Manifest van GroenLinks burgemeesters en wethouders ook ondertekend door Herman Tuning

Wij maken ons grote zorgen over het asiel- en terugkeerbeleid van dit kabinet. Wie naar Nederland komt in de hoop op bescherming tegen oorlog, geweld en onrecht, komt bedrogen uit. Duizenden vluchtelingen zijn in eindeloze juridische procedures verzeild geraakt. Zij wachten al jarenlang op een beslissing of ze mogen blijven. En dat terwijl zij soms al acht, negen jaar in Nederland verblijven. Honderden kinderen worden met uitzetting bedreigd, van hun familie en klasgenootjes gescheiden. Terwijl velen van hen hier zijn geboren en getogen. Intussen proberen deze mensen, levend tussen hoop en vrees, hun bestaan zin te geven, bijvoorbeeld als vrijwilliger bij een sportvereniging of als assistent op school. Bestaat er dan nog het recht om mensen de deur te wijzen?

De kabinetten Balkenende I en II beloofden een oplossing te bieden voor de enorme problemen die asielzoekers ondervinden van de lang slepende asielprocedures. Nu weten we wat die oplossing inhoudt. Minister Verdonk heeft besloten dat heel veel vluchtelingen - jong en oud, gezond en ziek, uitgeprocedeerd of niet - terug moeten naar hun herkomstland. Heel veel van die herkomstlanden zijn beslist onveilig. Als het aan minister Verdonk ligt moeten mensen terug naar landen als Iran, Irak of Congo. Wie het nieuws een beetje volgt, weet dat deze landen nog steeds erg gevaarlijk zijn vanwege oorlog, overheidsgeweld of discriminatie. Homo’s worden vervolgd en gedood in Iran, in de Irakese hoofdstad Bagdad vinden dagelijks bloedige aanslagen plaats en in Congo verdwijnen mensen gewoon na aankomst, zonder dat er ooit nog iets van hen vernomen wordt. Maar nog vaker willen herkomstlanden asielzoekers helemaal niet terugnemen.

Als wethouders en burgemeesters in verschillende gemeentes in Nederland worden wij dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van het kabinetsbeleid. Het zijn onze burgers die van de ene op de andere dag ineens op straat gezet dreigen te worden. Veel van hen zijn juist gevlucht vanuit een land waar ze elk moment door de politie of geheime dienst konden worden opgepakt. Het wrange is, dat ditzelfde lot hen nu weer boven het hoofd hangt. In opdracht van Minister Verdonk kan de vreemdelingenpolitie deze mensen elk moment uit de opvang zetten, wanneer de minister heeft besloten dat ze weg moeten. Hele gezinnen, soms met kleine kinderen, moeten zich maar als illegaal in Nederland zien te redden, zonder aanspraak op elementaire rechten als gezondheidszorg of onderwijs. Vaak stuiten uitgeprocedeerde asielzoekers op weigerachtige ambassades, die hen geen reisdocumenten verstrekken. De minister stelt zich echter niet de vraag of mensen wel kunnen terugkeren: dat moeten de asielzoekers zelf maar uitzoeken. En zo komen mensen op straat terecht, terwijl ze geen kant uit kunnen.

Dat vinden wij onacceptabel. Wij zetten ons ervoor in dat geen enkele vluchteling zomaar op straat gezet wordt. Indien minister Verdonk niet met een beter, rechtvaardiger en humaner asielbeleid komt, zullen wij ons inzetten voor plaatselijke noodopvangvoorzieningen voor uitgeprocedeerde asielzoekers die Nederland wel willen verlaten, maar waarvan vaststaat dat ze niet weg kúnnen. Wij zullen niet meewerken aan uitzettingsprocedures waarvan niet zeker is dat mensen ook daadwerkelijk veilig kunnen terugkeren naar hun herkomstland. De bevoegdheid van de burgemeester zullen wij optimaal inzetten om de politie niet mee te laten werken aan het op straat zetten van mensen.  Minister Verdonk heeft beloofd dat ze voor deze mensen met een oplossing komt en daar zullen wij haar ook op aanspreken, want de straat is geen oplossing, maar een onderdeel van het probleem. Minister Verdonk: maak van vluchtelingen geen daklozen!

Met vriendelijke groet,

Marijke Vos, kandidaat-wethouder Amsterdam
Lenie Scholten, wethouder Nijmegen
Tineke Strik, wethouder Wageningen
Amy Koopmanschap, burgemeester Diemen
Wim de Gelder, burgemeester Bloemendaal
Anton Barske, burgemeester Stein
Helma Ton, burgemeester Blaricum
Peter Tange, burgemeester Wormerland
Jacqueline Kuppens, wethouder Eindhoven
Rik Grashoff, wethouder Delft
Bart Eigeman, wethouder Den Bosch
Karin Dekker, wethouder Groningen
Ruud Grondel, wethouder Haarlem
Hetty Hafkamp, wethouder Leeuwarden
Gon Mevis, wethouder Tilburg
Peter Pot, wethouder Zwolle
Gerda Eerdmans, wethouder Amersfoort
Paul Regouin, wethouder Amstelveen
Kees Diepeveen, wethouder stadsdeel Amsterdam-Noord
Lieke Thesingh, wethouder stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid
Laurien van den Hoven, wethouder stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid
Dick Jansen, wethouder stadsdeel Westerpark Amsterdam
Antoinette Tanja, wethouder stadsdeel Amsterdam Oost-Watergraafsmeer
Chris de Ronde, wethouder Arnhem
Ria Beens, wethouder Beverwijk
Jan Greeven, wethouder Culemborg
Gerrit Berkelder, wethouder Deventer
Cees Meulman, wethouder Geertruidenberg
Dorith van Ewijk, wethouder Goes
Ruud Grondel, wethouder Haarlem
Herman Tuning, wethouder Haarlemmermeer
Henk Nijhof, wethouder Hengelo
Han van den Heiligenberg, wethouder Heerhugowaard
Atie Koster, wethouder Hellevoetsluis
Hans Lappee, wethouder IJsselstein
Andre Brauers, wethouder Kerkrade
Mart Schouten, wethouder Lochem
Wim Hazeu, wethouder Maastricht
Leo Beterams, wethouder Meerlo-Wanssum
Mario Post, wethouder Menterwolde
Ton Hirdes, wethouder Nijmegen
Rob Monen, wethouder Oostzaan
Coen Oosterveld, wethouder Pekela
Bert Wiedemeijer, wethouder Purmerend
Dirk H. van Uitert, wethouder Renkum
Cies de Theije, wethouder deelgemeente Rotterdam Delfshaven
Johan Grijzen, wethouder deelgemeente Rotterdam Delfshaven
Ahmed Harika, wethouder deelgemeente Rotterdam Noord
Bard Boon, wethouder  Scheemda
Peter Freij, wethouder Venlo
Ben van der Velde, wethouder Vlaardingen
Barth van Eeten, wethouder Waalwijk
Dick Spel, wethouder Weesp
Peter Roos, wethouder Wormerland
Kees Luesink, wethouder Zutphen

Wim de Boer, wethouder Leiden