Terugkijken en vooruitzien. Op de verdiensten van de onlangs onverwacht overleden wethouder Frans Zandkuijl, de installatie van burgemeester Heiliegers, station Halfweg en de positie van het recreatieschap, de ontwikkelingen rond de transitie van de zorg, het PGB en het voortbestaan van onze gemeente.

GroenLinks Haarlemmerliede en Spaarnwoude - Algemene Beschouwingen 2013

Geacht gemeentebestuur,

Allereerst willen we het gemeentebestuur complimenteren met  het feit, dat U erin geslaagd bent wederom een sluitende begroting te presenteren. Voor het voortbestaan van de gemeente is dat van eminent belang. Bovendien behouden we zo de mogelijkheid zelf te kiezen wat onze toekomst zal zijn en hoe die toekomst eruit ziet. 

Terugkijkend op het afgelopen jaar zijn er enkele gebeurtenissen, waarbij ik stil wil staan:

Allereerst het zo plotselinge overlijden van wethouder Frans Zandkuijl. Op verschillende momenten hebben we bij deze gebeurtenis stil gestaan en waren met elkaar verbonden in dit verlies.

“ Mensen Verbinden” was zijn doel en uitgangspunt en we weten allemaal, dat hij daarin verregaand is geslaagd. Het was een mooie ervaring te zien, dat zijn voorganger, Martie Vink  bereid bleek hem op te volgen en dat de Raad haar benoeming unaniem steunde.

Een tweede belangrijke gebeurtenis was het afscheid van burgemeester Bruijn en de installatie van burgemeester Heiliegers. Wij hebben respect en waardering voor de wijze, waarop hij zijn taken en verantwoordelijkheden op zich heeft genomen en zijn best doet om burgemeester van alle burgers te zijn.

Voorts zijn we blij, dat het station Halfweg in december geopend is. Het is een fraai station geworden. De reizigers denken daar ook zo over, getuige het toenemend aantal reizigers. Jammer is, dat gehandicapten nog niet van de trein gebruik kunnen maken, omdat het juiste materieel ontbreekt en NS geen instaphulp verleent. Een gevolg van dit succes is, dat het stallen van fietsen nu al tot problemen leidt.

Mooi is, dat de gemeente structureel meer inkomsten krijgt dank zij de precariorechten. Hierdoor is verhoging van de gemeentelijke belastingen in 2014 o.i. niet nodig.

Zorgelijk is, dat onze gemeente onlangs op het gebied van ruimtelijke ordening bij de Raad van State voorshands in het ongelijk is gesteld. Kennelijk doen we het nog steeds niet goed genoeg. 

GL heeft het afgelopen jaar meerdere keren erop aangedrongen, dat het speelbad in Halfweg in ere wordt hersteld. Tot dusverre is dit niet gebeurd. Financieel gezien is het mogelijk en goedkoper dan B & W denkt. Als we naar de gemeentelijke balans kijken, valt het overigens op, dat veel gemeentelijke investeringen, borgstellingen en subsidies voor welzijn niet op Halfweg van toepassing zijn. Herstel van het speelbad biedt een goede kans dit verschil enigszins recht te trekken.

Met betrekking tot het heden het volgende:

Doordat de Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd, gehandicapten en mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt met een jaar vertraagd is heeft de gemeente een jaar langer de tijd gehad om dit voor te bereiden. We vinden het jammer, dat pas onlangs de Raad inhoudelijk uitgebreid is ingelicht over de plannen en de stand van zaken. De tijd voor de burger van H & S om aan te geven wat zij zich in de toekomst van de gemeentelijk zorg voorstellen is daardoor wederom heel kort geworden. GroenLinks wil met name aandacht voor het handhaven van het PGB op gemeentelijk niveau. 

Bij de Transitie staat de eigen regie en zelfwerkzaamheid centraal. Juist het PGB stelt mensen in staat zelf regie te voeren. We zijn blij, dat blijkens het concept- wetsvoorstel Wmo, het PGB gehandhaafd wordt en de gemeente zo de bevoegdheid behoudt cliënten en hun mantelzorgers te ondersteunen. Zoals het er nu naar uitziet zal dat in de Jeugdwet en de komende participatiewet ook het geval zijn.

GL wil graag inhoudelijk de discussie voeren over hoe de gemeente deze bevoegdheid gaat gebruiken.

Voorts zien we dat het hele welzijnswerk binnen onze gemeente door één persoon wordt verricht. Het is een keuze voor generalisatie i.p.v. specialisatie: Eén persoon voor de twee Wmo-steunpunten , het ouderenwerk en de jeugdzorg. We zijn heel benieuwd naar de uitkomsten van de beloofde tussenevaluatie van deze pilote. 

In de programmabegroting missen we, evenals verleden jaar, een alinea over het functioneren van de Verwijsindex, waarvoor de gemeente sinds 2011 verantwoordelijk is. 

We willen met name weten welke scholen in onze gemeente al meedoen en of Kontext, Stichting Dock en Meerwaarde al meedoen  met de Verwijsindex. Indien zij niet meedoen is het van belang, dat het gemeentebestuur hen beweegt mee te doen. De Verwijsindex beoogt immers de samenwerking op het gebied van Jeugdzorg te verbeteren en dubbel werk te voorkomen. 

Kijkend naar de toekomst vindt GL het een mooie gedachte om de naam Frans Zankuijl te verbinden aan een project voor ouderen in Spaarndam aan de Nijestraat, te openen in 2018. Ouderen en gehandicapten in Spaarndam en omgeving kunnen zo in staat gesteld worden zelfstandig te blijven wonen en als dat niet mogelijk blijkt gehuisvest worden aan de Nijestraat.

Kijkend naar de toekomst  baart de financiële positie van het recreatieschap zorgen. De bruidschat, die zij bij de oprichting hebben meegekregen is bijna op. Er moeten moeilijke keuzes worden gemaakt:

- De huidige situatie in stand houden: de deelnemende gemeenten zullen dan veel meer aan het recreatieschap moeten bijdragen.
- Het recreatieschap commerciëler laten werken: in dat geval kan het recreatieschap zelf de grootste bedreiging voor de Groene Buffer worden.
- Minder taken: In dat geval moeten keuzes gemaakt worden.

Kijkend naar de toekomst komt de Stip aan de Horizon steeds dichter bij: het besluit om de gemeente te laten fuseren dan wel te blijven voortbestaan. In december zal de Raad daarover een principebesluit gaan nemen.

Voor GL is de vraag: waar is onze gemeente en haar burgers het meest mee gebaat. Waar zijn onze burgers in de toekomst het beste mee af: Voortbestaan of fuseren. 

Voor GL is het belangrijk:
- dat naar de mening van de burger gevraagd wordt en deze mening zwaar meeweegt bij het uiteindelijke besluit.
- dat Amsterdam en Haarlem geen buren worden.
- de structuurvisie onverkort gehandhaafd blijft.
- de gemeente de komende jaren bestuurbaar blijft.
- het ambtelijk apparaat naar behoren blijft functioneren en dat na een eventuele fusie onze ambtenaren elders een passende functie met perspectief zullen behouden. 

Binnen deze grenzen is GL bereid constructief mee te denken over de toekomst van onze gemeente. Want de toekomst: Daar hebben we zin in!

Met vriendelijke groeten,

Namens de fractie GroenLinks Haarlemmerliede en Spaarnwoude:
Maarten van der Laan