De Holland Experience is een geweldige kans voor de Haarlemmermeer om zichzelf nationaal en internationaal op de kaart te zetten. GroenLinks wil de plannen gefaseerd uitvoeren. Een groot aantal partijen denkt in dezelfde richting.

Voor Nederland geldt dat water de basis is van onze cultuur. De verovering van land op het water heeft ons wereldroem gebracht. De Haarlemmermeer is een goed voorbeeld van een gebied waar deze verovering heeft plaatsgevonden. Onze gemeente vindt dat het Poldermuseum hier een plaats verdient. Alleen niet nu. Gezien de bezuinigingen die moeten plaatsvinden, wil het college de realisatie uitstellen. GroenLinks is bang dat het goed uitgewerkte masterplan op de plank belandt en er niet meer vanaf komt, en dus van uitstel afstel komt. Een groot aantal politieke partijen denkt in dezelfde richting als GroenLinks.

Met het mooie masterplan voor een poldermuseum heeft Haarlemmermeer de eerste stap gezet om dit concept op het gebied van poldergeschiedenis en watermanagement een plaats te geven binnen onze gemeente. Het biedt een potentieel platform en kennisknooppunt voor marktpartijen van hetgeen Nederland op dit gebied te bieden heeft, nu en in de toekomst. De Holland Experience is een geweldige kans voor de Haarlemmermeer om zichzelf nationaal en internationaal op de kaart te zetten.

Vanuit het oogpunt van Citymarketing gezien: de Haarlemmermeer ontbeert nog een duidelijke culturele identiteit, terwijl cultuur mede maakt dat mensen zich thuis voelen in hun omgeving, ook al maken ze er niet direct gebruik van. Haarlem heeft het Frans Halsmuseum, Amsterdam het Rijksmuseum, dit Nationaal Poldermuseum, deze Holland Experience kan onze Nachtwacht worden.

Het masterplan geeft een reële schatting van het aantal bezoekers, 150.000 is haalbaar. Het geeft ook aan dat dit grotendeels toeristen zijn, die ook in de directe omgeving andere dingen zullen gaan doen. Denkt u eens in wat dat voor onze lokale ondernemers in het mkb kan betekenen?

Wat GroenLinks betreft moeten we deze kans met beide handen aangrijpen. In vergelijking met andere instellingen of musea parken is dit plan goedkoop te noemen. De totale investeringskosten (19 miljoen) worden door verschillende partijen opgebracht, Haarlemmermeer zou 5 miljoen hiervan op zich nemen. De provincie en het Hoogheemraadschap zullen financieel ook bijdragen. De exploitatie is goed sluitend bij een reëel aantal bezoekers en een zeer acceptabele toegangsprijs.

Met een relatief kleine eenmalige investering kunnen we dus een museumpark van nationale allure realiseren. Wat een kans voor de Haarlemmermeer op het gebied van cultureel erfgoed en citymarketing en wat een kans om onze lokale economie een impuls te geven!

Laten we deze kans lopen omdat nu het economisch tij tegenzit? GroenLinks stelt voor om het bestemmingsplan gelijk zo wijzigen dat de bestemming geschikt is voor het uitvoeren van dit plan. Dit duurt 1 tot 1,5 jaar. Wie weet hoe het economisch tij er dan uitziet? Wij willen niet nu het momentum laten lopen en een evt. echte investeringsbeslissing pas later nemen. Nú doorgaan met de voorbereiding!

Als we nu wachten tot het economisch tij beter is, is het momentum weg, zijn de andere partijen (en hun gelden) afgehaakt, gooien we dus zoveel miljoen weg en komt dit plan niet meer van de grond of is een ander met het idee aan de loop gegaan. 

Wat betekent het op de plank leggen voor dit plan en voor de musea: Sein gaat door met ontwikkelen, er komen andere plannen voor het terrein en het concept glijdt ons uit handen of wordt door andere gemeenten opgepakt. De musea hebben weinig tot geen mogelijkheid de samenwerking vorm te geven, maar kunnen ook niet verder met ontwikkelen of uitbreiden op de huidige locatie, want dat zou als het plan toch later nog doorgaat, weggegooid geld kunnen zijn. Kortom de musea worden in feite gegijzeld door het op de plank leggen van dit masterplan.

Hiermee gooit het college dus ook een berg geld weg, want het Hoogheemraadschap draagt een paar miljoen bij, de provincie Noord-Holland draagt een paar miljoen bij, sponsors hebben geld toegezegd. Dat verdwijnt dus allemaal.

Een groot aantal partijen denkt in dezelfde richting als GroenLinks. Wij komen met een motie om dit plan gefaseerd uit te voeren en bij de voorjaarsnota hier ruimte voor te zoeken.