Het eerste onderwerp was de evaluatie van de ‘bijzondere raadsvergaderingen’ die in Haarlemmermeer sinds april 2023 worden gehouden: de Raad op Locatie. De Raad verlaat drie keer per jaar het raadhuis en gaat naar de inwoners toe, telkens in een ander deel van de gemeente. Er is landelijk belangstelling voor en wij vinden het ook een heel goed idee. Er waren behoorlijk wat kinderziektes in de eerste edities, maar inmiddels is de Raad op Locatie al een goed gebruik geworden en met de aanbevelingen uit deze evaluatie zal het nog beter worden.

Het contact van de raad met ‘de inwoner in het wild’ is voor GroenLinks het belangrijkste doel. En dan bedoelen we vooral die inwoner die niet al vertegenwoordigd wordt door een ondernemersvereniging of een andere organisatie, maar juist die inwoner die zich niet zo makkelijk laat zien en horen maar van wie de ervaringen en de mening er net zo goed toe doen. Ongehoord Haarlemmermeer dus eigenlijk.

Het tweede onderwerp was het plan dat de raad heeft gemaakt om na de volgende verkiezingen – in maart 2026 – het formatie-proces anders te gaan doen. De hele raad, alle nieuwgekozen volksvertegenwoordigers, zullen dan in het openbaar debatteren over de verkiezingsuitslag en over de vorming van een nieuwe coalitie. De gewoonte dat alleen de grootste partij hierover gaat is niet meer van deze tijd. De VVD-fractie stribbelt tegen maar de rest van de raad is unaniem voor dit voorstel. Een goede manier om de lokale democratie te versterken, verwachten wij!

De motie die werd ingediend door BVNL en FVD ging over de situatie op Camping de Westeinder. Deze camping is verkocht en de nieuwe eigenaar heeft de huur opgezegd aan alle bewoners. Omdat de woningnood zo hoog is, is dat natuurlijk een hele verdrietige zaak. De motie riep op om onderdak te regelen voor de mensen die nu in problemen komen, maar net als vrijwel de hele raad voelen wij ons machteloos. We kunnen geen woningen tevoorschijn toveren, niet voor mensen die om andere redenen dakloos dreigen te raken en ook niet voor deze groep mensen. Maar het is heel pijnlijk en triest dat de situatie zo is.

Er werd gevraagd om een hoofdelijke stemming en omdat er ook verslaggevers van Zembla aanwezig waren is er kans dat onze raadsleden op televisie te zien zullen zijn terwijl ze tegen deze motie voor steun aan de gedupeerden stemmen. We hebben dat met overtuiging gedaan want wij geloven dat de mensen om wie het gaat niet gebaat zijn bij loze beloften, en we geloven ook dat de gemeente alles doet wat mogelijk is om de mensen te helpen. Maar het blijft een heel verdrietige zaak.

Op 23 januari is de volgende raadsvergadering, we bespreken dan de investeringen in het onderhoud van de openbare ruimte, een nieuw beleid voor kleine windturbines op boerenerven, en er is een debat over de vraag of het oude mantra ‘eerst bewegen, dan bouwen’ nog wel houdbaar is in deze tijd van woningnood.