Op 20 augustus besprak de gemeenteraad op verzoek van GroenLinks alsnog over de nota ‘herijking subsidies sociale basisinfrastructuur’. Deze nota gaat over de subsidies die in onze gemeente worden gegeven aan organisaties met een sociaal-maatschappelijke doelstelling. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om subsidies voor zorg en welzijn, jeugd en onderwijs, sport, en recreatie en cultuur.
De nota ‘herijking subsidies sociale basisinfrastructuur’ is pas een week van te voren aan de agenda van de Algemene Beschouwingen van 18 juni toegevoegd.
Allereerst maakte woordvoerder Maaike Ballieux een opmerking over dat late tijdstip van agenderen. De gemeenteraad wordt de laatste tijd vaker geconfronteerd met punten en stukken die laat aan de agenda worden toegevoegd. En zeker dit onderwerp, dat alle inwoners raakt, verdient het om zorgvuldig besproken te worden.
Tijdens de Algemene Beschouwingen is de Raad al akkoord gegaan met de bezuinigingen binnen sociale basisinfrastructuur. Voor onze fractie geldt dat wij vinden dat dit een beslissing is die de Raad te vroeg heeft genomen. Wat GroenLinks betreft had er een meer integrale afweging gemaakt moeten worden als het gaat om de bezuinigingen. Dat is ook de reden dat GroenLinks ook nog om een aparte sessie over de bezuinigingen heeft verzocht. Die sessie zal plaatsvinden op 3 september.
Onze fractie is altijd voorstander van zorgvuldig kijken naar de vraag of we als gemeente het goede doen, op de goede manier. Kritisch kijken naar subsidies in relatie tot de beoogde doelstellingen, is wat ons betreft dan ook prima. Ook de wens te komen tot innovatie kunnen we goed begrijpen. Starheid en vasthouden aan het verleden passen niet bij de grote maatschappelijke opgaven die voorliggen.
Maar de vraag is wat ons betreft of de wijze waarop het college een en ander aan wil pakken, niet te grote risico’s met zich meebrengt.
Uit deze nota blijkt namelijk dat er op het totale bedrag van 42 miljoen, 2,5 miljoen bezuinigd wordt, en dat er voor 3,5 miljoen wordt ‘omgebogen’. Bepleit wordt dat dit noodzakelijk is om (citaat) ‘onze nieuwe zorgtaken in het sociaal domein binnen het beschikbare budget uit te kunnen voeren. Met name het bevorderen van eigen kracht, vrijwillige inzet en meer inzet op kwetsbare groepen zijn daartoe noodzaak.’
Met andere woorden: er wordt ongeveer 15 procent bezuinigd of omgebogen. Een deel van dat geld gaat naar de algemene middelen, een ander deel zal op andere manier worden ingezet binnen het sociale domein.
Wij vrezen dat het voornemen van het college om te blijven vasthouden aan het door het rijk beschikbaar gestelde budget voor de zorgtaken, samen met de voorgestelde bezuiniging binnen de subsidies voor sociaal-maatschappelijke doelstellingen, er toe zal leiden dat er een verschraling zal ontstaan binnen ons lokale culture en maatschappelijke leven. En welke gevolgen zal dát hebben voor de juist nu zo noodzakelijke sociale cohesie?
GroenLinks heeft zich vanaf het begin op het standpunt gesteld dat er geld bij moet als dat nodig is om de zorgtaken naar behoren uit te voeren.
Het is een feit dat een aantal instellingen in onze gemeente al flink hebben moeten ‘ombuigen’. Bijvoorbeeld de instellingen in het Cultuurgebouw. Het gevolg hiervan is dat bijvoorbeeld Pier-K de prijzen voor de lessen in de afgelopen jaren al flink heeft verhoogd. Muziekles voor een volwassene, elke week 25 minuten, kostte vorig jaar nog 870 euro per jaar, nu is dat 1013 euro per jaar.
De vraag is wat zo’n tariefsstijging betekent voor het aantal mensen dat lessen volgt bij Pier-K. En dat roept weer de vraag op welke gevolgen een teruggang in cursisten bij Pier-K heeft voor het gehele Cultuurgebouw. Dat zou je het ‘domino-effect’ kunnen noemen.
Wat betekenen deze bezuinigingen voor Maatvast? Het eventueel wegvallen van subsidie voor organisaties die gebruik maken van de accomodaties van Maatvast kan ook daar zo’n ‘domino-effect’ hebben.
Met andere woorden: hoe groot is de rek die er nog is bij grotere en kleinere instellingen en initiatieven, zoals koren, sportverenigingen, zwemlessen op school? Is er gekeken naar dit zogenaamde domino-effect?
GroenLinks wilde weten of het kader waarop besluiten genomen worden om subsidies te beperken of te beëindigen, ook inzichtelijk is voor organisaties. Kunnen organisaties bijvoorbeeld voorafgaand aan gesprekken over hun subsidie komen met innovatieve ideeën waardoor zij toch voldoen aan de subsidievereisten?
GroenLinks riep het college om richting de organisaties die subsidies krijgen in het kader van de sociale basisinfrastructuur grote zorgvuldigheid te betrachten en oog te hebben voor mogelijke bij-effecten van dit beleid op de sociale cohesie, en het ‘domino-effect’ wat mogelijk kan optreden.
GroenLinks verzocht het college om de Raad over de stand van zaken bij deze operatie voor het einde van dit kalenderjaar te informeren. Wat ons betreft kan daarbij aan de orde zijn, dat wij moeten besluiten meer geld te investeren in het sociale domein.
Uit het debat en de antwoorden van het college begrepen wij dat zorgvuldigheid in dit traject voorop staat, en dat de gemeenteraad in november op de hoogte zal worden gebracht van de stand van zaken. Wij houden u op de hoogte!