Wat PvdA en GroenLinks betreft ook altijd dé kans om aandacht te vragen voor de zaken waar nog een flinke verbetering op kan worden doorgevoerd. Daarom kwamen we met flink veel moties. Fouad Sidali en Kim van Goethem voerden namens onze partijen het woord bij de algemene beschouwingen. 

Fouad vroeg daarbij aandacht voor de Haarlemmermeerse inwoners bij wie het water door schulden of armoede aan de lippen staat. Hij stelde dat sommige inwoners van ons al jaren in het ”ravijn jaar” wonen, waar steeds door het college over gepraat wordt als we naar 2026 en verder kijken. En dat deze gezinnen er zonder overheidshulp ook niet uit zullen komen. 

Kim keek terug op 2 jaar werk van dit college, en vroeg zich af of Haarlemmermeer al eerlijker, menselijker en duurzamer was geworden. Ze zag dat er wat mooie zaken waren opgepakt, zoals de motie van ons om duurzaamheidsleningen voor woningeigenaren mogelijk te maken, maar het college laat nog steeds de bal vallen als het aankomt op goed menselijk contact met de gemeente, of afstemming in het participatieproces. 

Om de beschouwingen kracht bij te zetten en het college aan te sporen het anders te gaan doen, hebben we gezamenlijk veel moties ingediend. Hieronder een overzicht: 

Armoede

Om de positie van inwoners met een te kleine beurs te verbeteren, dienden we drie moties in. De motie waar Fouad specifiek aandacht om vroeg in zijn speech (schuldenvrij, gezinnen blij), stelde voor aan de raad om te onderzoeken of we in Haarlemmermeer net als in Arnhem en Eindhoven de schulden van 50 gezinnen konden overnemen, zodat deze sneller uit de schulden waren, en zo ook weer eerder de draad kunnen oppakken. Deze motie heeft het helaas niet gehaald. 

De motie versterking aanpak Kinderarmoede, haalde het gelukkig wel. Met deze motie verplichten we het college om in gesprek te gaan met het Jeugd Educatie Fonds, om zo scholen die armoede bij gezinnen zien extra geld te geven hier wat mee te doen. Ook gaat het college in gesprek met het Jongerenperspectief Fonds, dat zich richt op de aanpak bij schulden. 

De afgelopen jaren heeft de gemeente Haarlemmermeer extra subsidie gegeven aan gezinnen die last hadden van de energiearmoede. Deze regeling wilden we voortzetten en hier middelen voor vrijmaken. Dit is helaas (nog) niet gelukt. 

 

Duurzaamheid

Er waren nog meer moties die zich richten op energie, en dan vooral op het schoner maken ervan. GroenLinks en PvdA stelden voor aan de raad om een extra impuls te geven aan het verduurzamen van het maatschappelijk vastgoed, zodat deze zich ook eerder terugverdienen. Ook wilden we een fonds oprichten om huurwoningen die onder de woningcorporaties vallen, te verduurzamen. Beide moties hebben het helaas (nog) niet gehaald. 

Op het gebied van duurzaamheid vroeg de motie van Peter Boerman verder aandacht voor het vergroenen van onze achtertuinen, door als gemeente te starten met operatie Steenbreek. Ook hier werd helaas geen meerderheid voor gevonden. 

Waar we wel een meerderheid voor vonden was bij de gezamenlijke motie van D66, over het beter in kaart brengen wat de klimaatrisico’s zijn voor onze gemeente, zodat we hier ook goed op kunnen budgetteren. 

Participatie en sociaal

Zoals al terugkwam in de algemene beschouwingen van Kim van Goethem, vinden we dat de gemeente echt nog een paar stappen te zetten heeft bij het luisteren naar en laten meebeslissen van inwoners. Eline Gumbert diende daarom een amendement in om geld te reserveren voor een Burgerberaad pilot, maar het leek ons na het debat beter om het amendement nog aan te passen en er op een later moment mee te komen. 

D66 diende samen met onze twee partijen een motie in om een laddertoets participatie te ontwikkelen, zodat voor eens en altijd duidelijk wordt wanneer welke partijen bij nieuwe plannen (gemeente, woningcorporaties etc) aan zet zijn om inwoners te betrekken, en hoe zij dat moeten doen. Deze motie is aangenomen!

Ook diende GroenLinks samen met Johan Rip van de HAP de motie Stad Zaandam in, die wil onderzoeken of de oude boerderij in Overbos geschikt is om te dienen als preventie- en ontmoetingscentrum voor de wijk. Deze motie werd ook aangenomen. 

Jeugd en Jongeren

Op het gebied van de jeugd werd er 4 juli goed zaken gedaan. Fouads motie over de kinderburgemeester, om die meer zichtbaar te maken in het gemeentehuis, die hij samen met GroenLinks indiende, werd aangenomen. 

Het Skatepark Hoofddorp, waar Kim Denie en Kim van Goethem al eerder aandacht voor hadden gevraagd, kreeg nu ook de toezegging om met een impuls aan middelen verbeterd te worden. En waar we helemaal blij van werden was dat de bezuiniging van het jongerenwerk, die al sinds 2021 gepland stond om in 2025 te starten, nu in ieder geval met een jaar is uitgesteld!

Conclusies

We kijken met gemengde gevoelens terug naar de behandeling van de voorjaarsrapportage. Bij de behandeling van de jaarrekening 2 weken ervoor, hadden we als raad gezien dat er opnieuw geld overbleef van het voorgaande jaar. Dat geld wilden PvdA en GroenLinks niet terug in de Algemene Reserve laten vloeien, maar nú investeren: In de inwoners, het maatschappelijke vastgoed, de participatie. Maar dit geld bleek vanuit de coalitiepartijen niet daarvoor bedoeld, en is uiteindelijk toch in de algemene reserve teruggevloeid. Een gemiste kans. 

Toch kunnen we ook trots zijn: We hebben in minder dan een jaar tijd veel meer structurele samenwerking tussen onze partijen voor elkaar gekregen. Alle moties die we hebben ingediend, hebben we gezamenlijk opgepakt en achter de schermen uitgedacht. Vier van deze moties hebben het gehaald, en de moties die we samen met andere partijen op hebben gepakt, hebben het zelfs alle drie gehaald. Daarnaast zien we ook in een aantal aanstaande plannen van het college wel degelijk onze ideeën terug, bijvoorbeeld op het gebied van wonen. 

De voorjaarsrapportage is maar 1 moment van het jaar, maar moties mogen elke vergadering worden ingediend. Wij gaan tot 18 juli door met gezamenlijk strijden voor een eerlijker, menselijker en duurzamer Haarlemmermeer, en komen daarna in september met nieuwe energie terug om die taak voort te zetten.