Vlak voor het kerstreces was er in de gemeenteraad nóg een debat dat te maken heeft met de verhuizing van het honkbalstadion. In het debat van 17 december stond de vraag centraal hoe het nu verder moet met het honkbal in het nieuwe stadion. Aanleiding voor het debat was de business case van stichting ETO, de stichting die verantwoordelijk is voor de exploitatie van het honkbalstadion waarover in 2015 zoveel te doen is geweest.

Op grond van deze business case kan GroenLinks maar één conclusie trekken: zonder steun van de gemeente is het ‘einde honkbal’, zowel voor de topsport als ook voor de breedtesport. Onze fractie heeft in het debat aangegeven ontevreden te zijn over manier waarin het college in dit dossier optreedt. Ook lijkt bij de verschillende stakeholders het maatschappelijk perspectief uit het oog verloren.

GroenLinks diende samen met EenHaarlemmermeer een motie in met als doel een onafhankelijke partij aan te stellen die een aantal toekomstscenario’s zou moeten onderzoeken. Daarbij ook het scenario waarin het honkbal als topsport wordt afgebouwd. Deze motie is niet aangenomen. Ook diende GroenLinks een voorstel in voor een onderzoek door de Rekenkamercommissie van de gemeente Haarlemmermeer, met als doel het topsportbeleid van de gemeente te onderzoeken.  Dit raadsvoorstel hebben we aangehouden omdat er onvoldoende gelegenheid was dit te bespreken.

Uit de business case van stichting ETO kan maar één conclusie worden getrokken: zonder steun van de gemeente is het ‘einde honkbal’. Wat nu nodig is, is stevig bestuurlijk ingrijpen door dit college. Maar dat gebeurt niet.

Bij de business case van stichting ETO krijgt de gemeenteraad een nota waaruit blijkt dat het noodzakelijke inzicht, de benodigde zelfreflectie en het doorzettingsvermogen bij het college afwezig is.

Weinig constructief zijn de verwijten aan het adres van honkballend Haarlemmermeer. Het is voor GroenLinks onbestaanbaar dat hen wordt verweten geen benefietdiners, fancy fairs, acties met scholen, enzovoorts georganiseerd te hebben. Alsof dat het jaarlijkse tekort van 3,5 ton zou oplossen!

Waar is de realiteitszin? Hoe kunnen we verklaren dat dit college vooruitlopend op deze business case besluit aan de koninklijke honkbal en softbalbond Nederland aan te bieden dat het EK in het honkbalstadion gehouden kan worden? Een geste die maar liefst 100.000 euro kost.

Wat GroenLinks betreft is het buitengewoon ongepast dat het college in deze nota naar een informatieve bijeenkomst verwijst en vervolgens concludeert dat de gemeenteraad hiermee heeft ingestemd met de komst van het EK naar Hoofddorp. Dit kan nu niet meer terug gedraaid worden, immers als overheid moeten wij een betrouwbare partner zijn.

Kan het college aan de inwoners blijven uitleggen waarom er zoveel geld naar het honkballen toegaat, terwijl er sprake is bezuinigingen in het sociaal domein? Er geen geld is om de achterstand in onderhoud aan groen, wegen en riolering in te halen? Andere organisaties geconfronteerd worden met bezuinigingen in het kader van de herijking subsidies sociale basisinfrastructuur?

In dit dossier spelen drie belangen: die van honkballend Haarlemmermeer, die van de gemeente, en die van de inwoners. Van álle inwoners. Het algemeen belang lijkt bij zowel stichting ETO als het college van de radar verdwenen. Het is aan de gemeenteraad om haar volksvertegenwoordigde rol op te pakken.

GroenLinks wil dat er een onafhankelijke derde partij bij dit dossier wordt betrokken. Hiertoe dient GroenLinks samen met EenHaarlemmermeer de motie Homerun! in. De bedoeling van deze motie is de transparantie in dit dossier terug te brengen. Om de gemeenteraad in staat te stellen haar kaderstellende en controlerende taken ook in dit dossier naar behoren uit te voeren. 

Deze onafhankelijke adviseur moet de patstelling tussen gemeente en de honkbalorganisaties vlot trekken. Bijvoorbeeld als het gaat om de zogenaamde MLBlayer. Uit de voorliggende stukken blijkt dat het college en het bestuur van stichting ETO, vriendelijk gezegd, een andere perceptie hebben van de gemaakte afspraken hierover.

Ook moet de governance binnen en tussen de betrokken organisaties naar behoren worden ingericht. De voorstellen hierover van stichting ETO maken de zaak er wat GroenLinks betreft niet transparanter op, het college reageert er niet eens op.

Er moeten een aantal toekomstscenario’s worden geschreven. Eén daarvan betreft de afbouw van tophonkbal in onze gemeente, waarbij het honkbal dus alleen als breedtesport behouden blijft .

Met het rapport van de adviseur kan de raad op transparante wijze een beslissing nemen. Zo is er een ordentelijke procesgang die past bij wat wij hier twee weken geleden unaniem hebben besloten.

Tot slot: als alle onderzoeken rond de verplaatsing van het honkbalstadion achter de rug zijn, lijkt het GroenLinks verstandig de Rekenkamercommissie te vragen onderzoek te doen naar de doelmatigheid van het topsportbeleid van de gemeente Haarlemmermeer.

Hier is de sessie terug te zien.