Het is niet anders. GroenLinks heeft zijn groene gezicht niet duidelijk kunnen laten zien, zijn sociale gezicht wel, welke partij geeft nou zoveel zetels weg.
Het valt niet te ontkennen: voor GroenLinks vallen de verkiezingen méér dan tegen.

Reflektie en evaluatie staan op de rol: van de campagne, van de daaraan voorafgaande lijsttrekkerperikelen  en van vertrekkende kopstukken die achteraf publiekelijk hun gelijk wilden halen. Voor de hele partij is het zaak niet het hoofd in de schoot te leggen.

 

Als we kijken naar de grote tendens in deze  verkiezingen lijkt het alsof we in Nederland Coalitieland de kant op gaan van Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje  en de Verenigde Staten: twee stevige richtingen en de andere partijen ‘rommelen in de marge’. De nuances lijken verdwenen. Er werd ‘strategisch’ gestemd, visies op het grotere geheel en idealen lijken een stuk minder belangrijk. Globaal gezien is er, net als in genoemde landen, in de grote verstedelijkte gebieden en in van oudsher socialistische regio’s linkser gestemd en in de delen waar hypotheek en auto zwaarder lijken te wegen rechtser.

 

Voor GroenLinks zal het zaak zijn haar visie helder(der) en scherper over te brengen. In deze tijd zijn alle problemen teruggebracht tot financiële problemen, alsof milieu en andere zaken als onderwijs en cultuur niet van belang zijn en alsof die niet ook alles met de economie te maken hebben. Investeren in groene energie, afstraffen van vervuiling, het is zo hard nodig voor het milieu en dús voor de economie. Een totaal overzicht van wat er in de toekomst van belang is ontbrak volledig in de verkiezingscampagne. Onvoorstelbaar dat de interesse daarvoor zo ver is weggezakt.

 

Ongetwijfeld komt dat terug. We steken de hand in eigen boezem en zullen met nieuw positief elan voor onze idealen blijven opkomen.

Op naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. 

 

 Het bestuur