GroenLinks bezoekt nieuwe eendenkooi Ruigoord

GroenLinks bezoekt nieuwe eendenkooi Ruigoord

In het Amsterdamse Ruigoord verrijst een prachtige oude traditie, in een geheel nieuw jasje. De fractie van GroenLinks Haarlemmermeer nam zaterdag 30 augustus een uitgebreid kijkje bij de eendenkooi in wording.

Waarschijnlijk zal hij nooit gebruikt gaan worden. Of althans; niet als een plek waar in het wild levende eenden met behulp van lokeenden worden gevangen voor menselijke consumptie. Die eeuwenoude traditie hebben we inmiddels achter ons gelaten.

Maar dat maakt dit project op de grens van Haarlemmermeer er zeker niet minder interessant op. Want wat ís het een uniek stukje dat hier in ontwikkeling is. Het is waarschijnlijk zelfs de enige eendenkooi die waar ook ter wereld nog in deze eeuw gebouwd wordt. 

En dan is het ook nog een project waarin vele disciplines samenkomen. Het is cultuurhistorisch, omdat het teruggrijpt op zo’n speciaal oud ambacht en gemaakt wordt volgens eeuwenoude principes. En omdat het wordt geplaatst op een plek waar ook eeuwen geleden al een eendenkooi aanwezig was. Maar het is ook natuurontwikkeling, omdat er veel bijzondere flora en fauna groeit en bloeit. En het is ten slotte ook een belangrijk sociaal project, omdat het tot stand komt dankzij de inzet van vele Amsterdamse probleemjongeren, met een flinke afstand tot de arbeidsmarkt. 

Frans Rodenburg, geboren en getogen op het voormalige eiland Ruigoord, leidde ons samen met zijn vrouw Anita rond door ‘zijn’ project, ten zuiden van het wellicht meer bekende kunstenaarsgedeelte. Daar konden we mooi de gestage voortgang zien van het project waarin groen, sociaal en cultuurhistorie mooi samengaan. Met op de koop toe onder meer ook nog een paar spontaan gevulde bijenkorven, in wat ongetwijfeld een van de meest rustige en idyllische plekjes van de gemeente Amsterdam moet zijn. 

Een tijdje terug waren we ook al te gast bij de Eendenkooi Stokman in Vijfhuizen, een plek op ‘oud land’ in het voormalige Haarlemmermeer, die al eeuwen bewaard en vrijwel ongeschonden is gebleven. Het is erg leuk om een paar maanden later te zien hoe twee mensen net over de grens van onze gemeente deze traditie ook weer nieuw leven weten in te blazen. Een project om oprecht trots op te zijn.

Video

Bekijk hier de video over reconstructie van de eendenkooi.