Woensdag 2 februari vond er een inspirerende bijeenkomst plaats over duurzaamheid binnen en buiten Haarlemmermeer. Joost Valk en Lieven Andringa lieten overtuigend zien dat het werken aan het maken van een duurzame wereld binnen handbereik ligt, ondanks het feit dat de huidige regering heel veel op dit gebied stop zet.

Het begin van de avond werd door de voorzitter gebruikt om de Afghanistan missie met de leden te bespreken.  Zij deed een oproep om elkaars mening in deze te respecteren en om vooral  samen door te gaan met waar GroenLinks voor staat.  Ondanks verschillen bleek er een grote mate van respect voor het optreden van Jolande Sap.

 

Daarna kwamen de sprekers aan het woord.

Joost Valk is een architect die de Share Award heeft gewonnen vanwege zijn ijver voor duurzaamheid. Hij beschreef hoe hij zelf is omgeturnd naar een ondernemer die de mens centraal wil stellen. Op veel  gebieden: water, lucht, materiaal en licht wil hij zorgen voor  mens- en natuurvriendelijke manier van gebruiken. Ook volgens het principe van cradle to cradle. Hij schetste hoe de Haarlemmermeer eruit kan zien met veel groen rondom wegen en gebouwen, ook zeer nuttig  om fijnstof op te vangen.

In de basisschool De Zwanebloem  heeft zijn organisatie één lokaal helemaal volgens zijn inzichten gemaakt: Levende groene muren, tapijt dat fijnstof opvangt, licht dat op zonlicht lijkt. Kompleet met apparatuur om de verschillen te meten tussen gewone lokalen en dit lokaal. De regels voor gezonde klaslokalen zijn in Nederland  slechter dan voor b.v. gevangenissen.

De meetresultaten waren goed, maar ook de praktijkverhalen zijn dat. Leerlingen met ADHD zijn opeens niet meer zo druk en het afgesproken rouleer verhaal voor de klassen is opeens moeilijk. Kinderen en leerkrachten willen dit lokaal niet meer uit.

Lieven Andringa is projectleider duurzaamheid bij het NMCH. Hij begeleidt het project in Hoofddorp-Oost waarbij alle huiseigenaren een aanbod krijgen om hun huis te isoleren en zonnepanelen of zonneboilers te plaatsen.

Het NMCH streeft ernaar om een heel laagdrempelig aanbod te kunnen doen, zodat mensen zelf niet veel hoeven uit te zoeken en ook nog tegen een schappelijke lening. Zelfs huurders kunnen meedoen, want Lieven Andringa heeft ook goede contacten met Ymere.  Als dit project slaagt in Hoofddorp-Oost kan het als voorbeeld gelden voor meer plekken in Haarlemmermeer en daar buiten.

Na deze twee boeiende sprekers met inspirerende voorbeelden werd er nog een poos nagepraat in de  Nieuwe Silo.