GroenLinks raadslid Wim Jansen was te gast bij MeerRadio om te praten over het voorstel om het oplaten van ballonnen te verbieden. Het voorstel is een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Jansen: "Het is nog steeds mogelijk om massaal ballonnen op te laten terwijl er veel regels zijn met betrekking tot afval. Ballonnen oplaten is een feestelijke gebeurtenis maar uiteindelijk komt het terecht in de natuur. Dat is niet meer van deze tijd. Afvalproblematiek hebben we zo goed geregeld in Nederland. Het probleem met ballonnen is een van de laatste dingen die we nog niet goed geregeld hebben."

Wim Jansen over afbreekbare ballonnen: "Moderne ballonnen zijn steeds vaker afbreekbaar maar we hebben dan toch nog over een periode van ruim twee jaar. Ook die ballonnen kunnen veel schade aanrichten. Dieren kunnen er aan overlijden."

In de podcast gaat Wim Jansen ook in op het argument van de VVD dat een verbod lastig te handhaven is. 

Beluister de podcast hier.

Update 21/02/2019: Amendement niet aangenomen door de gemeenteraad. 

Op 14 februari heeft GroenLinks een amendement (voorstel tot wijziging) op de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) ingediend, samen met D66, ChristenUnie-SGP, Gezond Haarlemmermeer en SRH. In een APV worden regels opgenomen waar door de gemeente op kan worden gehandhaafd, zoals regels voor parkeren, voor het buiten zetten van afval en voor het plakken van affiches. De oorspronkelijke tekst in de APV over ballonnen is expliciet gericht op vormen van wensballonnen. GroenLinks wilde een aangepaste tekst die ruimer is en niet alleen wensballonnen betreft, maar eveneens de ballonnen die in grote getalen worden opgelaten bij bijvoorbeeld evenementen. Vooralsnog vindt het grootste deel van de gemeenteraad deze wijziging niet nodig, zodat het amendement niet is aangenomen. 

We zien het oplaten van ballonnen nog vaak als een onschuldige ludieke actie bij een feest of evenement. Afgelopen jaren is duidelijk geworden dat al deze ballonnen veel schade toebrengen aan milieu en dieren. Opgelaten ballonnen komen op een onvoorspelbare plek terecht en het is dus voor een organisatie moelijk om al die ballonnen op te ruimen. Ballonnen blijven daardoor als slecht afbreekbaar afval in de natuur achter, met allerlei schade tot gevolg. Stranden, bossen, polders, binnenwateren en zeeën.... het raakt allemaal vervuild door deze ballonnen. Dieren raken onder meer verstrikt in de sierlinten, afsluiters en ventielen van de ballonen. Daarnaast zien dieren ballonresten aan als voedsel en eten dit op, waardoor de maag en de darmen verstoppen. Voor dit laatste verschijnsel zijn afbreekbare ballonnen geen oplossing.