Op een winderige, maar over het algemeen zonnige, 1 juli werden drie Groene Lintjes uitgereikt.
Het Groene Lintje begint inmiddels leuke traditie te worden. Niet alleen in HMR, maar in zo’n 100 gemeenten in Nederland.
En waar kan dat beter dan op het eerste De Groene Loper-festival? Leuke plek, laat zien dat veel mensen duurzaamheid aan het hart gaat, dat er veel gebeurt in HMR, dat het onderwerp leeft, en dat we inzien dat het twee voor twaalf is met de wereld, maar dat dat geen reden is om bij de pakken neer te zitten of om jezelf van alles te ontzeggen, maar dat duurzaam leven ook heel leuk en inspirerend kan zijn.
Dat willen we ook laten zien met de Groene Lintjes.
In 2010 was het de eerste keer dat we ze uitreikten. Zoals het een goede traditie betaamt, ook dit jaar hebben we er weer voor gekozen om drie lintjes uit te reiken.
Drie lintjes, dat betekent dat er ook weer wat mensen moeten afvallen. Of beter: mensen die in elk geval nog een jaar geduld moeten hebben. We willen hen wel even noemen, omdat zo’n nominatie natuurlijk niet uit de lucht komt vallen. En dus ook alle waardering vanuit de jury. Maar de reden bij veel van hen dat ze geen lintje krijgen is niet omdat wij vinden dat ze hun werk niet goed doen, maar de reden is eigenlijk een beetje een meer beschamende: het zijn actieve GroenLinks-leden. En GroenLinksers die GroenLinksers gaan onderscheiden, dat vinden we niet helemaal de bedoeling.
Zoals Horst Radema, jarenlang, waarschijnlijk al sinds de opening, actief in heemtuin De Heimanshof.
En Elly Bruijnesteijn, actief in, ja, waarin eigenlijk niet? Niet aflatend komen we haar overal tegen, in strijd voor een betere wereld. En dus ook volledig terecht genomineerd. Maar het lintje zal dus nog even moeten wachten.
En zoiets geldt eigenlijk ook voor Gerda Roset. Ook genomineerd, ook actief in van alles en nog wat, en het hart zeker op de goede, groene plaats, en dus zeker een Groen Lintje waard, maar ook van Gerda zeggen we dus: misschien is volgend jaar een beter moment.
En dan hadden we nog een vierde genomineerde, Marry Scholten, tot zeer recent voorzitter van de vereniging MeerWind.
De Groene Lintjes 2012 gaan naar:
- Laurens Schenk
Laurens Schenk is directeur van Schenk Makelaars. Groot geworden in bijvoorbeeld bedrijfsvastgoed. Niet een van oudsher logische vriend van GroenLinks. Want vastgoed en duurzaamheid, dat ging vroeger niet altijd even goed samen. Maar Laurens is juist zo iemand die breekt met zulke conventies. Die laat zien dat het gewoon wél kan.
Toegegeven, het is niet de eerste keer dat Laurens wordt beloond voor zijn duurzame inspanningen. Al bijna vier jaar geleden werd hij al eens verkozen tot meest duurzame ondernemer van de gemeente HMR. Niet zo heel verwonderlijk, want de prestaties zijn zonder meer inspirerend te noemen. Als founding partner van Bouwland bijvoorbeeld, het netwerk voor duurzaamheid en innovatie in de regio. En als mede-organisator van SHARE, het duurzame vastgoedevenement van de regio. Of, en dat willen we hier zeker niet onvermeld laten, als mede-initiatiefnemer van De Beuk Erin, een project dat is gestart met architect Joost Valk en met boer Bos om de leegstand op de Beukenhorst op een duurzame manier te lijf te gaan.
Dit jaar vallen vooral de duurzame mobiliteitsambities van Schenk op in Haarlemmermeer. Niet alleen in de pers, maar vooral ook op de openbare weg. Het kantoor heeft immers een elektrische auto, een elektrische scooter én een elektrische fiets ter beschikking om langs het vastgoed te rijden. En de meest opmerkelijke, of in elk geval: opvallende, van het stel is wel de elektrische Renault Twizy, een nieuw soort vervoermiddel, ergens tussen een brommobiel en een Smart in, maar wel 100% elektrisch. Niet meteen volledig duurzaam, maar wel inspirerend, en op velerlei fronten een echte eyecatcher. Je moet maar durven, als makelaar. En daarom belonen wij deze inspanningen vandaag graag met een Groen Lintje.
- Antonina Sardora
Tweede lintje van dit jaar is voor AntoninaSardora. Antonina was dit jaar de enige die van meerdere kanten werd genomineerd. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Al was er één nominerende die opmerkte: niet echt groen, want met een auto. Maar volgens de jury moet die opmerking toch vooral met een knipoog worden gezien. Want als er iemand nadenkt over hoe duurzaam te leven is het Antonina wel. Jarenlang actief in de Wereldwinkel, vatte ze een tijd geleden het plan op met een soort oude SRV-wagen rond te gaan rijden om duurzame producten aan de man te gaan brengen. Zo’n plan waarvan velen misschien denken: sympathiek, maar vast onhaalbaar. Maar die mensen kennen Antonina nog niet. Want als zij iets in haar hoofd heeft, is het er niet zomaar uit. En dus is dit jaar de winkel gaan rijden. Met 100 procent natuurzuivere en dierproefvrije producten. Ook bij u in de buurt, check de openingstijden op www.vanfairendichtbij.nl .
En alsof het ambitieuze plan van de groene SRV-wagen nog niet genoeg is, Antonina had een tijd geleden ook nog een ander idee: om alle partijen in HMR die ‘iets’ doen op het gebied van duurzaamheid eens bij elkaar te halen en daaromheen een leuk festival te organiseren. Weer zo’n plan waarvan velen gedacht zullen hebben: sympathiek, maar véél te ambitieus. Maar iedereen hier vandaag aanwezig zal moeten toegeven dat Antonina het wél voor elkaar krijgt. Want het festival waar we nu staan, is grotendeels haar initiatief en haar verdienste. Een volkomen terecht lintje dus, dat we graag uitdelen. En dat we niet alleen willen zien als een ultieme blijk van waardering voor alle bewezen diensten, petje af, maar vooral ook als aanmoediging om niet op te geven en gewoon zo door te gaan. Want met mensen als Antonina wordt die duurzame wereld voor heel veel mensen weer een stuk aantrekkelijker.
- De Freinetschool
Het is dit jaar voor het eerst dat een school genomineerd is. En dat zou misschien al reden genoeg moeten zijn voor een Groen Lintje. Maar de Freinetschool, want daar hebben we het hier over, heeft hem ook nog eens echt verdiend. Want wat hebben zij zich ingespannen het afgelopen jaar om zich duurzamer te gedragen. En wat hebben ze er een boel positieve aandacht mee gekregen. Echt iets om trots op te zijn.
Begin dit jaar nog maakten leerlingen van de Freinetschool bijvoorbeeld nog op creatieve wijze in het raadhuis duidelijk dat daar nog veel energiewinst valt te boeken. En ook voor de eigen scholen waren er in het project Energieke Scholen ook nog volop aanbevelingen: het digibord kon vaker uit, net als de computers, en bovendien zou elke klas wel een eigen energiehelper kunnen gebruiken.
Eerder werd de Freinetschool al geprezen met de vakjuryprijs in de wedstrijd ‘Wie heeft het groenste idee van Haarlemmermeer’. Het plan van de school voor een interactieve en duurzame ‘speelplaats van de toekomst’ viel niet alleen vanwege de groene gedachte in de smaak, maar ook vanwege de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid, en het idee kinderen weer aan het bewegen te krijgen.
En dan zijn we er nóg niet, want de grootste actie had de school nog eerder, samen met de wijkraad. Toen werd een grote energiemeter op het schoolplein gezet, en werd gekeken hoe er te besparen viel. Helaas viel de actie net in een koude week, maar het werd toch een succes; niet alleen vanwege de besparing ten opzichte van het landelijk gemiddelde, maar juist ook vanwege de leuke aandacht die er uit voortvloeide.
Al met al kunnen we dan ook spreken van een enorm energieke school, die dit jaar echt een Lintje verdient, juist ook omdat de jeugd de toekomst heeft. En als het aan de Freinetschool ligt, is dat gelukkig een duurzame toekomst.
Klik hier voor een artikel over De Groene Loper Festival van het Biojournaal.