Waarom is duisternis belangrijk voor GroenLinks?
Op zaterdag 27 oktober 2007 vindt voor de derde maal het evenement De Nacht van de Nacht plaats, een initiatief van Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties. Overheden, bedrijven, instellingen en inwoners worden opgeroepen om deze nacht zo veel mogelijk niet noodzakelijke lichten te doven, zodat het donker weer eens echt donker wordt. Het is de bedoeling dat deze jaarlijks terugkerende activiteit leidt tot structurele maatregelen tegen lichtvervuiling en energieverspilling. De fractie van GroenLinks ondersteunt dit streven door op 11 oktober te komen met een initiatiefvoorstel. Te veel licht is hinderlijk voor mensen, verstoort het dagnachtritme van dieren en veroorzaakt onnodig veel energieverspilling en CO2–uitstoot.
Het staat natuurlijk buiten kijf dat we ’s nachts verlichting nodig hebben. Voor de veiligheid of het veilig voelen is goed licht van belang en sierverlichting op monumenten zoals het polderhuis en het oude raadhuis geeft sfeer. Maar de vraag is of die verlichting de hele nacht moet en met de huidige sterkte. Waarom moeten reclamemasten de hele nacht branden? Is het werkelijk noodzakelijk dat ook elk advocatenkantoor of uitzendbureau ’s nachts in het zonnetje gezet moet worden? Waarom moet een polderweg met weinig verkeer de hele nacht fel worden verlicht? Zou dit niet een beetje minder en slimmer kunnen?
In het initiatiefvoorstel roept Groenlinks de gemeente op om op 27 oktober mee te doen aan De Nacht van de Nacht door de verlichting van de Calatrava-bruggen, het Oude Raadhuis of het Polderhuis uit te zetten, dan wel te dimmen. Daarnaast wil GroenLinks dat de gemeente de openbare verlichting aan gaat passen door onder andere:
- de verlichting van wegen te dimmen als er weinig verkeer is ('s avonds en 's nachts);
- gebruik te maken van wegmarkering met LED verlichting in plaats van lichtmasten langs de buitenwegen
- oude straatverlichting te vervangen door moderne verlichting, die minder energie kost en langer meegaat
maar ook:
- de verlichting van monumenten of bruggen ’s nachts te doven of te dimmen;
- bedrijven en instellingen regels op te leggen over het verlichten van gebouwen en reclame, zodat ook deze ’s nachts uit gaan of verminderd worden.
Het beleid van de gemeente moet er volgens GroenLinks op gericht zijn, dat de nachtelijke verlichting in de gemeente afneemt, het energiegebruik sterk vermindert en daardoor ook de CO2 uitstoot. Door haar beleid aan te passen en gebruik te maken van moderne technieken kan de gemeente ook nog eens fors besparen op haar uitgaven voor de openbare verlichting. Kortom, volgens GroenLinks zijn alle partijen daar bij gebaat.
Op 27 oktober zelf organiseert GroenLinks een avond wandeling in het donker over de Geniedijk. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur van harte welkom in de schaapskooi van Fortboerderij Dijkzicht, Aalsmeerderdijk 456, Aalsmeerderbrug om mee te wandelen met de schaapskudde van boer Bos en na afloop bij een toepasselijk verhaal te genieten van warme chocolademelk en glühwein.