GroenLinks blijft zeer kritisch over de transitie van taken van het rijk naar gemeenten, zet zich in voor het pierebadje in Halfweg, hekelt de besluitvorming van het Recreatieschap rondom Fort Benoorden en zet zich in voor toegankelijkheid van station Halfweg.

GroenLinks Haarlemmerliede en Spaarnwoude - Algemene Beschouwingen 2012

Geacht gemeentebestuur,

Allereerst willen we het gemeentebestuur complimenteren met  het feit, dat U erin geslaagd bent wederom een sluitende begroting te presenteren. Voor de zelfstandigheid van de gemeente is dat van eminent belang.

Terugkijkend op het afgelopen jaar zijn we gelukkig met het feit, dat de discussies over de structuurvisie zijn afgerond en dat er een toekomstvisie is over de richting waarin onze gemeente zich op het gebied van ruimtelijke ordening kan ontwikkelen.

Zorgelijk vinden wij, dat onze gemeente diverse procedures op het gebied van ruimtelijke ordening bij de Raad van State heeft verloren. Kennelijk doe we een aantal zaken niet goed genoeg. De vraag rijst zo of  onze gemeente voldoende bestuurskracht in stelling kan brengen om te bewerkstelligen, dat gemeentelijk beleid daadwerkelijk doorgevoerd kan worden.

GroenLinks heeft zich het afgelopen jaar met name druk gemaakt over de ontwikkelingen rond de transities AWBZ (algemene wet bijzondere ziektekosten), de jeugdzorg en de arbeidsintegratie. 

Den Haag draagt de zorg voor kwetsbaren over aan de gemeente. Het is zeer twijfelachtig of daarvoor voldoende geld wordt meegeleverd, daar met deze Transitie ook bezuinigdoelstellingen samenhangen. De gemeente moet daardoor de pijnlijke keuzes gaan maken, die Den Haag tot dusverre heeft laten liggen. GroenLinks heeft - als enige fractie in onze gemeente - tegen de zogenaamde integratieverordening gestemd. Dat wij de enige waren, stelt ons teleur. 

Deze verordening geeft gemeentes de legitimatie haar handen af te trekken van die mensen die juist steun van de gemeenschap nodig hebben om een plaats op de arbeidsmarkt te vinden. Alleen voor mensen, die de gemeente wat kosten leek enige hulp gegarandeerd te zijn. Door het afschaffen van de huishoudtoets in de Algemene Bijstandswet en de val van het kabinet zijn deze kwalijke zaken voorshands niet doorgegaan. Uitstel betekent overigens geen afstel. Zoals de zaken er nu voorstaan gaan de Transities later door.

Teleurstellend was, dat er van de andere fracties geen enkele steun was om de positie van de meest kwetsbaren in de samenleving te beschermen.

Het uitstel van de Transitie geeft B & W en de Raad alsnog een kans op om met elkaar inhoudelijk van gedachten te wisselen over de vraag wat onze gemeente zelf meent en gewenst vindt voor onze burgers. Binnen onze gemeente is hierover nog nauwelijks een inhoudelijke discussie gevoerd.

De zaken zijn uitbesteed aan de Sociale Dienst te Heemstede ( IASZ) met als gevolg, dat H & S als kleinste partner alleen nog kan aansluiten bij wat daar bedacht wordt. Onze gemeente heeft er alle belang bij vooraf wensen kenbaar te maken. Al is het maar, omdat de omzet van onze gemeente door de Transitie flink gaat toenemen. Gezien de bezuinigdoelstelling is de kans op een tekort groot. 

In de begroting 2013 klinkt o.i. onvoldoende het besef door, dat het gemeentebestuur dit risico onderkent. GL wil met name aandacht voor het handhaven van het PGB op gemeentelijk niveau. Het PGB – ooit een geesteskind van VVD-staatssecretaris Erica Terpstra – is door haar stichters te vondeling gelegd.  GroenLinks heeft zich liefdevol ontfermd over dit  VVD-kind. De VVD is o.i. alimentatieplichtig. Juist bij de Transitie staat de eigen regie en zelfwerkzaamheid centraal. Het PGB stelt mensen in staat zelf regie te voeren.

In 2011 is het gemeentehuis grondig verbouwd. Er is een nieuwe extra vleugel aangebouwd omdat ondermeer Stichting Rijk bij de gemeente kwam inwonen. Wij zijn dan ook verbijsterd te horen dat Stichting Rijk het gemeentehuis per  1-4-2013 verlaat: een nieuwbouw speciaal voor een huurder die kort Na de oplevering vertrekt. De gemeente zit nu opgescheept met een schadepost voor gederfde huurinkomsten, zo blijkt uit de programmabegroting. Hoe heeft dit zo kort na ingebruikname van de nieuwbouw kunnen gebeuren? Waarom is er geen langduriger contract met de huurder gesloten? Wij zouden van B & W graag vernemen op basis van welke afspraken indertijd het besluit tot nieuwbouw is genomen en wie deze beslissing genomen heeft en dus verantwoordelijk is voor het ontstane tekort. 

Voorts zien we dat het hele welzijnswerk binnen onze gemeente door één persoon gaat worden verricht. Het is een keuze voor generalisatie i.p.v. specialisatie: Eén persoon voor de twee Wmo-steunpunten , het ouderenwerk en de jeugdzorg. Het betreft een pilote. We zijn heel benieuwd naar de uitkomsten van de beloofde evaluatie van deze pilote. 

Betekent dit overigens ook, dat het gemeentebestuur principieel heeft gekozen voor het scheiden van hulp van en de formele aanvraag voor de Wmo? Dus dat er sprake gaat zijn van de door de Wmo-raad geadviseerde “geknipte” aanmelding? 

Voorts zien we, dat de nieuwbouw van de RK Kerk wel in het collegeprogramma voorkomt, maar niet in het beleid voor 2013 genoemd wordt. Een extern bureau heeft de gemeente daarover geadviseerd. Graag vernemen we van U wat de gemeente met dit advies gaat doen, zodat de RK kerkbestuur duidelijkheid krijgt over wat wel en niet kan. 

In de programmabegroting missen we een alinea over het functioneren van de Verwijsindex, waarvoor de gemeente sinds 2011 verantwoordelijk is. Dit is een digitaal systeem aan de hand waarvan hulpverleners in de Jeugdzorg kunnen nagaan wie tegelijkertijd met de jeugdige bemoeienis heeft. 

We willen met name weten welke scholen in onze gemeente meedoen en of Kontext, Stichting Dock en Meerwaarde al meedoen  met de Verwijsindex. Indien zij niet meedoen is het van belang, dat het gemeentebestuur hen dwingt mee te doen. Hopelijk kan deze verplichting nog worden meegenomen in het contract m.b.t. voornoemde pilote. De Verwijsindex beoogt immers de samenwerking op het gebied van Jeugdzorg te verbeteren en dubbel werk te voorkomen.

Landal Greenpark bij het fort benoorden Spaarndam
Eind september 2011 heeft het Recreatieschap de beslissing genomen verder te gaan met de plannen van Esbi-bouw voor een LandalGreenpark bij het fort benoorden Spaarndam. De gemeente  Amsterdam heeft evenwel een voorbehoud gemaakt in de vorm van vier voorwaarden, waaronder en degelijk communicatieplan, een onafhankelijk verkeersonderzoeken een nieuw ecologisch onderzoek.

Negen maanden later kwam het Recreatieschap eindelijk met een communicatieplan: er kan in drie groepen (geselecteerde groepen/ personen) gecommuniceerd worden  over de verkeerproblematiek, natuur en over de inrichting van het fort.

De uitvoering van het communicatieplan moet  binnen de zomermaanden gerealiseerd  worden en  de deelname hieraan  is  niet openbaar. Maar met name het feit, dat alternatieve plannen voor het park niet meer bespreekbaar zijn, heeft ertoe geleid, dat de Dorpsraad Spaarndam heeft afgezien van deelname.  Juist een andere  plaats voor dit park (bijvoorbeeld bij Snowplanet langs het Noordzeekanaal) zou alternatieven voor het voortbestaan van het fort zelf dichterbij brengen. Het fort benoorden Spaarndam, werelderfgoed, van UNESCO,  het landje van Gruyters  blijven zo bewaard voor de toekomst.

De communicatie binnen de groepen verloopt uiterst moeizaam, omdat standpunten en visies ver uit elkaar liggen. Eind dit jaar komt het Algemeen Bestuur van het Recreatieschap in een speciale zitting bijeen om tot een definitieve beslissing te komen. 

Kinderbadje Margrietplantsoen in centrum Halfweg.
In Programma 5 van de begroting 2013 , Cultuur en Recreatie, staat vermeld dat de kosten van dit kinderbadje te hoog zijn om er water  in te laten lopen. Het college heeft daarom gekozen om er een bloembak van te maken.

Eerst de geschiedenis van dit bad. In 1966 bij het 125 jarig bestaan van de suikerfabriek, heeft de suikerfabriek dit bad geschonken aan de gemeente Halfweg. Daarna heeft dit kinderbadje altijd optimaal gefunctioneerd. In de zomer om in te spetteren en in de winter om oa in te voetballen De scholen in de omgeving maakte ook veelvuldig gebruik van dit badje. Het besluit om dit badje met aarde vol te storten heeft vele negatieve emoties opgeroepen in Halfweg/Zwanenburg. De bewoners hebben allemaal positieve ervaringen met dit kinderbadje. Vanuit deze gemeenschap zijn er alternatieve voorstellen gekomen.

Aannemingsbedrijf Breure uit Zwanenburg wil het badje opknappen tegen minimale kosten. Zij hebben ervaring met restaureren van zwembaden oa met het badje op de Noorderakerweg in Amsterdam. Familie Breure heeft altijd in Halfweg/Zwanenburg gewoond en wil daarom in eerste plaats deze gemeenschap helpen. Het zelfde verhaal geldt voor Bert Middelkoop van de Osdorperweg te Amsterdam. Zijn bedrijf houdt de zwembaden schoon in Amsterdam. Ook hij wil tegen minimale kostprijs het kinderbadje te Halfweg onderhouden. GL fractie H@S heeft hierover gesprekken gevoerd met de portefeuillehouder van onze gemeente Als er een mogelijkheid is om deze ondernemers in te huren, kan er weer gespetterd worden in Halfweg. 

Nieuwe burgemeester
De komende twee jaar breekt er voor de gemeente op bestuurlijk niveau een moeilijke tijd aan: er komt een nieuwe burgemeester en de ambtelijke top gaat het pensioen. Binnen een kleine ambtelijke organisatie zit veel kennis en ervaring in het hoofd. Die kennis is daardoor niet altijd gemakkelijk terug te vinden en over te dragen. Geruststellend is, dat U dit probleem zelf ook signaleert. Ons inziens is een goede overdracht van eminent belang. Van het welslagen hangt het voortbestaan van onze gemeente af.

Goed openbaar vervoer is een ander geliefd kind van GroenLinks. En op dat gebied gloort er hoop. Nog dit jaar moet het nieuwe station te Halfweg gaan ‘rijden’. Zeer content zijn wij dat – in tegenstelling tot station Haarlem Spaarnwoude – de perrons van station Halfweg/Zwanenburg wel toegankelijk zullen zijn per lift. Zodoende kunnen mensen die slecht ter been zijn, maar ook ouders met kinderen in een kinderwagen, de perrons goed bereiken. Een mooie openbaar toegankelijke stap in de goed richting.