Op 8 november 2011 waren de Algemene Beschouwingen van de gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Hier de bijdrage van de GroenLinks-fractie.
De begrotingsbehandeling is een goed moment voor de Raad om terug te kijken op het afgelopen begrotingsjaar en vooruit te kijken naar datgene wat de komende periode op onze gemeente afkomt. Thans ligt de begroting voor het jaar 2012 voor. De begroting voor 2012 van onze gemeente ziet er wederom solide uit.
Ondanks de omvangrijke investeringen in de infrastructuur van ons nieuw treinstation is het de gemeente gelukt om een sluitende begroting op te stellen. Onze complimenten aan B & W, dat zij erin geslaagd is externe fondsen aan te boren, zodat het mogelijk bleek het station op de huidige wijze te bouwen en van goede voorzieningen voor met name gehandicapten te voorzien. Zonder dat zou de huidige uitrusting voor onze gemeente financieel gezien een maatje te groot zijn geworden.
De fractie van GroenLinks gaat van harte akkoord met deze begroting. Financiële gevaren zien wij echter op iets langere termijn.
Met name de overheveling van taken van provincie en rijk naar onze gemeente op terreinen van jeugdzorg, Awbz-zorg en de inkomens en werkvoorziening van (jong)gehandicapten baart ons grote zorg. De precieze uitwerking van deze maatregelen en de daarmee gepaard gaande kosten van invoering en uitvoering voor onze gemeente, inclusief efficiencykortingen, zijn nog niet bekend en daarom niet in de ramingen voor komende jaren meegenomen.
Het afgelopen collegejaar was het eerste politieke jaar dat wij deel uitmaakten van de gemeenteraad en hier werden wij niet altijd vrolijk van.
De hierboven beschreven maatregelen van overheveling van taken van provincie en rijk naar onze gemeente werd afgesproken in het bestuursakkoord tussen VNG en de rijksoverheid.
GroenLinks Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft een motie ingediend met als doel de mogelijk pijnlijke financiële gevolgen van deze maatregelen, zowel voor de burger als voor de gemeente, aanzienlijk te verzachten. Deze motie werd door de raad niet aangenomen; als een van de weinige gemeentes in Nederland wilde ons gemeentebestuur vooraf geen standpunt innemen en werd daarin door een meerderheid van de raad gesteund.
GroenLinks heeft zich het afgelopen jaar laten gelden op gemeentepolitieke onderwerpen als Fort Benoorden, Boerengolf in Haarlemmerliede en de Mientekade in Halfweg.
Deze drie onderwerpen hebben gemeenschappelijk, dat het jaren duurde voordat er een definitief besluit werd genomen, terwijl het tijdens deze besluitvormingsprocedures voor een buitenstaander amper te volgen was hoe het besluitvormingsproces verlopen is. Zodra de gevolgen duidelijk zijn is het proces al in een beslissend stadium en kan het moeilijk veranderd worden zonder grote financiële gevolgen voor de gemeente en daarmee de burger; alleen kleine aanpassingen zijn in een laat stadium nog mogelijk.
Voor GroenLinks, als startende fractie, is dit een belangrijk leerpunt geweest. Het is zaak je vroegtijdig te verdiepen in komende ontwikkelingen en wij nodigen de burger uit dat mét ons te doen. Een goed voorbeeld van een poging daartoe heeft het gemeentebestuur laten zien met de zojuist afgeronde bijeenkomsten voor de burgerij over de structuurvisie.
De trage en langdurige besluitvorming over het Boerengolf in Haarlemmerliede heeft mede tot gevolg gehad dat in Haarlemmerliede meerdere commerciële activiteiten op de weidegronden een kans kregen, waardoor een ontwikkeling is ingezet, waarbij commerciële activiteiten de overwegend agrarische bestemming gaat overvleugelen.
Onze fractie kan hier niet mee akkoord gaan. Deze ontwikkeling zien wij als een bijl aan de wortel voor het voortbestaan van onze Groene Buffer .
Fort Benoorden in Velsen heeft veel stof doen opwaaien in Spaarndam. Dit plan wordt gefaciliteerd door het recreatieschap. Het recreatieschap heeft de voorwaarden gecreëerd voor de totstandkoming van een bungalowpark. Wij vinden dit onverenigbaar met een Unesco erfgoed. GroenLinks heeft samen met collega-fracties in de betrokken gemeentes ervoor gepleit de hele procedure opnieuw te starten.
Inzake De Mientekade in Halfweg is door woonmaatschappij Ymere in 2001 een stedenbouwkundig onderzoek gedaan, waarna het plan is gemaakt de huidige seniorenwoningen te vervangen door 5 losstaande flatgebouwen. De omwonenden zijn hier nooit van in kennis gesteld. Door flats aan de rand van Halfweg te bouwen verandert het dorps aanzien en karakter in een stedelijk. Ook hiermee kan mijn fractie niet akkoord gaan.
Alle drie voorbeelden zijn gevallen van besluitvorming over een lange periode, waarmee de GL fractie pas in het eindstadium geconfronteerd werd. Dat is dan slikken of stikken.
Wij pleiten voor een transparante besluitvorming , waar de mogelijke alternatieven serieus behandeld worden op het moment, dat er echt wat te kiezen valt.
Van een ding werden we heel vrolijk: het voorkeursrecht, dat de gemeente gevestigd heeft op delen van de Groene Buffer, zodat grondspeculatie wordt voorkomen en de gemeente een dikke vinger in de pap houdt over de bestemming en het gebruik van deze gronden. We hopen, dat dit goede initiatief stand gaat houden bij de lopende bezwaar en beroepsprocedures.
Tot slot: De Groene Buffer
GroenLinks spant zich in voor een goed milieu in de Groene Buffer. Het moet ons van het hart, dat het recreatieschap zich ontwikkelt tot een eigen staatje binnen onze gemeente met eigen financiële belangen, die o.i. langzamerhand haaks komen te staan op de belangen van de Groene Buffer. Milieu en Groen behoren niet alleen beschouwd te worden als middelen om inkomen te genereren. Wat GroenLinks betreft mogen Milieu en Groen ook wat kosten. Daarvoor hebben wij namelijk een financiële buffer!