De fietsersbond heeft een onderzoek gedaan naar de verkeerssituatie voor fietsers in onze gemeente: de Fietsbalans Haarlemmermeer. Dit onderzoek werd in opdracht van de gemeente uitgevoerd in het kader van het Deltaplan Bereikbaarheid. Uit het onderzoek blijkt dat er nog heel wat valt te verbeteren voor fietsers, vooral wat veiligheid betreft.

De fietsersbond heeft ervaring met dit soort rapporten en zij hebben hetzelfde onderzoek al in verschillende steden en dorpen uitgevoerd. Ook Haarlemmermeer was al eerder aan de beurt. Dit onderzoek was een herhaling van de fietsbalans in 2001.

Fietsbalans

De fietsbalans wordt uitgebracht als een steun aan de gemeenten om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen. De mobiliteit neemt toe, milieuproblemen als fijn stof, CO2 uitstoot en geluid nemen toe en steeds meer mensen hebben last van obesitas en bewegingsarmoede.

Een hoog fietsgebruik is dan ook goed nieuws voor een gemeente. Het rapport noemt veel voordelen:

-          Verbetering bereikbaarheid: een fietser neemt zowel rijdend als parkerend veel minder ruimte in dan een automobilist;

-          Verbetering leefkwaliteit: een fietser stoot geen schadelijke stoffen uit en meer fietsers op straat zorgt voor sociale veiligheid;

-          Verbetering gezondheid van burgers;

-          Verbetering verkeersveiligheid: meer fietsers en minder auto’s doen de veiligheid toenemen.

 

Conclusies over Haarlemmermeer.

In Haarlemmermeer is het gemiddeld autogebruik, ook voor de korte afstanden ( tot 7,5 km) hoog.  Het fietsgebruik scoort met gemiddeld 31% voor afstanden tot 7,5 km slecht. We zitten daarmee onder de norm van de Fietsbalans, maar ook onder het gemiddelde van grote gemeenten in Nederland.

 

Concrete punten:

In Hoofddorp is de snelheid en mate van oponthoud goed, de omrijdfactor is slecht.

In Nieuw Vennep zijn de wachttijden bij stoplichten te lang. Ook omrijdfactor is daar niet goed, maar die is door de structuur van het dorp moeilijk te verbeteren. Dat kan in Hoofddorp wel.

De breedte van de fietspaden in Hoofddorp is te smal gezien de drukte van deze fietspaden.

Meer fietspaden in Hoofddorp en  Nieuw Vennep zouden uitgevoerd moeten worden met asfaltverharding om het comfort te verbeteren.

 

De veiligheid.

Fietsers lopen in Haarlemmermeer een hoog risico om slachtoffer te worden van een ernstig ongeval. Vergeleken met het onderzoek in 2001 is deze kans zelfs groter geworden.

Ongevallen komen vooral voor op plekken met een 50 km/u regime en op plaatsen waar fiets en auto elkaar te dicht naderen. Dit onderzoek van  de fietsersbond pleit dan ook voor het ontvlechten van fiets- en autoroutes.

Ook op het gebied van fietsparkeervoorzieningen krijgt  Haarlemmermeer een matige score.

Een positief punt is dat  de kleinere kernen aan de ringvaart iets fietsveiliger zijn geworden door de fietsstroken die op de ringdijk zijn aangebracht.

 

In de raad

De fietsbalans Haarlemmermeer werd met de nota mobiliteit - Concept deltaplan bereikbaarheid – gepresenteerd.

Het huidige college wil vooral ruim baan voor de auto en snapt niet dat dat nogal wat negatieve gevolgen voor de leefbaarheid met zich mee brengt. Er was tijdens de raadsvergadering weinig steun voor Ronny Soehawan die namens GroenLinks pleitte voor meer stimulerende maatregelen voor fietsers. Kortom er is nog veel te doen.