GroenLinks teleurgesteld in D66-wethouder
Eindelijk, een jaar na de start van het nieuwe college het stuk over duurzaamheid van de nieuwe D66 wethouder John Nederstigt. Hij had aangekondigd dat duurzaamheid het thema was waarvoor hij in het college zit, dus de verwachtingen waren hooggespannen.
Eigenlijk gek want nog maar anderhalf jaar geleden had de raad al een heel ambitieus uitvoeringsprogramma vastgesteld, hoe de CO2 reductie te bereiken en hoe duurzame energie op te wekken. Ook was hiervoor geld beschikbaar gesteld, dus eigenlijk had het zo moeten zijn dat deze D66 wethouder zou laten zien wat hij al allemaal gedaan had. Maar dat je je eigen stempel wilt drukken op dit onderwerp, zeker als je zegt dat het hierom te doen is, kan GroenLinks zich voorstellen.
Teleurgesteld waren wij dan ook na het lezen van de nota. Veel engelse termen, die vaag omschreven wat er allemaal moest gebeuren. Geen nieuwe doelen, geen nieuwe projecten, geen verassingen. De sessie dus maar afwachten, daar zouden we toch een gedreven wethouder tegenover ons vinden...
Weer een teleurstelling. Hij begreep de kritiek niet echt, gaf geen duidelijk antwoorden, maar draaide er een beetje omheen. Het leek erop dat hij een beetje verontwaardigd was dat er kritiek kwam. Die kritiek kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Twee jaar geleden is besloten de CO2 uitstoot met 30% te verminderen (t.o.v. 1990) en om 20% van alle energie duurzaam op te wekken. Anderhalf jaar geleden is vastgesteld hoe dit moest gebeuren en is er geld beschikbaar gesteld. Niets is gebeurd en nu wordt gezegd dat niet de gemeente iets moet doen, maar de bedrijven en de bewoners moeten er voor zorgen dat de doelen gehaald worden. Wel worden er weer nieuwe praatgroepjes in het leven geroepen.
Het is dus niet vreemd dat de raadsessie nog niet klaar is. 31 maart wordt het vervolgd en GroenLinks hoopt dat de raad bereid is om de wethouder te dwingen echt zelf actie te ondernemen.