen we dat mensen, die niet in deze digitale wereld kunnen werken, buitengesloten worden? Het succes van ‘het nieuwe werken’ hangt ook af van de onderlinge samenwerking tussen onze ambtenaren: collega’s en leidinggevenden zien elkaar niet meer elke dag. Vertrouwen in elkaar is dan essentieel.

De techniek omgooien voor ‘het nieuwe werken’ in de komende twee jaar gaat misschien wel lukken, maar gaan de mensen ook zo makkelijk mee om? We zullen het zien.