Logo fusie

De nieuwe gemeente Haarlemmermeer

Een historisch moment. De gemeenteraad van Haarlemmermeer vergadert vanavond 13 april over de fusie van Haarlemmermeer met Haarlemmerliede & Spaarnwoude. En we nemen vanavond ook meteen het besluit. Het is voor mij heel bijzonder om dit proces mee te maken. Een gemeentelijke herindeling maak je niet elke dag mee.

Het proces loopt gedegen en er is veel ruimte geweest voor inspraak en participatie. Het draagvlak bij de inwoners is groot. Het herindelingsadvies heeft acht weken ter inzake gelegen wat heeft geresulteerd in 237 zienswijzen waarvan het overgrote deel positief gestemd is.

Een moedig besluit van de gemeente Haarlemmerliede Spaarnwoude om het initiatief voor de herindeling te nemen. De gemeente is te klein om zelfstandig door te gaan. De fusie zorgt ervoor dat er een mooie nieuwe gemeente ontstaat. Haarlemmermeer is niet meer alleen binnen de Ringvaart maar steekt door naar het Noordzeekanaal.

De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude ligt tussen de twee grote steden Haarlem en Amsterdam. De gemeente vormt een natuurlijke, groene buffer in de Randstad en omvat de dorpskernen Halfweg, Spaarndam, Haarlemmerliede, Penningsveer en Spaarnwoude. Het totaal aantal inwoners in 2015 bedroeg 5.574. De oppervlakte van de gemeente is ca 2086 ha.

De stukken kunnen wat de GroenLinks fractie betreft nu verder naar de Provincie en naar de Tweede Kamer voor de vervolgprocessen.

Verder lezen.

Interview.