De gemeenteraad van Haarlemmermeer moet in het debat over Schiphol en de toekomst van de luchtvaart haar rol veel beter invullen. Dat was de inzet van onze fractie tijdens de bespreking door de gemeenteraad van de meest recente Voortgangsrapportage luchthavenzaken (zie bijlage) die de gemeenteraad jaarlijks bespreekt. Bij de jaarlijkse bespreking kan de gemeenteraad ‘kaders’ meegeven aan het college, maar er zijn geen beslispunten voor de gemeenteraad, uiteindelijk beslist en handelt het college.

In de afgelopen tien jaar is dit de werkwijze van het gemeentebestuur (college en gemeenteraad) in het Schipholdossier. Zeer ongewenst wat GroenLinks betreft, zeker nu er zo ontzettend aan de hand is als het gaat om de toekomst van de luchtvaart in ons land. Altijd, en zeker in dit dossier, doet zorgvuldigheid er toe. Doet het meewegen van alle belangen er toe. Doet transparante besluitvorming ertoe. En precies daarom moet de gemeenteraad in dit dossier mengen.

Een aantal fracties herkende de oproep van GroenLinks zeker, een aantal andere fracties deed dat niet. En de wethouder Luchthavenzaken? Die gaf aan zich voldoende gesteund te voelen en de handelswijze van het college niet aan te passen.

De spreektekst en download Voorgangsrapportage 2018-2019 volgt onder de foto.

De raad aan zet in het Schiphol-dossier

De spreektekst:

In dit debat moet het gaan over wat van belang is voor onze inwoners, want dáár gaan wij over als gemeenteraad.

En dat brengt mij meteen bij het volgende: hoe kán het gebeuren, voorzitter, dat de gemeenteraad van de voormalige gemeente Haarlemmermeer zich in de afgelopen jaren buiten álle discussies over de luchtvaart heeft geplaatst en álles heeft over gelaten aan het college. Een bedrijf binnen je gemeentegrenzen hebben dat zo’n enorme invloed heeft op de leefomgeving, op de ruimte, op de nachtrust van onze inwoners, waar vragen zijn over de veiligheid, waar zorgen zijn over de gezondheidseffecten op onze inwoners…..en dan álles overlaten aan het college? Ook vandaag zijn er geen beslispunten voor de raad.

Onze vraag aan onze collega’s in de raad is daarom:  verhouden wij ons wel op een gezonde manier tot de luchthaven? Letterlijk gezond, maar ook gezond in de betekenis van de rol die wij hebben als gemeentebestuur? Wordt onze relatie met de luchthaven niet te veel beïnvloed door gezamenlijke financiële belangen, bijvoorbeeld als het gaat om gebiedsontwikkeling, om het bouwen van kantoren en bedrijfspanden, om onze samenwerking met SADC?

Overheerst het economisch belang niet te veel de ándere belangen die er ook zijn, zoals die van de volksgezondheid, die het college niet als kader hanteert?

Collega’s: Bent u het met GroenLinks eens dat wij als gemeenteraad vanuit de gedachte van het dualisme onze kaderstellende, volksvertegenwoordigende  en controlerende rol in het brede Schipholdossier veel beter moeten invullen? Want wat ons betreft is er geen sprake van een polariserend debat over de luchtvaart, zoals in de voortgangsrapportage wordt gesteld, maar vooral van de afwezigheid van een debat.

Altijd, en zeker in dit dossier, doet zorgvuldigheid er toe. Doet het meewegen van alle belangen er toe. Doet transparante besluitvorming ertoe. En precies daarom moet de gemeenteraad zich in dit dossier mengen.

GroenLinks heeft twee voorstellen voor onze collega’s in de raad en voor het college en kijkt uit naar de reacties hierop:

  1. GroenLinks zou graag zien dat we als gemeentebestuur een Position Paper opstellen over de luchtvaart in relatie tot onze gemeente, zoals ook andere gemeenten dat hebben gedaan. Een position paper die als raadsvoorstel aan de gemeenteraad wordt aangeboden, wordt besproken, en al dan niet geamendeerd wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Op deze wijze geven we ons college formeel mandaat én doen we recht aan een transparant besluitvormingsproces en aan de zorgvuldigheid die juist in dit dossier voor onze inwoners zo van belang is.
  2. En ook willen dat we dat het gemeentebestuur van Haarlemmermeer een zienswijze indient op de luchtvaartnota, een zienswijze opgesteld door het college, die als raadsvoorstel aan de gemeenteraad wordt aangeboden, wordt besproken en al dan niet geamendeerd door de gemeenteraad kan worden vastgesteld.

Kortom, voorzitter, de gemeenteraad van Haarlemmermeer is aan zet en moet in dit debat zijn rol opeisen.