Een jaar geleden hebben wij als gemeenteraad het College gevraagd om de mogelijkheid van een AZC in Haarlemmermeer met het COA te bespreken. Het College is hiermee aan de gang gegaan en het voorliggend raadsvoorstel is daar uit voortgekomen. Een aantal collega raadsleden hebben gesproken over de onzekerheid die het COA schept over de noodzakelijkheid en timing. Zij zetten nu vraagtekens bij de noodzaak voor een locatieonderzoek en de noodzaak van een AZC in Haarlemmermeer.
GroenLinks kijkt daar anders tegenaan. Bij het sluiten van de noodopvangen in het land gaan de vluchtelingen naar een AZC. Hier zijn betere voorzieningen, meer privacy en meer mogelijkheden tot scholing dan in een noodopvang. Dit zouden we dus juist moeten toejuichen.
Als grote gemeente dienen wij onze verantwoordelijkheid te nemen. Een gedegen locatieonderzoek kost tijd, daarom vindt GroenLinks het wel verstandig om daar nu mee te beginnen. Alleen dan kun je zorgvuldig goede oplossingen vinden.
En wij kiezen daarbij voor een duurzame oplossing: ombouwen van bestaand vastgoed of nieuwbouw die daarna gebruikt kan worden voor onze eigen woningzoekenden. Indien wij voortvarend van start zijn gegaan, maar het COA laat het op het laatst afweten, hebben we misschien voor 500 woningzoekenden in onze eigen gemeente woonruimte gecreëerd, iets wat hard nodig is!
Dan over het voorstel zelf.
Goed dat we onze inwoners nadrukkelijk betrekken en bij de participatie ook goed aangeven waar zij over mogen praten. Dat schept duidelijkheid.
We hebben gezien in Vijfhuizen hoe betrokken onze inwoners zijn geweest bij de noodopvang. De begeleidingsgroep heeft hier zijn nut zeker bewezen. Goed dus ook dat er nu al uitgesproken wordt dat er bij een eventueel AZC wederom een begeleidingsgroep komt.
Het raadsvoorstel spreekt over locaties in de buurt van voorzieningen, winkels en openbaar vervoer. Dat juicht GroenLinks toe: wij stoppen deze mensen niet weg in de rimboe, maar ontvangen hen midden in onze samenleving. Al bij de discussie over de noodopvang heeft GroenLinks een sterke voorkeur uitgesproken voor kleine locaties, die beter passen in onze dorpen en kernen. In dit voorstel wordt gesproken over 300 tot 500 plekken, eventueel verdeeld over max. 2 locaties. GroenLinks pleit wederom voor een zo klein mogelijke locatie, liefst twee locaties.
GroenLinks heeft wel vragen over de rol van de raad. Wij stellen als raad de kaders voor locatie, grond, duur etc. Maar vervolgens ligt het mandaat volgens dit raadsvoorstel volledig bij het College en worden we als raad alleen nog maar geïnformeerd. GroenLinks vindt dit geen recht doen aan de rol van de raad. GroenLinks wil dat de gemeenteraad gedurende het gehele proces meegenomen wordt en kan besluiten over de uiteindelijke locatie en invulling hiervan.
Zie hier het debat op 1 september en hier het debat op 8 september.