Een goede bereikbaarheid is belangrijk voor alle inwoners, of het nu gaat om schoolgaande kinderen, mensen die naar hun werk gaan, boodschappen doen of gewoon willen genieten van al het moois in onze polder. Jong en oud moeten veilig deel kunnen nemen aan het verkeer, of dat nu te voet, op de fiets, met het openbaar vervoer of met de auto is. Hierbij krijgen de fiets en het openbaar vervoer wat GroenLinks betreft ruim baan.
In het uitvoeringsplan voor 2015 zitten zeker positieve punten:
- de schoolzones zijn weer uitgebreid, steeds meer scholen pakken de verkeersveiligheid rondom de school goed op in samenwerking met de gemeente.
- Het openbaar vervoer en de fiets hebben dankzij GroenLinks wederom een duidelijke plek in de uitvoeringsplannen.
- Er komen fietsenstallingen in de grote kernen en OV fietsen bij het station, een lang gekoesterde wens van GroenLinks.
- De participatie van inwoners, wijk en dorpsraden wordt serieuzer genomen.
Maar er blijven voor GroenLinks wel een aantal zorgen staan:
- In 2014 hebben we geld vrijgemaakt voor het vrachtwagenluw maken van de ringdijk en de dorpen aan de ringvaart. Wat zijn de resultaten hiervan? In het plan voor 2015 staat wederom dat de gemeente onderzoek gaat doen samen met de Stadsregio, dit wordt dan in 2016 uitgewerkt en wanneer komen dan de maatregelen? Wanneer wordt de Ringvaart nu vrachtwagenluw? Wanneer worden de kleine dorpen als Zwaanshoek en Beinsdorp maar ook Lijnden en Nieuwe Meer nu eindelijk bevrijd van al het zware verkeer? Hoe komt het dat een dorp als Bennebroek wel een vrachtwagenverbod kan afdwingen en wij niet in Haarlemmermeer? Hier geeft de wethouder geen antwoord op.
- De snelle busverbinding vanuit Noordwijk die bij Lisserbroek de Ringvaart kruist, is voor GroenLinks een goede zaak, zeker omdat dit gecombineerd gaat worden met een extra fietsverbinding. De Stuurgroep maakt de keuze over het hoe: een hoge of een lage brug of toch een aquaduct? Hier ligt de zorg van GroenLinks. De stuurgroep is geen democratisch gekozen bestuursorgaan, hebben wij als gemeenteraad voldoende inzicht in de beweegredenen en beslissingstraject in deze stuurgroep? Wat is het moment dat de gemeenteraad hierover besluit? Of hebben we daar geen zeggenschap over? De wethouder antwoordt dat de notulen van de stuurgroep geheim zijn, maar de stuurgroep een voorstel voorbereidt met een voorkeursvariant, waarna de gemeenteraden het uiteindelijke besluit nemen.
- Het Hoogwaardig Openbaar Vervoer breidt uit. Een goede zaak, mits dit niet ten koste gaat van de lokale buslijnen en de bereikbaarheid van de kleine kernen. Dit zullen we als GroenLinks kritisch volgen. We zijn dan ook erg benieuwd wat het onderzoek van het college naar de bereikbaarheid van de kleine kernen gaat opleveren.
- Dan de fiets, in 2014 is er extra geld vrijgemaakt voor de impuls veilig fietsen. Er is één project uitgevoerd, de rest van het budget is nog over. Hoe kan dit? Er wordt nu gesproken met dorps en wijkraden voor nieuwe projecten. Hier is echt snel actie nodig. Uit contact met de fietsersbond en inwoners blijkt dat er echt problemen zijn met het verschil in voorrang op rotondes en het onderhoud van de fietspaden. Juist dit is heel belangrijk voor de fietsveiligheid, vooral voor ouderen, die steeds vaker gebruik maken van e-bikes. Een aantal jaren geleden heeft GroenLinks een zwartboek over de staat van de fietspaden overhandigd aan het college. Hierop heeft onze voormalige wethouder Herman Tuning gezorgd voor een goede inhaalslag. Maar de laatste jaren is er maar mondjesmaat onderhoud gepleegd. Op dit moment is er zelfs geen actueel onderhoudsplan voor de fietspaden! Hier wil GroenLinks snel verandering in hebben. Zonder goed onderhoud geen fietsveiligheid! De wethouder zegt toe dat het college in mei met een onderhoudsplan komt.
- Tot slot de fietsenstalling op het van Stamplein, de uitvoering van een initiatief voorstel van GroenLinks. Ook dit punt ligt al heel lang op het bordje van het college, dus blijven we aandringen op een snelle realisering. De wethouder komt nog met een planning.