De begroting wordt altijd voor de komende vier jaar gemaakt, dus dit keer ging dat over de periode 2025 tot en met 2028. 2025 is nog een ‘gewoon’ jaar, maar 2026 heet in de volksmond het ‘ravijnjaar’. Alle gemeenten krijgen dan fors minder geld uit het gemeentefonds, ofwel: uit Den Haag.

Het geld uit Den Haag is het leeuwendeel van de inkomsten van de gemeente. Als dat minder wordt, zit er niks anders op dan minder uit te geven of lasten te verhogen, want een gemeente mag niet ‘rood staan’. 

In de gemeenteraad hebben we al eerder een motie aangenomen met de titel: geen Haagse knaken, geen Haagse taken. Want als het Rijk de gemeente opdraagt om te zorgen voor grote opgaven zoals de energietransitie en de jeugdzorg, dan kan dat niet zonder dat daar extra geld voor is. Maar die taken gewoonweg niet uitvoeren is geen optie, want het is wettelijk verplicht. Bovendien zouden het de inwoners zijn die daar het slachtoffer van zijn. 

Moeten we dan maar gaan bezuinigen? Volgens de officiële regels moet dat wel. Dat hadden we eigenlijk nu al moeten doen, maar we hebben afgesproken dat we in Haarlemmermeer eerst goed na willen denken over de manier waarop. Niet alleen bij GroenLinks en PvdA deden de vorige bezuinigingen, in 2021, veel pijn. Toen werd vooral bezuinigd op het sociaal domein, daar waar de kwetsbaarste inwoners er het meest last van hebben. De raad werd toen voor het blok gezet door het college, die zeiden dat het niet anders kon. 

We hebben als raad besloten dat we dat niet meer op die manier doen. Voordat er keuzes gemaakt moeten worden, wil de raad weten welke opties er zijn, zowel om te bezuinigen als om indien nodig meer geld op te halen. 

We hebben het eerst over 2025 gehad, en dat ging op dezelfde manier als altijd. Een aantal moties van GroenLinks-PvdA zijn aangenomen, bijvoorbeeld over extra informatie voor de gemeenteraad over de effecten van het beleid. Als de raad weet wat de gevolgen zijn van de plannen dan kunnen er betere besluiten genomen worden. 

Maar daarnaast hebben we een apart debat gevoerd over de bezuinigingen waar ook Haarlemmermeer volgend jaar vrijwel zeker niet omheen kan. Voor GroenLinks was daarbij de hoofdvraag: hebben we wel alle manieren om onze financiën op orde te brengen op tafel liggen? Welke alternatieven zijn er? Waarop kunnen we besparen, en wat zouden de gevolgen zijn van de maatregelen waarvoor gekozen wordt?

Komend jaar wordt er nog geen tekort verwacht. We gaan die tijd gebruiken om tot afgewogen besluiten te komen, waarbij juist kwetsbare inwoners worden ontzien. En waarbij we zo goed mogelijk zorgen voor een duurzame, menselijke, eerlijke toekomst, op het gebied van klimaat, wonen, groen, bestaanszekerheid, kansengelijkheid en leefbaarheid. Wat dat betreft verandert er voor GroenLinks en PvdA niets!