Bijdrage GroenLinks in sessie 'Actualisatie Participatiebeleid en Inspraakverordening 2008'

 

Participatie...

Een onderwerp waar GL zich al lange tijd mee bezig houdt. GroenLinks vindt het belangrijk dat inwoners, belanghebbenden, meer betrokken worden bij gemeentelijke beleidsprocessen. Inwoners en belanghebbenden zijn de ogen en oren van de gemeente en kunnen daardoor waardevolle bijdragen leveren aan het gemeentelijk beleid. Bij de algemene beschouwingen van 2007 hebben wij onze visie over een nieuwe manier van meedoen van dorps- en wijkraden aangeboden aan de burgemeester. In dit raadsvoorstel vinden we veel van onze punten terug.

 

Wat is voor de gemeente het doel van participatie? Waarom wil de gemeente in contact komen met burgers, ondernemers en andere belanghebbenden? Is dat om draagvlak te creëren of om processen te versnellen? Voor GL is het doel van participatie duidelijk: inwoners zeggenschap geven over hun eigen omgeving en de kwaliteit van de besluitvorming vergroten. Dit stuk is zelf een goed voorbeeld van hoe het kan. Dorps- en wijkraden zijn nauw betrokken bij dit stuk en gezien het convenant ook tevreden met de uitkomst.

 

Uiteraard gaat het vanavond niet alleen om participatie voor dorps- en wijkraden, maar zij zijn wel een belangrijk element in het geheel. Dit voorstel gaat over betrokkenheid van straatniveau tot wijk of kern. Voor GL is het niet duidelijk of de dorps-/wijkraad wordt meegenomen in het proces naast de straat en inwoner of toch soms in de plaats van? Wij kiezen voor ernaast. Beide hebben hun eigen inbreng en belangen en daarmee hun eigen verantwoordelijkheid.

 

Bij een aantal participatietrajecten zal het niet noodzakelijk zijn alle dorps-en wijkraden te laten deelnemen. GL vindt wél dat een participatietraject te allen tijde open dient te staan voor alle belanghebbenden. Laat aan de raden en belanghebbenden zélf de keuze of zij deelnemen of niet. En laat ze vooral zelf de keuze op welk niveau zij willen participeren.

 

Het voorstel is voor GL nog niet concreet genoeg.

De Interactieve beleidsvorming is niet uitgewerkt. Participatie is een recht, maar hoe is dit verankerd in de organisatie? Is het nog steeds de ambtenaar die zelf de afweging maakt wie hij of zij wanneer waarbij betrekt? Is er nog steeds sprake van willekeur?

 

GL wil duidelijke richtlijnen over of en hoe het participatietraject gestart moet worden. Er wordt op pag. 10 gesproken over een helder stappenplan en afwegingskader. Tot teleurstelling van GL is deze richtlijn geen onderdeel van dit voorstel en is die duidelijkheid er dus nog steeds niet.

 

Het woord 'transparantie' wordt veel gebruikt, maar het is GL niet duidelijk hoe dan transparant wordt gecommuniceerd met belanghebbenden. Helderheid over hoe meningen en argumenten meegewogen zijn in het uiteindelijke besluit is zo belangrijk, zowel als terugkoppeling naar de belanghebbenden als informatie naar de raad, die dit nodig heeft voor haar werk. Alleen op die manier houden we inwoners, dorps- en wijkraden en andere belanghebbenden betrokken en enthousiast. Hoe gaat dit in de praktijk gebeuren? Onderdeel van de 6 w's maken? Dat staat niet duidelijk in het stuk.

 

Een positief punt voor GL is de subsidie voor elke dorps- en wijkraad. Wij vinden alleen het minimum van €1.000,-- te laag om vooral in de kleine kernen het werk goed te doen. Hoe denken onze collega's daarover?

 

Als laatste is het ons niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de NWRO. Op pag 16, wordt aangegeven dat er geen interactieve beleidsvorming meer plaats vindt op onderdelen, maar wel op de structuurvisie zelf. Daarna is er alleen nog de wettelijke inspraak. Juist hier is dus tijdig communiceren over status en verwachtingen zo belangrijk! Hebben wij als raad het gevoel dat dit goed gaat werken? Hoe zorgen we dat inwoners hun kans niet missen?

Er dient volstrekte helderheid te zijn over de rol van belanghebbenden: HOE en WANNEER worden zij betrokken in welk deel van het proces. WAT wordt van belanghebbenden verwacht en WAT gebeurt er met de inbreng van de belanghebbenden.

En wat is de rol van de GEMEENTE?

Ná het proces dient aan een ieder die heeft deelgenomen, verantwoording te worden afgelegd WAAROM het uiteindelijke besluit van het gemeentebestuur is genomen zoals het is genomen.

 

In de sessie werd over het algemeen door de partijen positief gereageerd op het raadsvoorstel. De verwachting is dat het op 18 september met algemene stemmen wordt aangenomen.