De Nederlandse Rabobank en ING financieren de grootste wapenleverantie sinds veertig jaar: 4 oorlogsschepen voor Indonesië. De schepen kosten 1 miljard euro.
De SP en Groenlinks hebben de volgende redenen om juist geen oorlogsschepen aan Indonesië te leveren:

  • Op het gebied van de mensenrechten heeft het Indonesische leger een slechte reputatie. Vergelijkbare schepen zijn eerder ingezet tegen de eigen bevolking.
  • In Indonesië woeden de laatste jaren verschillende binnenlandse conflicten. Op dit moment dreigt de situatie in West-Papua uit de hand te lopen.
  • De helft van de bevolking van Indonesië leeft in armoede.  Zij hebben geen dure oorlogsschepen, maar gezondheidszorg en onderwijs nodig.
  • ING en Rabobank financieren de schepen voor met een garantie van de Nederlandse overheid. Daarmee wordt de schuldenlast van Indonesië een miljard hoger. Nu al gaat bijna 10% van de overheidsbegroting naar schuldaflossingen.
  • Doordat veel geld wordt gebruikt voor de exportverzekeringen van de oorlogsschepen, kunnen civiele exporten naar Indonesië, zoals ziekenhuisapparatuur, niet meer met overheidssteun verzekerd worden.

De demonstranten spraken personeelsleden en klanten van de ING bank en voorbijgangers door middel van een spandoek en het aanbieden van een folder aan op het feit van de levering en financiering van oorlogstuig aan dat land.