We gedenken daarom dit jaar pas de daadwerkelijke afschaffing. En tot onze schande moeten we bekennen dat die schadevergoeding de wereld op zijn kop was. Niet de bazen oftewel de eigenaren van de tot slaaf gemaakte mensen zouden schadevergoeding moeten hebben, maar de tot slaaf gemaakten.
In de afgelopen tien jaar zijn gelukkig veel mensen zich veel meer bewust geworden hoe fout en hoe afschuwelijk die slavernij was. Hoe het heeft kunnen gebeuren dat medemensen eigendom konden worden van andere mensen. Hoe er eeuwenlang een schrikbewind gevoerd is om mensen in slavernij te houden. Hoe weinig de meeste Nederlanders weten van wat in Suriname, de Antilliaanse eilanden, in Indonesië en andere Nederlandse koloniën gebeurde om mensen onder de duim te houden, door terreur en oorlogen.
Wat Indonesië betreft heeft “Max Havelaar” van Multatuli indertijd ogen geopend over het onrecht daar. Het boek “Wij slaven van Suriname” van Anton de Kom is helaas veel minder bekend, maar net zo indrukwekkend. Op 7 juni hebben we dan ook dit boek besproken in Het Fundament aan de Kruisweg in Hoofddorp.
Het is een van de vele activiteiten, die in de komende maanden in Haarlemmermeer georganiseerd worden rond de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse gebieden.
Een hoogtepunt zal ongetwijfeld de herdenking met Keti Koti (Verbreking van de ketenen) op zaterdag 1 juli zijn bij het indrukwekkende slavernijmonument aan de rand van het Hoofddorpse Wandelbos aan de Kruisweg om 10.15u zijn, die vanwege 150 jaar afschaffing zeker zo indrukwekkend zal zijn als afgelopen jaren. Het zou goed zijn, als veel Haarlemmermeerders daar aanwezig zijn.
Op zondagmiddag 2 juli zal van 14-16 uur het Politiek Café van GroenLinks en PvdA in samenwerking met het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland in het teken staan van de afschaffing van de slavernij. Ook daar hopen we veel leden van GroenLinks en de PvdA te ontmoeten.
Op de afbeelding hierover is het slavernijmonument in Hoofddorp te zien. De drie opstaande stenen symboliseren de leiders van slavenopstanden in Suriname: Bonni, Baron en Joly Coeur.