De regionale GroenLinks fracties van Heemstede, Zandvoort, Haarlem, Bloemendaal, Velsen, Haarlemmerliede&Spaarnwoude, Beverwijk en Heemskerk/Uitgeest, presenteren 5 september een WMO-Manifest over de uitvoering van sociale wetten door hun Gemeenten.

 

Het Manifest wordt overhandigd aan Linda Voortman, lid van/kandidaat voor de Tweede Kamer. Op Woensdag 5 september 10.00 uur, in De Ripper, Ripperdastraat 13a te Haarlem

Op het gebied van de sociale wetgeving gaan veel zaken veranderen. Een aantal voorgenomen maatregelen en invoering van landelijke wetgeving zijn uitgesteld door de val van het kabinet. Toch zullen, met vertraging, veel taken van het Rijk worden overgeheveld naar de gemeenten. Gemeenten moeten deze nieuwe taken binnenkort gaan uitvoeren.

De fracties van GroenLinks in de regio Zuid- en Midden Kennemerland hebben gezamenlijk de voorgenomen maatregelen bestudeerd. Er is een manifest opgesteld waarin een aantal gezamenlijke uitgangspunten en kernwaarden voor de uitvoering van de sociale wetten zijn beschreven en vastgesteld.

De fracties gaan werken vanuit de ideeën van het Manifest en Colleges en andere partijen overtuigen van de waarde van de ideeën.

Vanuit Den Haag is er een ontwikkeling aan de gang waarbij veel afkomt op de gemeenten. De Jeugdzorg gaat met betrekking tot de uitvoering, een gemeentelijke taak worden. Net als belangrijke onderdelen van de AWBZ, de Wet Werken naar Vermogen en in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De gemeente zal meer moeten doen met minder geld. Er komt een grote verantwoordelijkheid bij de gemeenten te liggen. Als iemand ziek is, ouder wordt, opvoedingsproblemen tegenkomt of een uitkering nodig heeft; krijgt deze persoon met de gemeentelijke regelingen te maken. GroenLinks Zuid- en Midden Kennemerland wil dat er een goed gedegen gemeentelijk beleid ontwikkeld wordt en daarom hebben de 8 gemeentefracties de regelingen bestudeerd en besproken. Dat heeft tot genoemd Manifest geleid. Als uitgangspunten noemt het Manifest: Participeren, Perspectief en Preventie. GroenLinks vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen meedoen; dat er perspectief geboden wordt en dat voorkomen wordt dat mensen in een afhankelijkheidssituatie terecht komen. Mensen staan centraal. Gemeenten moeten zich dus niet laten leiden door geld of regels, maar door mensen. Geld is niets meer dan een middel om aan te wenden zodat mensen een passende plek in de samenleving hebben. Regels moeten ten dienste staan van mensen. Dit betekent dat er maatwerk geleverd moet worden om te zorgen dat mensen op tijd (preventief) en waar nodig, op weg geholpen worden om te kunnen participeren in de samenleving. Linda Voorman stelt: “ Afstemming tussen gemeenten is een goede zaak. Ik sta achter de uitgangspunten en kernwaarden die in het manifest worden genoemd.” GroenLinks vindt het van groot belang dat iedereen kennis neemt van wat er in het sociale domein zal gaan veranderen.