De fractie van GroenLinks heeft vragen gesteld over de uitvoering van de eigenbijdrage regeling in de WMO. Aanleiding voor deze vragen is een onderzoek, uitgevoerd door Binnenlands Bestuur en Ieder(In). Uit dit (landelijke) onderzoek bleek dat een kwart van de Nederlanders afziet van zorg en ondersteuning door de hoge eigen bijdragen. Ook blijkt dat burgers nauwelijks vooraf worden geïnformeerd over het bedrag dat ze moeten betalen.

Andere aanleidingen voor deze vragen zijn een brief met betrekking tot de eigen bijdrage afkomstig van de Cliëntenraad Heliomare dagbesteding Aalsmeer, die de gemeenteraad heeft ontvangen, en de signalen die onze fractie in een aantal gesprekken heeft opgevangen.

GroenLinks stelde vragen over de wijze waarop de eigen bijdrage wordt bepaald, en over de mate waarin inwoners vooraf inzicht hebben in de hoogte van de eigen bijdrage. Ook stelde onze fractie vragen over de mate waarin inwoners van de Haarlemmermeer afzien van zorg en ondersteuning vanwege onduidelijkheden of vanwege de hoogte van de eigen bijdrage WMO. GroenLinks vindt het zeer ongewenst als dit zou gebeuren, omdat dit de deelname aan de maatschappij van zowel de zorgvrager als de mantelzorger(s) zou belemmeren.

Uit de antwoorden van het college blijkt dat het college de zorgen van GroenLinks onderschrijft als het gaat om de noodzaak om al "aan de keukentafel", dus bij het gesprek tussen gemeente en inwoners, goede en betrouwbare informatie te kunnen geven over de eigen bijdrage wmo. Er worden maatregelen genomen om de informatievoorziening te verbeteren. Een hulpmiddel zou daarbij wellicht een nieuw te ontwikkelen "app" zou die het CAK recent heeft opgeleverd.

Ook blijkt dat de gemeente nu nog geen inzicht heeft in de mate waarin inwoners afzien van zorg en ondersteuning. In de schriftelijke antwoorden gaf de wethouder aan in het vierde kwartaal met cijfers te komen. Naar aanleiding van het inspreken bij de gemeenteraad van een inwoner met NAH, die aangaf geconfronteerd te worden met een "stapeling" van financiële maatregelen, zegde de portefeuillehouder toe met informatie over deze problematiek naar de raad te komen.

Landelijk is er veel te doen over de financiële gevolgen van de decentralisaties voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Voor GroenLinks, zowel landelijk als ook in Haarlemmermeer, is en blijft dit een punt van zorg en aandacht.

Luister hier naar het interview met Maaike Ballieux op Meerradio.