Welke maatregelen kunnen genomen worden in de gemeente Haarlemmermeer om het scenario van Al Gore te voorkomen?
Voor de ALV van 18 april was Franke van der Laan gevraagd te vertellen over Cool Climate. Hij heeft een leuk uiteenzetting gegeven over maatregelen die in de gemeente Haarlemmermeer genomen zouden kunnen worden.
Wij mensen produceren CO2 en ander broeikasgassen, zoals methaan (CH4). Samen worden deze stoffen CO2-equivalenten genoemd. Om te voorkomen dat door deze broeikasgassen de temperatuur op aarde verder toeneemt, dienen we te zorgen voor een evenwicht in CO2-uitstoot en CO2-opname: evenveel CO2-uitstoot als CO2-opname. De aarde en de zee nemen namelijk CO2 op. Wij produceren alleen momenteel zó veel CO2, dat dit niet meer voldoende geabsorbeerd wordt en deze stoffen dus in onze dampkring blijven hangen. Dit veroorzaakt het broeikaseffect, waardoor ons klimaat zal veranderen. Wat kunnen we doen?
De voornaamste bronnen van CO2-equivalenten zijn verwarming, brandstof (benzine, etc) en elektriciteit. Ook is Schiphol binnen onze gemeente een grote bron van CO2-equivalenten. Op deze zaken kán natuurlijk bespaard worden. We kunnen er voor zorgen dat we minder energie verbruiken voor onze verwarming, we kunnen minder en zuiniger auto rijden enzovoorts. Maar dat vermindert niet dusdanig de hoeveelheid uitstoot van CO2-equivalenten dat het allemaal wordt opgenomen door de aarde en de zee. We zullen er dan voor moeten zorgen dat er méér CO2-equivalenten worden opgenomen. Dit kan bijvoorbeeld door bosaanplant, maar nog beter is de aanleg van moerassen. Moerassen nemen nóg meer CO2 op dan bomen. Andere voorbeelden zijn: het gebruik van koolzaadolie als brandstof voor auto's, biovergisting, HRe-ketel (een nieuwe generatie CV-ketel die ook energie produceert voor huishoudelijk en industrieel gebruik), windenergie.
Heeft u meer ideeën om meer CO2-opname te bewerkstelligen in Haarlemmermeer of directe omgeving, laat het weten aan Franke van der Laan (fbvdlaan@zonnet.nl)!