Woensdag 11 oktober van 20-22 uur

De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood van Arnon Grunberg, 22,99 euro.

Arnon Grunberg reisde voor dit boek naar Georgië, waar hij met gevluchte Russen sprak. Naar Oekraïne, om vluchtelingen te ontmoeten die in eigen land blijven. Daar bezocht hij ook plekken, waar zijn Joodse grootouders leefden. In Polen, bezocht hij een gesloten detentiecentrum voor vluchtelingen. In Nederland liep hij mee met de IND en de vreemdelingenpolitie in onder meer Ter Apel en Schiphol, om de werking van de grens als zeef van dichtbij te bestuderen.

De bewaakte grensovergang is waar de staat iedereen als verdachte beschouwt om onderscheid te maken of mensen welkom zijn, of geweerd moeten worden.

Hoe gastvrij wil onze samenleving zijn? Hoe solidair wil Europa zijn, als het gaat om asielzoekers En willen gemeentes in Nederland een eerlijk deel? Arnon Grunberg schreef een boek met gedegen onderzoek, dat veel stof tot nadenken geeft en ons voor heel fundamentele vragen stelt.

  • Begeleiding: Leo Mesman
  • Plaats: Parochiehuis, Kruisweg 1073, Hoofddorp.
  • Informatie en aanmelden mesmanleo51@gmail.com.

 

Woensdag 8 november van 20-22 uur.

Rozemarijn van ‘t Einde: Rebelleren voor het leven. Een dominee in actie voor klimaatrechtvaardigheid. 20,99 euro.

Op een veel te warme februaridag in 2021 doet Rozemarijn van ‘t Einde van Christian Climate Action, mee aan haar eerste actie met Extinction Rebellion. Licht nerveus en zelfverzekerd tegelijk. Heel leesbaar, heel persoonlijk, soms hilarisch, maar vaak ook dramatisch en heftig beschrijft ze hoe die burgerlijk ongehoorzame actie gaat verlopen, hoe ze die ervaart en welke resultaten ze al of niet bereiken. “Activist zijn is zwaar en vaak ondankbaar werk”, schrijft ze en illustreert dat met tal van acties en belevenissen rondom fysiek en verbaal geweld. Over wegkijkende kerken, bedrijven en instellingen en hypocriete politici. Over politieagenten, met de taak acties te laten beëindigen of actievoerders te arresteren. Het is een boek over doorzettingsvermogen, pijn, wanhoop, moed, woede en het af en toe vieren van een succes. Het is een boek dat je uitdaagt hoe je zelf staat in de strijd tegen klimaatverandering. Een boek dat veel zegt over onze huidige samenleving en rechtsorde. Waarbij ook concrete handvatten worden gegeven om zelf, zo mogelijk met anderen, bij te dragen aan een leefbare aarde voor ons en de generaties na ons.

  • Begeleiding: Leo Mesman
  • Plaats: De Ontmoeting, Kruisweg 1067a, Hoofddorp.
  • Informatie en aanmelden mesmanleo51@gmail.com.