De gifspuit rijdt weer rond in de gemeente

Hoewel de gemeente vorig jaar heeft besloten tot het terugdringen van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen door die niet meer in het openbaar groen te gebruiken, blijft de behandeling van de bestrating ongewijzigd.
Voor de stoepen hanteert de gemeente al jaren en ook dit jaar de selectspray-methode, waarbij de verharding door een machine wordt afgetast met infrarood licht en er bij aanwezigheid van ongewenst groen automatisch wordt gespoten met glyfosaat.
Dit is een onkruidbestrijdingsmiddel, dat onder de merknaam Roundup in de handel is en niet alleen planten doodt, maar ook schadelijk is voor andere organismen. Het middel kan bovendien door afspoeling een flinke verontreiniging van het oppervlaktewater veroorzaken. Drinkwaterbedrijven hebben grote moeite en maken veel kosten om het uit ons drinkwater te verwijderen. Door de verplichte toepassing van de DOB-(Duurzaam Onkruid Beheer)methode worden deze nadelen mogelijk beperkt.
Helaas vindt de gemeente milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden – borstelen, stomen, branden of schuimen  - te duur.

Geen Groene Tegel meer

Wilt u geen gif op uw stoep, dan kunt u uw stoep vrij maken van grassprietjes en andere plantjes. De machine vindt geen groen en dus wordt er niet gespoten.
De gemeente vindt het daarom niet meer nodig de schone stoep nog te markeren met een Groene Tegel. Jarenlang deelde GroenLinks potjes groene verf uit om twee tegels groen te schilderen, waarmee bewoners aangaven geen gif op hun stoep te willen. De gemeente wil nu het gebruik van de Groene Tegel afschaffen. Bewoners hebben de keuze zelf hun woonomgeving vrij van onkruid te houden of dit op chemische wijze te laten doen.
Het advies van GroenLinks blijft dus: Maak zelf uw stoep schoon!