Een verslag

Het viel voor velen niet mee op tijd in Den Haag te zijn voor het ToekomstForum BinnensteBuiten. De NS vond het nodig precies dit weekend op vele plekken in Nederland aan het spoor te gaan werken.

Het was een inspirerende dag. De Haagse Slagwerkgroep kreeg de zaal met ca. 350 GroenLinks-leden zover om enthousiast een 'fruitcocktail' te klappen 'a-na-nas, ap-pel, peer, ba-naan' met af en toe een 'druif' erbij. We kunnen zelf een slagwerkgroep gaan beginnen!

Voor het eerst kon tijden een bijeenkomst van GroenLinks gebruik gemaakt worden van moderne technieken. Tijdens de plenaire debatten kon per sms gestemd worden op stellingen en ook vanuit huis konden leden (en niet-leden) via internet vragen sturen aan de panelleden. De panelleden tijdens de debatten waren externe adviseurs en in de meeste gevallen geen GroenLinksers.

Het eerste plenaire debat had als onderwerp 'kansenpolitiek in een open wereld' met Alexander Rinnooy Kan (voorzitter SER) en Ton Wilthagen (hoogleraar institutionele en juridische aspecten van de arbeidsmarkt Universiteit van Tilburg) als panelleden. Zij benadrukten de noodzaak van participatie als kernbegrip van onze sociale politiek. Wilthagen gaf aan dat in een 'akkoord van Kanaleneiland' de overheid, werkgevers en werknemers plannen zouden moeten maken om flexibilisering van de arbeidsmarkt (arbeidstijden, pensioengerechtigde leeftijd) uit te wissen voor de zekerheid van een baan, scholing en interne loopbaanbegeleiding.

In het debat Groene Globalisering met Liesbeth van Tongeren (directeur Greenpeace) en Niek Koning (landbouweconoom Wageningen Universiteit) durfde laatstgenoemde te beeren dat GroenLinks mede schuldig is aan de huidige voedselcrisis door haar pleidooi voor biobrandstoffen. Dit betreft dan de eerste generatie biobrandstoffen, omdat je dan 'eten in de tank stopt'.

Tussendoor was het aangenaam vertoeven bij de kraampjes van het Imago Laboratorium: je eigen GroenLinks-tarot interpretatie, top10 GroenLinks-muziek samenstellen, slogans op t-shirts zetten, het verschil proeven tussen biologisch en niet-biologisch, wat is een typisch GroenLinks-ontbijtservies en nog veel meer. De resultaten zullen op de website te zien zijn.

In het debat Trends en Tegentrends, waar ikzelf niet bij aanwezig kon zijn, kondigde Femke Halsema aan na de zomer met een pamflet te komen over de noodzaak van consuminderen. In dagblad Trouw hebben hier diverse artikelen over gestaan.

Kortom, een inspirerende dag. Leuk om zoveel GroenLinksers te zien en te merken dat ik niet de enige ben die graag zou willen dat de wereld er anders uit zou zien. Na vandaag denk ik wél dat we meer gebruik kunnen maken van externe adviseurs bij de diverse thema's, naar hen luisteren vóórdat we een standpunt innemen.

En nu?
Op naar het ToekomstCongres op 22 november. Daar beslissen wij, GroenLinks-leden, over een vernieuwd programma van uitgangspunten en worden afspraken gemaakt over de organisatie en de strategie voor de komende jaren.

Dus wil je meebeslissen over de Toekomst van GroenLinks? Zet dan 22 november alvast in je agenda.