Afgelopen donderdag 29 september stond er een beladen sessie op de rol. We spraken in de raad over drie bouwlocaties voor sociale woningbouw en over de aankoop door de gemeente van het pand Etta Palmstraat 236-272 in Hoofddorp om deze om te bouwen tot woningen voor spoedzoekers, semi -urgenten en statushouders (voormalige asielzoekers die mogen blijven).

De gemeenteraad heeft de wethouder de opdracht gegeven om onorthodoxe maatregelen te treffen. De spanning in de sociale huursector is zo hoog opgelopen dat op korte termijn tot een uitbreiding van het aanbod moet komen. Bij die (tijdelijke) uitbreiding van het aanbod aan de onderkant van de woningmarkt wordt gericht op de spoedzoekers, semi -urgenten en statushouders (voormalige asielzoekers die mogen blijven).

De gemeente is met partijen actief aan de slag om te komen tot (tijdelijke) woningbouw en transformaties in onze gemeente. De samenwerking met Ymere heeft er inmiddels toe geleid dat met Ymere overeenstemming is bereikt over de realisatie van circa 90 extra (tijdelijke) betaalbare woningen, verspreid over drie locaties. De betreffende gronden zijn ons eigendom van de gemeente. Het gaat om de bouw van relatief kleine zelfstandige woningen van 30 tot 40 m2. Dat betekent dat ze voornamelijk door 1- en 2-persoonshuishoudens bewoond gaan worden.

De te bouwen woningen zijn voor 50% bedoeld voor statushouders, voor 25% voor starters en voor 25% voor spoedzoekers. Hiermee wordt dus ook voorzien in de behoefte aan doelmatige woningen voor statushouders. De verdeling per locatie staat niet vast. De geachte is wel dat gemengde huisvesting bijdraagt aan de integratie van de statushouders.

  • Kaj Munkweg.

De locatie Kaj Munkweg tussen 2 en 40/42 in Hoofddorp ligt in de wijk Pax in een buurt met verschillende maatschappelijke voorzieningen zoals onderwijs, (medisch) kinderdagverblijf, woonzorgvoorziening voor geestelijk gehandicapten. Het ligt daarin aan de rand grenzend aan de Paxlaan en nabij de kruising met de Kruisweg. Hier zullen 40 tot 45 woningen worden gerealiseerd in gestapelde bouw in twee bouwlagen.

  • Hoofdweg.

De locatie Hoofdweg tussen 602 en 616 in Hoofddorp ligt tussen een kantoorpand en een rijtje met eengezinswoningen. Aan de achterzijde grenst het perceel aan de velden van de hockeyvereniging MHC De Reigers. Aan de overzijde van de Hoofdvaart staan langs de Hoofdweg eengezinswoningen. Op deze locatie zullen 20 tot 25 woningen worden gerealiseerd in gestapelde bouw in twee bouwlagen.

  • Crommelinbaan.

De locatie tussen de Oude Kruisweg (Laantje van Peetoom) en Crommelinbaan in Cruquius ligt op het bedrijventerrein Cruquius-Zuid. Aan de noordzijde ligt aan de Oude Kruisweg een perceel met (voormalige) agrarische bedrijfsbebouwing. Bedrijfsgronden van Cruquius-Zuid grenzend aan de locatie zijn deels uitgegeven en deels nog vrij. Aan de overzijde van de Oude Kruisweg (ter plaatse ook Laantje van Peetoom genaamd) staan eengezinswoningen en liggen gronden waarop de bouw van nieuwe vrijstaande eengezinshuizen mogelijk is binnen het geldende bestemmingsplan. Op de locatie zullen 30 tot 35 woningen worden gerealiseerd in gestapelde bouw in twee bouwlagen.

  • Etta Palmstraat 236 - 272

Dit pand is door de eigenaar GGZ-Ingeest op de markt gebracht. Dit leeggekomen zorgvastgoed kan gezien de bouwkundige staat en de opzet van het gebouw op afzienbare termijn minimaal 40 nieuwe woongelegenheden bieden.

Er waren een aantal insprekers die het niet eens zijn met de bestemming van het pand in de Etta Palmstraat. Mensen die in de buurt wonen hebben angst over wat er gaat komen. De komst van statushouders is veelal omgeven door veel negativiteit. Maar deze statushouders hebben net als iedereen het recht op woonruimte.

Een mens lijdt dikwijls ’t meest door 't lijden dat hij vreest.

GroenLinks is blij met de genomen maatregelen. Zowel de 3 nieuwbouwlocaties als de aankoop van het pand in de Etta Palmstraat zijn een stap in de goede richting.

Kijk hier de sessie terug.