Algemene beschouwingen en Voorjaarsrapportage 2013
Sterk sociaal en blijvend duurzaam!
Algemene Beschouwingen en Voorjaarsrapportage 2013
In dit laatste jaar kijken we vooruit naar 2014, het jaar waarin een nieuwe gemeenteraad en een nieuw College het stokje overnemen. Er staan ons grote uitdagingen te wachten, en hoe beter we ons dat realiseren, hoe beter we ons daarop kunnen voorbereiden.
Sociaal en duurzaam, dat zijn de pijlers waarop GroenLinks de toekomst bouwt en kansen ziet voor een sterke sociale samenleving en een sterke duurzame economie.
We vragen aandacht voor het welzijn van de inwoners van Haarlemmermeer. Zodat onze inwoners in een prettige en groene omgeving kunnen wonen, werken en recreëren, onze kinderen lopend of op de fiets naar school kunnen gaan. Zodat onze kinderen in hun eigen wijk buiten kunnen spelen, dat er voor iedereen in de wijk een plek is om samen te komen.
We vragen aandacht voor de verduurzaming van onze leefomgeving, van onze woningen, verduurzaming van onze lokale economie en met name het MKB.
Onze inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat wat zij zelf investeren in hun sociale netwerk, in het duurzaam maken van hun woonomgeving of investeren in hun onderneming blijvend is en perspectief biedt voor de toekomst.
Sterk sociaal
De sociale voorzieningen staan zwaar onder druk. De gemeente neemt taken van het Rijk over, maar moet hetzelfde werk doen met minder geld. Er moeten dus keuzes gemaakt worden. Wie heeft straks nog recht op zorg of uitkering? Hoeveel gaat dit kosten, wie wordt het kind van de rekening?
De groep mensen, die een onzeker bestaan leiden, groeit met de maand. Kortdurende banen en toenemende werkeloosheid, zowel onder lage als hoge inkomens, weinig sociale zekerheid, minder tot geen recht op zorg en dat gecombineerd met te weinig politiek inlevingsvermogen of gevoel voor urgentie. Ook in Haarlemmermeer ontkomen we hier niet aan, ook bij ons groeit de groep mensen die hulp nodig heeft bij het zoeken naar werk, bij het zoeken naar zorg, bij het zoeken naar betaalbare woonruimte, bij het financieel overeind blijven.
Waar kiest GroenLinks voor?
Natuurlijk moeten we ons huishoudboekje op orde houden, we kunnen niet meer geld uitgeven dan er beschikbaar is. Maar je kunt wel kiezen waar je je geld aan uitgeeft.
GroenLinks kiest ervoor om de behoefte aan zorg en ondersteuning centraal te stellen en daar de besteding van gelden op af te stemmen. Het mag geen boekhoudkundige afweging worden. De grootte van de reserve is niet bepalend voor de hoeveelheid van zorg die nodig is.
GL kiest voor goede thuiszorg zodat mensen zelfstandig kunnen blijven. We kiezen voor voldoende plek in verzorgings- en verpleeghuizen voor die mensen die niet meer thuis kunnen wonen. GroenLinks kiest voor investeren in mensen die moeilijk aan het werk komen, zoals Wajong-jongeren, zodat zij niet de dupe worden op de arbeidsmarkt.
Welke zorg of ondersteuning er ook nodig is, bepaal dat samen met de mensen die het nodig hebben. Participatie gaat voor GroenLinks veel verder dan een mening over een beleidsnota te mogen geven. Participatie betekent hier meebepalen wat moet gebeuren. Alleen zo houden we solidariteit in stand. Dat is immers het fundament van onze samenleving, namelijk dat iedereen meetelt en meedoet. Dat moeten we waarborgen.
Wat betekent dat concreet?
We moeten verder kijken dan de Behoedzaamheidsreserve om extra uitgaven voor de sociale voorzieningen te kunnen opvangen. We moeten keuzes durven maken om ervoor te zorgen dat wij ook de komende jaren in staat zijn om extra middelen te genereren om de kosten voor participatie, jeugd en zorg te kunnen betalen.
We trekken meerdere miljoenen uit voor het Deltaplan Bereikbaarheid, voor de mobiliteit. Door het parkeergeld met een dubbeltje extra te verhogen en de opbrengsten hiervan te gebruiken voor het realiseren van het deltaplan bereikbaarheid, komt er meer geld vrij voor het op peil houden van de sociale voorzieningen. Het kwartje van Kok kan hier het dubbeltje van Bezuijen worden! Het dubbeltje van Bezuijen kan zo een uitkomst zijn voor die inwoners die onze hulp het hardst nodig hebben.
Blijvend duurzaam
U kent ons als meest duurzame partij van de HMR. We hebben altijd ingezet op onder meer het realiseren van CO2-reductie, afvalinzameling en een duurzame economie. We zijn dan ook blij dat meerdere moties van GroenLinks nu door het College uitgevoerd gaan worden.
Ten eerste: de uitbreiding van de inzameling van plastic afval wordt uitgevoerd vanaf 2014. GroenLinks is verheugd dat haar wensen, motivaties en beweegredenen zo goed verwerkt zijn in het raadsvoorstel van portefeuillehouder Bak. Onze complimenten voor uw aanpak en we kijken met genoegen uit naar de uitvoering.
Ten tweede: het duurzaam gebruik van braakliggende gronden. Via het Duurzaam Bedrijf worden zonnepanelen geplaatst op gronden, die voorlopig nog niet ontwikkeld zullen worden tot bedrijventerrein.
Wat zou het toch mooi zijn als het op te richten Haarlemmermeers Energie Bedrijf in de toekomst stroom zou kunnen afnemen van de molens in het Windpark HMR zuid. Op deze manier stimuleren wij als gemeente de lokale initiatiefnemers en kan het Haarlemmermeers Energie Bedrijf nog meer groene stroom aanbieden aan onze inwoners. GL zal dan ook met een motie komen om dit initiatief te ondersteunen.
Tot slot de motie ter ondersteuning van een duurzaam MKB en onderwijs: De portefeuillehouder heeft een onderzoek gestart, maar wanneer leidt dit tot concrete stappen? Duurzaamheid werkt! Uit onderzoek van de Triodos bank blijkt dat duurzame ondernemers het minst te lijden hebben van de huidige crisis! Dat willen wij ook voor ons MKB!
Voorzitter, GroenLinks staat bekend als een progressieve ideeënpartij. We zijn dan ook blij dat de praktijk het gelijk toont van de levensvatbaarheid van onze ideeën.
Schiphol
Het is duidelijk dat de luchthaven zorgt voor veel werkgelegenheid en bijdraagt aan onze economie. Maar de luchthaven heeft ook zijn keerzijde. Er is nog steeds geen overeenstemming ten aanzien van de Omgevingsraad. Veel wijken in onze polder voelen zich duidelijk niet gehoord. Op 24 november 2011 heeft de Raad de motie van GroenLinks aangenomen waarin het College is opgedragen verschillende acties te ondernemen om de hinder van het vliegverkeer over de vaste bochtstraal van de Spijkerboorroute zoveel mogelijk te beperken. Het gevraagde gezondheidsrisico-onderzoek voor de wijk Floriande moet deze zomer uitgevoerd worden. We zullen het College houden aan de uitvoering van deze raadsbreed aangenomen motie.
Groen
GroenLinks is en blijft een voorstander van grootschalig recreatief groen á la Park 21 en pleit continu voor het inlopen van het structurele tekort aan groenvoorzieningen in Haarlemmermeer. Daarnaast blijven we pleiten voor groen in de wijken, dicht bij de mensen. Groen in de wijk maakt het wonen gezonder en prettiger, maakt buitenspelen mogelijk voor kinderen. Nu al wordt in Floriande op de Eilanden openbaar groen opgeofferd voor meer parkeerplekken. Groen voor grijs is geen goede ruil! Gezocht moet worden naar aanvullende middelen zodat grote projecten niet ten koste gaan van kleiner groen in de wijken en kernen. We moeten er niet aan denken dat de groene long van Hoofddorp, de Fruittuinen, straks ook wordt opgeofferd.
Duurzame Mobiliteit
U weet dat GroenLinks pleit voor meer gebruik van de fiets in plaats van de auto voor de kortere afstanden. Tot ons groot genoegen kwamen vrijwel alle partijen evenals de portefeuillehouder Sport tot dezelfde conclusie tijdens de evaluatie van de sportnota!
Voorzitter, er wordt nog steeds te weinig bewogen. Uit de discussie van vorige week bleek dat we de bewegingsnorm van een half uur per dag alleen halen als er meer op de fiets gedaan wordt. Als onze inwoners de fiets gaan gebruiken voor woon-werk verkeer en op de fiets boodschappen gaan doen, op de fiets of lopend de kinderen naar school brengen. Wat kunnen we doen om dit te bereiken? Hier komen duurzame mobiliteit en de zorg voor de gezondheid van onze inwoners elkaar tegen!
Als Haarlemmermeer moeten we het fietsbeleid serieus gaan nemen! Hoe maken we het aantrekkelijk voor onze inwoners om die fiets te pakken? Door te zorgen voor goede fietsvoorzieningen!
Zijn de kantoren- en bedrijventerreinen goed bereikbaar per fiets? Zijn er voldoende stallingsmogelijkheden? Hoe staat het met het onderhoud van de fietspaden? Wordt er bij werkzaamheden voldoende aandacht geschonken aan een veilige doorgang voor fietsers?
Er komt een snelle fietsverbinding naar het Huis van de Sport, maar de fietssnelweg langs de N201 komt er niet, een gemiste kans juist in het woon-werkverkeer!
In Badhoevedorp is door nieuwbouw van de marechaussee op de Sloterweg het doorgaand fietspad gewoon afgesloten, waardoor voor woon-werkverkeer naar Schiphol fors omgereden moet worden. Zo jaag je mensen dus weer in de auto!
Hoe zit het met de fietsenstalling aan de Tuinweg? Die is nu geruisloos gesloten terwijl er wel gemeentelijke subsidie hiervoor is gebruikt. De toegezegde permanente fietsenstalling rond het Burg. Van Stampplein is nog niet gerealiseerd. GroenLinks zal hier de komende weken schriftelijke vragen over stellen, maar de boodschap is duidelijk.
GroenLinks komt met een motie om het College niet in, maar op het zadel te helpen.
Voorjaarsrapportage 2013
De voorjaarsrapportage 2013 brengt ons feitelijk niets nieuws. De economische crisis blijft voor de komende tijd nog als een donkere wolk boven ons hangen. Haarlemmermeer heeft nog steeds een gezonde financiële basis en een verwacht positief saldo voor de komende 5 jaar. Het College voert geen prijsindexatie door, om zodoende de lasten voor onze inwoners niet te verzwaren. We anticiperen op de decentralisatie van rijkstaken (Jeugd, gezondheidszorg en participatie) door de realisatie van de Behoedzaamheidsreserve.
Nieuw in de VJR is het feit dat er extra aandacht komt voor kwetsbare jongeren op de arbeidsmarkt, precies de groep waar GroenLinks aandacht voor vraagt. Het College geeft aan dat het een plan van aanpak opstelt om deze groep niet tussen wal en schip te laten vallen. We wachten met spanning op het concrete plan.
GroenLinks ziet ook zorgpunten: de reorganisatie van de sociale dienstverlening is nog steeds gaande. Dit punt had wat ons betreft ook onder het kopje risico’s geschaard moeten worden. Om die reden verzoeken wij het College om de raad hierover goed te blijven informeren.
Wat ons verrast is dat extra gelden worden vrijgemaakt voor een beleidsadviseur hoger onderwijs. Dit strookt niet met het recente Collegevoorstel, waarin de extra kosten als gevolg van samenwerking met de ASU (Arizona State University) binnen reguliere budgetten en formatie worden opgevangen. Onderwijs is een belangrijk punt voor GroenLinks en wij zijn ook altijd bereid om hier geld voor vrij te maken. Maar in deze tijd past het niet om zonder goede onderbouwing en motivatie gelden te reserveren, zelfs niet voor een belangrijk onderwerp als onderwijs. Omdat deze motivatie of onderbouwing ontbreekt, zal GroenLinks, samen met Forza, een motie indienen om deze gelden ongedaan te maken.
Samenvattend:
Sterk sociaal en blijvend duurzaam. Onze naam zegt het: GROEN en LINKS.
De afgelopen jaren heeft GroenLinks zowel vanuit de coalitie maar ook vanuit de oppositie bewerkstelligd dat veel van onze ideeën zijn of worden doorgevoerd in het gemeentelijk beleid.
Wij gaan dan ook graag het debat aan met Raad en College over de moties en amendementen die wij vandaag indienen.
Els Berk
Fractievoorzitter